Az Európai Gyógyszerügynökség nem javasolja egy új, az Alzheimer-kór ellen kifejlesztett gyógyszer forgalomba hozatalát az Európai Unióban

camera

1

Az Európai Gyógyszerügynökség nem javasolja egy új, az Alzheimer-kór ellen kifejlesztett gyógyszer forgalomba hozatalát az Európai Unióban

-illusztráció- (Fotó: TASR) 

Megosztás

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) nem javasolja egy új, az Alzheimer-kór ellene kifejlesztett és a világ több országában, köztük az Egyesült Államokban már engedélyezett gyógyszer forgalomba hozatalát az Európai Unióban.

A pénteken kiadott ajánlás indoklása szerint a német Eisai és a Biogen amerikai gyógyszergyártó által közösen kifejlesztett, Leqembi nevű gyógyszer feltüntetett mellékhatásai – amelyek között az agyvérzést is felsorolják – meghaladják az esetleges előnyeit.

A két vállalat máris bejelentette, hogy a döntés felülvizsgálatát fogják kérni.

A Leqembi segítségével végzett infúziós terápiát mind ez idáig az Egyesült Államokban, Kínában (beleértve Hongkongot), Japánban és Izraelben engedélyezték.

A klinikai vizsgálatok szerint a Leqembi 27 százalékkal lassítja a kognitív funkciók hanyatlását a kór korai szakaszában lévő betegek esetében.

Európában mintegy hétmillió Alzheimer-kórban szenvedő emberről tudni, előrejelzések szerint pedig ez a szám 2050-re a duplájára nőhet.

Az EMA ajánlását hivatalosan az Európai Bizottságnak is el kell még fogadnia, amely azonban többnyire nem támaszt kifogást az uniós ügynökség döntései ellen.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program