Nyomásgyakorlás vagy bosszú? A rendőrség kihallgatta Németh Ilonát a kulturális miniszter lemondatásáért gyűjtött aláírásokkal kapcsolatban

camera

1

Nyomásgyakorlás vagy bosszú? A rendőrség kihallgatta Németh Ilonát a kulturális miniszter lemondatásáért gyűjtött aláírásokkal kapcsolatban

Fotó: Paraméter 

Megosztás

Kihallgatta a rendőrség Németh Ilona képzőművészt, a Martina Šimkovičová kulturális miniszter leváltásáért, még télen indított aláírásgyűjtés ügyében. A büntetőeljárást egyszer már lezárták, de úgy látszik, Šimkovičová nem adja fel, és újabb feljelentést tett. Németh Ilona szerint a miniszter egyik célja ezzel a tiltakozók elrettentése lehet. Habár a kulturális miniszter a posztján maradt, Németh szerint az ilyen akciókra szükség van.

Közel 190 ezer – elektronikus – aláírást sikerült összegyűjteni január 17. és február 5-e között Martina Šimkovičová kulturális miniszter lemondása érdekében egy felhívás alá. A felhívást – vagy nyílt levelet – a szlovákiai kulturális élet több tucat elismert képviselője kezdeményezte, a „szóvivőjük” Németh Ilona képzőművész volt, akit most júliusban beidézett és kihallgatott a rendőrség. Ez azonban már a második feljelentés lehet, mivel az első alapján indult nyomozást már áprilisban lezárta a rendőrség.

Olvassa el továbbá

Az első feljelentésről csak a sajtóból értesültek a felhívás kezdeményezői, akárcsak arról, hogy a rendőrség áprilisban le is zárta a nyomozást. „Akkor azt hittük, hogy ezzel lezárult az ügy, ezért volt meglepő, hogy júliusban idézést kaptunk a kihallgatásra, ugyanezzel az üggyel kapcsolatban” – mondta a Paraméternek Németh. A rendőrségen nem sok információt kaptak az ügy állásáról, úgy látszik azonban, hogy Šimkovičová nem adta fel, újabb feljelentést tett.

„Azt megtudtuk a kihallgatáson, hogy a kulturális minisztérium jelentett fel bennünket, amelynek a képviselője a miniszter, vagyis Martina Šimkovičová a feljelentő. Azt is megtudtuk, hogy mint feljelentőt, a rendőrség őt is ki fogja hallgatni. Ennél többet nem árultak el” – tájékoztatott Németh.

Šimkovičová: Michael Jackson kikelt a sírjából?

A felhívás hitelességét, a tényleges aláírók számát már az aláírások leadásakor megkérdőjelezte Martina Šimkovičová: azzal érvelt, hogy a felhívást Michael Jackson is aláírta a lemondatását. „Nem tudom, most akkor kikelt a sírjából azért, hogy aláírja a petíciót?” – tette fel a kérdést Šimkovičová.

Már akkor jelezte, hogy az ügynek lesz rendőrségi folytatása.

„Furcsa, hogy a kulturális minisztériumot Ausztráliában vagy Kaliforniában is figyelik. Kíváncsi vagyok, hogy mit szólnak ehhez a bűnüldöző szervek” – mondta a miniszter.

Az ügy valóban a rendőrségen folytatódott, a minisztérium feljelentést tett ismeretlen tettes ellen – ez volt az első feljelentés, amit már áprilisban lezárt a rendőrség bűncselekmény hiányában. A minisztérium akkor is az aláírások hitelességét kifogásolta. „Legalább 3000 ember kétszer van feltüntetve, és legalább 100 ezer aláírás nem azonosítható” – jelentette ki akkor Lukáš Machala, a kulturális minisztérium hivatalának vezetője. A rendőrség azonban gyorsan befejezte az ügy kivizsgálását, április elsején „bűncselekmény hiányában” lezárták a nyomozást.

Olvassa el továbbá

Júliusban megjött az idézés

Németh Ilona júliusban kapott idézést a rendőrségi kihallgatásra.

„Az idézésben az állt, hogy információt szeretnének kapni a minisztert lemondásra felszólító felhívásról. Nem szerepelt benne, hogy tanúként vagy gyanúsítottként hallgatnak-e ki, csak azt írták, hogy információt szeretnének kapni” – magyarázta a Paraméternek Németh Ilona.

Az idézésben egyébként Németh szerint két hiba is volt: a „miniszter leváltására felszólító petícióként” említették a felhívást, ami egyrészt nem petíció volt, másrészt nem a miniszter leváltását követelte, hanem a miniszter lemondását. „Mi arra szólítottuk fel – magát a minisztert -, hogy mondjon le, nem pedig arra, hogy váltsák őt le” – magyarázta Németh.

A kihallgatáson sem derült ki hogy pontosan milyen ügyben folyik a nyomozás. „Arra voltak kíváncsiak, hogy mi történt a felhívás közzétételétől az aláírások leadásáig a minisztériumban, és még néhány későbbi történést” – mondta Németh.

