Niké-liga, 2. forduló: Jön a várva várt csallóközi derbi

camera

1

Niké-liga, 2. forduló: Jön a várva várt csallóközi derbi

Fotó: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

Az alapszakasz 2. fordulójával folytatódik hétvégén a Niké-liga, amely egy rangadót is tartogat.

A 2024/25-ös labdarúgószezon rajtja előtt a DAC-nál fogadkoztak, hogy el akarják kerülni a tavaly nyáron elkövetett hibákat, amikor már a Konferencia Liga 1. selejtezőkörében búcsúzni kényszerültek a grúz Dila Gori ellen, a keletkezett negatív légkör pedig a bajnokságban is átragadt a csapatra. A 2023-as tavaszra minden bizonnyal sokáig emlékezni fognak még a dunaszerdahelyi szurkolók, ugyanis kedvenc csapatuk néhány fordulóval a bajnokság zárása előtt még az élen állt és végül drámai küzdelmek közepette bukta el a hőn áhított aranyérmet. A fogadkozások ellenére sokakban déjà vu érzés támadhatott, ugyanis  ezúttal is a sikeres tavasz után, amikor a DAC-nak a középmezőnyből sikerült feltornáznia magát a második helyre, és jó légkör uralkodott a csapatnál, csalódást keltő játékkal és nagyon sima 1:6-os összesítéssel bukta el első párharcát a Konferencia Liga 2. selejtezőkörében az azeri Zira ellen. Közben a bajnokság sem indult számára zökkenőmentesen, hiszen egy hete egy 95. percben kapott büntetőgóllal bukta el idénybeli első ligamérkőzését Kassán.

Van miért tehát kiengesztelni a szurkolókat, erre pedig hétvégén a MOL Arénában lesz lehetőségük, ahol a csallóközi rivális Komáromot fogadják. A lilák már a 2021/22-es, illetve a 2022/23-as bajnoki idényben is közel álltak a feljutáshoz a második ligában, de előbb a negyedik helyen végeztek a Podbrezová, a Banská Bystrica és a Skalica mögött (akkor az első három helyezés biztos feljutást jelentett), majd ugyan megszerezték a bronzérmet, de a feljutást ünneplő kassaiak mellett a második Prešov játszhatott osztályozót az élvonalbeli tagságért. Az előző idényben a Radványi Miklós által vezetett együttes már nem hagyta kiúszni a kezei közül az aranyérmet, és végül a Petržalkát és a Prešovot megelőzve már fordulókkal a bajnoki zárás előtt bebiztosította az első helyet. A nyár folyamán a komáromiak hat felkészülési mérkőzést játszottak, ezek közül kettőt megnyertek (Pohronie 4:0, Komáromi VSE 3:1), kétszer döntetleneztek (Újpest 1:1, SK Rapid 1:1, MTK 0:0), egyszer pedig vereséget szenvedtek (Podbrezová 1:4). Radványi Miklós tisztában van az erőviszonyokkal ezért játékosainak azt mondta, hogy elsősorban élvezzék az élvonal légkörét, minden szerzett pont pedig hatalmas értékkel bír számukra. Az első fordulóban a címvédő Slovant fogadták ideiglenes otthonukban, Aranyosmaróton, és ugyan az első félidő végéig tartani tudták vele a lépést, végül 1:4-es vereséget szenvedtek. Vasárnap Dunaszerdahelyen próbálnak majd javítani.

„Minden ellenfelet le akarok győzni, legyen az bármelyik. Természetesen reálisan kell nézni az egészet. Tudjuk, hogy az elmúlt években milyen helyeken mozgott a DAC A Niké-liga tabelláján. Ellenfelünk teljesen más szintet képvisel, de személy szerint úgy gondolom, hogy ha jól felkészülünk, akkor meglepetést okozhatunk. Bízom benne, hogy ismét jó mérkőzést játszunk majd, de ezúttal már számunkra kedvezőbb eredmény születik“

– nyilatkozta a nikeliga.sk-nak Radványi.

A DAC és a Komárom a szlovák élvonalban még nem találkozott, legutóbb pedig 2021-ben, a Slovnaft Cup 3. körében mérkőztek meg egymással. Noha azon a mérkőzésen a lilák több mint fél órán át emberhátrányban játszottak Horodník kiállítása miatt, végül sikerült kihúzniuk a végső sípszóig a gól nélküli döntetlent, így azonnal következhettek a büntetőrúgások. Míg a komáromiak mind a négy próbálkozásukat értékesítették, addig a DAC-tól Hahn és Davis is hibázott, így a sárga-kékek búcsúzni kényszerültek a kupaküzdelmektől.

Vasárnap tehát két olyan csapat találkozik majd Dunaszerdahelyen, amely kárpótolni szeretné szurkolóit az előző eredményekért. Hogy melyik együttes lesz majd a végén elégedett, az a pályán dől el, a szurkolásra viszont minden bizonnyal nem lesz panasz.

A bajnokság első fordulójában egyedül a Slovan ünnepelhetett győzelmet, szombaton pedig már a másodikat is bezsebelné a Podbrezová vendéglátójaként. A pozsonyiaknál jelenleg remek légkörül uralkodik, hiszen a csapat bejutott a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójába, miután az idegenbeli 1:1-et követően hazai pályán 5:0-ra verte a szlovén Celjét.

A Spartak Trnava is még versenyben van a nemzetközi színtéren, a Sarajevo legyőzésével jutott tovább a Konferencia Liga következő körébe. Hétvégén Nagymihályba látogat. Egy hete a trencséniek Nagyszombatban, a besztercebányaiak pedig Rózsahegyen szereztek értékes pontot. Most idénybeli első győzelmükre hajtanak a Košice, illetve a Skalica vendéglátójaként.

A Žilina és a Ružomberok összecsapását utóbbiak kérésére elhalasztották. A rózsahegyiek a nemzetközi színtéren való szereplés miatt indítványozták, hogy későbbi időpontban játszhassák le hétvégén esedékes bajnoki mérkőzésüket, a liga üzemeltetői pedig eleget is tettek nekik.


Az alapszakasz 2. fordulójának programja:

Augusztus 3. (szombat)

MFK Dukla Banská Bystrica – MFK Skalica (18:00)

AS Trenčín – FC Košice (18:00)

ŠK Slovan Bratislava – FK Železiarne Podbrezová (20:30)


Augusztus 4. (vasárnap)

MFK Zemplín Michalovce – FC Spartak Trnava (18:00)

FC DAC 1904 – KFC Komárom (18:00)


Elhalasztott mérkőzés:

MŠK Žilina – MFK Ružomberok – október 29-én pótolják

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program