Eljárást indítottak a NAKA egykori vezetője és nyomozói, valamint a kényes ügyeket vizsgáló ügyész ellen

camera

1

Eljárást indítottak a NAKA egykori vezetője és nyomozói, valamint a kényes ügyeket vizsgáló ügyész ellen

Ľubomír Daňko (Fotó: TASR) 

Megosztás

Kevin Dlabaj, a rendőrség belső ellenőrzésének nyomozója büntetőeljárást indított Michal Šúrek ügyész, Ľubomír Daňko egykori NAKA-vezető, valamint Pavol Ďurka és Ján Čurilla nyomozók ellen.

Mind a négy személyt közfeladati helyzettel való visszaélés elkövetésével gyanúsították meg. Daňko a DenníkN-nek megerősítette, hogy kedden személyesen adták át neki a munkahelyén az erről szóló határozatot.

Daňko közölte, hogy nem követett el visszaélést.

„Sosem követtem el hibát és nem értem, hogy mivel gyanúsítanak. A Tisztítótűz munkacsoportjának vezetőjeként én határoztam meg, hogy ki milyen feladatot hajt végre, ami a funkcióm része volt” – mondta.

Az eljárás korrupcióról tanúskodó személyek kihallgatásának rögzítésében elkövetett állítólagos eljárási hibákra vonatkozik. A belső ellenőrzés azt állítja, hogy ezeket a kihallgatásokat hibásan, helytelen aktákban rögzítették.

A DenníkN szerint a belső ellenőrzés nem pontosítja, hogy mit követett el Šúrek, Daňko, Čurilla és Ďurka. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy 7-től 12 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti őket. A folyamatban lévő nyomozásra való tekintettel a hatóság nem közöl bővebb információkat az üggyel kapcsolatban.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program