Talán az aláírások hitelességét vizsgálják

A rendőrség azt sem árulta el, hogy mi áll a feljelentésben. „Annyit jeleztek, hogy talán az aláírásokkal kapcsolatban nyomoznak, ami egy teljesen abszurd elem az egészben.

A peticie.com oldal ugyanis egy finn honlap, és az ő kötelességük a saját oldaluk védelme az esetleges manipulációkkal szemben” – magyarázta Németh.

A felhívásukhoz ugyanis ezen a peticie.com oldalon gyűjtötték az aláírásokat. Ráadásul az aláírásokat ők is ellenőrizték. „Úgy, ahogyan a petíciók esetében ez megszokott, előbb minden 5., majd minden 3. e-mail címet ellenőriztünk. Azt vizsgálták, hogy létező e-mail címekről van-e szó, és alig 1 százaléknyi hibás címet találtak.

Volt természetesen néhány Harry Potter és néhány Pamela Anderson is, de ezeket nem is számoltuk bele – magyarázta Németh. – Mi mindent megtettünk az aláírások tisztasága érdekében, egyébként pedig az oldal üzemeltetője felel a saját honlapja védelméért.”

Bosszúállás és félelemkeltés

Németh a bosszút sejti az újabb feljelentés mögött.

„Egyrészt lehet egyfajta bosszúállás, kellemetlenkedés azoknak, akik ilyen nyílt levelet kezdeményeznek, másrészt pedig így akarják meggátolni, hogy az emberek ilyen felhívásokat aláírjanak” – véli Németh.

Szerinte ez csak megerősítette őt abban, hogy el kell mondania, ha valamivel nem ért egyet. A rendőrséggel szemben nincs semmilyen ellenérzése. „A rendőrség azt teszi, ami a feladata” – mondta Németh.

Habár Šimkovičová ma is a helyén van, a véleményünket el kell mondani

A felhívást annak ellenére fontosnak tartja, hogy nem érte el a konkrét célját, Martina Šimkovičová nem mondott le, még mindig a posztján van. Ráadásul azóta már több olyan lépése is volt, amelyekért szintén a leváltását követelte az ellenzék: megszüntette a közmédiát, a helyette létrehozott STVR pedig teljesen a kormány ellenőrzése alatt áll majd, emellett pedig átvette átvette az irányítást a Művészeti Alap és az Audiovizuális Alap felett.

„Ezekben a kérdésekben én nem a siker/kudarc kategóriákban gondolkodom” – mondta Németh. – Január 17-én a felhívásunkban arra figyelmeztettük a választópolgárokat, hogy milyen veszélyek fenyegetik a kultúrát a minisztérium részéről, ezek azóta mind megvalósultak.”

Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a nyílt levelük teljesen megalapozott volt, és ez erősíti azoknak a hitelét, akik kritikus véleményt mondanak a jelenlegi kultúrpolitikáról. „Akkor is el kell mondani a véleményünket, ha a következő választásig nem változnak meg a körülmények. Szerintem az apátia, a hibák reakció nélkül hagyása a legrosszabb választás” – mondta Németh.

Kicsoda Martina Šimkovičová, és miért követelik a lemondását?

Martina Šimkovičová kulturális miniszter az SNS listáján jutott be a parlamentbe a tavalyi választáson, az SNS jelölte őt a kulturális miniszteri posztra. Az elmúlt néhány hónapban sikerült magára haragítani szinte a teljes kulturális szcénát, a felhívás idején azonban még csak a nagy vonalakban vázolt elképzelései ellen tiltakoztak a szlovákiai művészek. Azóta sikerült felszámolnia a közszolgálati médiát, az RTVS-t, ami helyett létrehozták a szoro kormányzati ellenőrzés alá kerülő STVR-t. A minisztérium időközben átvette az irányítást az eddig önállóan működő szlovák Művészeti Alap, és a filmkészítést támogató Audiovizuális Alap felett. Félő, hogy ősszel a kisebbségi kultúrát támogató Kisebbségi Kulturális Alap következik, egy törvénymódosítás már a parlamentben van. Sikerült elfoglalnia a gyerekek pozsonyi nemzetközi művészeti központját, a Bibiánát, ahová a kultúrával addig nem foglalkozó barátnőjét nevezte ki igazgatónak. Az eddigi legutolsó bírált lépése, hogy ma leváltotta posztjáról Matej Drličkát, a Szlovák Nemzeti Színház igazgatóját.

Olvassa el továbbá

A miniszter a Markíza televízióban kezdte pályafutását, de az utóbbi években azonban a már elsősorban a Slovan TV nevű szélsőséges YouTube-csatornáról lehet őt ismerni, ahol Peter Kotlárral, a jelenlegi Covid-biztossal beszélgetett különböző témákról. A csatorna a Covid után, az oltásellenesség és különböző konspirációs elméletek mentén vált egyre ismertebbé.

Az ügyről megkérdeztük a kulturális minisztériumot is, amint választ kapunk, tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program