Niké-liga, 1. forduló: A DAC máris rossz szájízzel kezdi meg a bajnokságot, a komáromiak élvezni akarják a játékot

Megosztás

Az előttünk álló hétvégén elrajtol a Niké-liga 2024/25-ös kiírása, két csallóközi csapattal a mezőnyében.

A DAC sikeres tavaszt tudhat maga mögött, hiszen az alapszakaszban elért negyedik hely után a rájátszás végére a második helyig sikerült magát felverekednie. A sárga-kékek a nyári felkészülés során is hasonló formát produkáltak, noha az első barátságos mérkőzések eredményei még nem ezt tükrözték. Elsőként gól nélküli döntetlent játszottak az osztrák Austria Wiennel, majd 1:4-es vereséget szenvedtek a cseh másodosztályú Výškovval szemben. Ezt követően 2:1-re legyűrték a győrieket, majd a főpróbán 3:2-re az Eszéket. A klub hétfői sajtótájékoztatóján az illetékesek azt hangoztatták, hogy az átigazolási szezonban sikerült kellően megerősíteni a csapatot, jól felkészültek az új futballidényre és szeretnék elkerülni a tavalyi forgatókönyvet, amikor még el sem kezdődött a bajnokság, de a DAC már búcsúzni kényszerült a nemzetközi kupaszerepléstől a grúz Dila Gori ellen.

Christián Herc, a csapat szlovák középpályása szerint az ebből fakadó légkör rá is ragadt a csapatra a bajnokság első fordulóiban, ezt pedig idén mindenképp szerették volna elkerülni. Csakhogy a dunaszerdahelyiek nem várhatják jó szájízzel a hétvégi bajnoki rajtot, ugyanis csütörtökön 0:4-es vereséget szenvedtek a Konferencia Liga selejtezőjének 2. fordulójában az azeri Zira otthonában, így kilátástalan helyzetből várják a jövő heti visszavágót. A mérkőzést követően Xisco Muňoz vezetőedző teljes mértékében magára vállalta a vereséget.

Hogy mennyire viselte meg a csapatot a nagy arányú vereség, az már vasárnap kiderül – a DAC a tavalyi újonc Košice otthonában lép pályára. A kassaiak az előző szezonban nem nyújtottak kimagasló teljesítményt, noha volt néhány meglepő eredményük – például a Slovan elleni remi mindjárt a nyitányon. Az alapszakaszt és a rájátszást is a 10. helyen zárták, és csak hajszálon múlt, hogy nem kellett osztályozót játszaniuk a bennmaradásért. Mindez elég volt ahhoz, hogy a májusban a kispadon Ján Kozákot váltó Geri Gergelynek bizalmat szavazzanak a következő idényre is. A kassaiak hat felkészülési mérkőzést játszottak, de csak a nagymihályiak ellenit tudták megnyerni, miközben kikaptak a Humennétől, a Žilinától és a Górnik Zabrzétől is, valamint döntetleneztek a Kisvárdával. A főpróbát az olasz AS Roma ellen játszották és nem sok hiányzott, hogy meglepetést okozzanak: az 53. perctől Takáč találatával vezetést szereztek a hazaiak, a vendégek pedig csak a hajrában tudtak egyenlíteni Pisilli révén. A kassaiak keretében több változás is történt a nyár folyamán, kölcsönvették például a DAC-tól a görög Giannis Niarchost, míg a korábban Dunaszerdahelyen közönségkedvencnek számító Eric Davistől elbúcsúztak.

Abból kifolyólag, hogy az elmúlt idényben a DAC a felső-, a Košice pedig az alsóházban töltötte a rájátszást, a két együttes csak kétszer találkozott a bajnokságban, és mindannyiszor a dunaszerdahelyiek örülhettek – hazai pályán 5:2-re, idegenben pedig 3:0-ra győztek.

A két csapat egymás elleni mérkőzései az előző szezonban:

FC DAC 1904 – FC Košice 5:2

FC Košice – FC DAC 1904 0:3

Idén két csallóközi csapat is szerepel majd a szlovák élvonalban: a Komárom a második liga győzteseként vívta ki a lehetőséget, hogy a legjobbakkal szállhasson harcba. Ez különösen az első fordulóra igaz, ugyanis a violák rögtön a címvédő Slovan Bratislavát fogadják ideiglenes otthonukban, Aranyosmaróton. Radványi Miklós vezetőedző tisztában van vele, hogy hatalmas erőt képviselnek a pozsonyiak, akik már három tétmérkőzést is lejátszottak az új idényben, mégpedig a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A vezetőedző szerint a Celje elleni szerdai BL-selejtező mérkőzésen is láthatták, hogy erős csapattal rendelkeznek a pozsonyiak. Radványi arra számít, hogy olyan játékosok is esélyt kapnak majd ellenük, akik szerdán a kispadon ültek.

„Természetesen örülök, hogy ők minden bizonnyal jobban koncentrálnak majd a jövő heti BL-visszavágóra. Viszont a Slovan a kispadon is minőségi játékosokkal rendelkezik, szóval nehéz mérkőzésre számítok. Azt követően, hogy megnyertük a második ligát, azt mondtam a fiúknak, hogy az élvonalban élvezzenek minden egyes mérkőzést. Az, hogy a bajnok ellen kezdünk, csupán hab a tortán” – jelentette ki Radványi.

A Spartak Trnava és a Ružomberok is elkezdte már az új futballidényt – a nagyszombatiak a bosnyák Sarajevo otthonában játszottak gól nélküli döntetlent a Konferencia Liga selejtezőjében, míg a rózsahegyiek az Európa-liga-selejtezőben előbb túljutottak a kazah Tobol ellen, csütörtökön viszont a török Trabzonspor vendéglátójaként maradtak alul. A bajnokság első fordulójában a Spartak a trencsénieket, a Ružomberok pedig a Banská Bysitricát fogadja.

A Podbrezová az előző szezon végére teljesen szétesett, nyáron pedig több kulcsjátékosa is távozott. Ezt igyekszik majd kihasználni a Žilina. A Skalica okosan erősített a nyáron, így egyértelmű favoritnak mondható a kiesés ellen az utolsó pillanatban megmenekülő nagymihályiak vendéglátójaként. A zempléniek elsősorban két veterán, a 41 éves legenda, Igor Žofčák, valamint a napokban leigazolt 35 éves Erik Pačinda tapasztalataiban bíznak majd.


Az alapszakasz 1. fordulójának programja:

Július 27. (szombat)

MFK Skalica – MFK Zemplín Michalovce (18:00)

FK Železiarne Podbrezová – MŠK Žilina (18:00)

KFC Komárom – ŠK Slovan Bratislava (20:30)


Július 28. (vasárnap)

FC Košice – FC DAC 1904 (18:00)

FC Spartak Trnava – AS Trenčín (18:00)

MFK Ružomberok – MFK Dukla Banská Bystrica (18:00)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program