Csicsó közelében ismét folyamatos a lápos vízellátása

camera

4

Csicsó közelében ismét folyamatos a lápos vízellátása

Fotók: TASR 

Megosztás

A Csiliz patak medre alsó szakasza revitalizálásának köszönhetően ismét állandó a Duna történelmi kanyarulata helyén található lápos vízellátása Csicsó község (Komáromi járás) közelében. A helyreállítást a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület végezte.

A projekt pénteken délelőtt ért véget, amikor egy markolóval elvégezték az utolsó simításokat, amivel az élőhely folyamatos vízellátását biztosították.

A természetvédelmi projekt menedzsere Jakub Sigmund elmondta, hogy a munkálatoknak köszönhetően vízzel látták el az új, mintegy 400 méter hosszú medret, azon keresztül pedig a lápos mintegy 40 hektáros területére. Ezzel javult a terület vízellátása, ami pedig számos élőlény, leginkább kétéltűek és madarak életét teszi könnyebbé.

Sigmund emlékeztetett arra, hogy a Csiliz patak a Duna oldalágának maradványa, ami keresztülfolyt a Duna menti alföldön, melyen számos mocsárvidéket kötött össze. A 17. századtól kezdődően árvízvédelmi intézkedések, majd a Duna medrének megváltoztatása miatt a vízellátása folyamatosan csökkent.

A 20. században történt vízgazdálkodási beavatkozások eredményeként a vizének nagy részét kanálisokba vezették, így 2016-ig a mintegy 33,5 kilométer hosszú patak kétharmada víz nélkül maradt.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program