Teljesen átalakulhat a Szent István tér Dunaszerdahelyen

camera

8

Teljesen átalakulhat a Szent István tér Dunaszerdahelyen

Fotók: a szerző 

Megosztás

A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntöttek egy bizonyos terület szolgalmi joggal való leterheléséről, ennek kapcsán került szóba a Szent István tér revitalizációja elnevezésű projekt, ami még nagyon az elején jár.

A Szent István tér egy része ma is parkként létezik a Fő utcától egészen a Vámbéry Ármin Gimnázium és a Vidékfejlesztési Szakközépiskola közti parkolóig. A jövőben azonban a parkoló egy részét is parkká alakíthatják át, míg a Szent István tér és a Štefánik utca kereszteződését körforgalommá alakítanák. Ez derül ki a képviselő-testület elé terjesztett látványtervből.

Hájos Zoltán polgármester elmondta, hogy a tér modernizálásának projektje már tulajdonképpen azzal elkezdődött, mikor néhány éve a Csallóközi Múzeum bekerített területén található parcellákat a város elcserélte Nagyszombat megyével a gimi sportpályájának egy kihasználatlan sarkára.

A polgármester kifejtette, hogy a tér teljes felújításához tulajdonjogilag is rendezni kellett az alatta található parcellákat. A tér parkoló felőli része kiszélesedett a vidékfejlesztési iskola kollégiumát övező terület egy részével is, noha ezen a területen ma még a kollégium kerítése áll.

Szelle Erika független képviselő azt nehezményezte, hogy erről a beruházásról a képviselők egy része talán nem is tud, és arra kérte a városvezetést, hogy ezt több szakbizottságnak is juttassák el. Érdeklődött például arról, hogy ez a legjobb megoldás-e a tér átépítését illetően, miért nem hoznak létre mélygarászt a jelenlegi parkoló alatt. Felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi 90 parkolóhely helyett körülbelül mindössze 40 maradna a jövőben.

A polgármester erre úgy reagált, hogy a MOL Aréna mellett megépítendő parkoló helyettesíthetné a Szent István térit, és azzal nemcsak a sportrendezvények, de a belváros látogatóinak is kedvezhet a klub.

„Nem hiszem, hogy a Szent István tér alá kellene bezsúfolni az autókat, főleg akkor, ha megnézzük, milyen a parkolás kultúrája Dunaszerdahelyen, ahol mindenki legszívesebben az üzletek előtt parkolna” – szögezte le. A beruházás mindenesetre még nagyon a kezdeti fázisában jár, egyelőre nem tudni, mikor valósulhat meg.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program