Nem Šimkovičován múlik, hogy Németh Ilona kiessen-e egy tizedik emeleti ablakon!

Megosztás

Nagy volt a hangzavar mostanában a sporttörténelmet, orvostudományt, általában a biológiát, de a geopolitikát, művészettörténetet, és még az atomfizikát meg a csillagászatot is a kissujukból kirázó fogalmatlan „butítványok” között. Hogyne, hiszen úgymond „jogos“ véleményért kiáltottak „Párizs eseményei“.

Érdekes lesz megfigyelni, hogy ugyanez az ordenáré csorda képes lesz-e, és ha netán igen, legalább hasonló hisztériával megnyilvánulni az átlátszó állami önkény ellen.

Mondjuk ér-e annyit a csorda piacán egy művészember és vele azonos értékrendet valló társai, mint egy ringben küzdő kedvenc, illetve a szemforgató egyházi dogmák.

Kár reménykedni, a csorda tutira néma marad. Észre sem veszik, hogy például képzőművész kollégánkra,  Németh Ilonára épp úgy szállt rá a kulturális miniszter, Martina Šimkovičová, mint az Oroszországban országló „cárpótlék“, Vlagyimir Putyin véreskezű pribékjei az ottani demokratikus ellenzék képviselőire. Akiket jó esetben börtönbe vetnek, avagy, ha esetleg szerencsétlenebbek,  „véletlenül“ kihajítják őket a tizedik emeletről. Mert a hatalom birtokosai úgy ítélik meg, hogy veszélyesek. Konkrétan rájuk, a hatalmat bitorlókra.

Egyébként egyértelmű, egyáltalán nem Šimkovičován múlik, hogy Németh Ilona börtönbe kerüljön-e, netán kiessen az utcára egy „véletlenül” nyitva hagyott tizedik emeleti ablakon. Szlovákia ugyanis szerencsére nem Oroszország, ráadásul az Európai Unió tagállama. Egyelőre!

Nyilván ezért van az, hogy „csak” feljelentették őt. Először a miniszter kabinetfőnöke, majd miután a rendőrség elutasította feljelentését, maga a miniszterasszony kezdeményezett ellene rendőrségi vizsgálatot. Csak azért, mert társaival együtt hónapokkal ezelőtt közel 190 ezer elektronikus aláírást sikerült összegyűjteniük a fajgyűlölő, homofób és egyéb fogalmatlan kijelentéseivel és viselkedésével elhíresült Šimkovičová lemondásáért indított petícióhoz. Amit Németh Ilonával együtt a szlovákiai kulturális élet számos elismert képviselője kezdeményezett.

Németh Ilona rendőrségi kihallgatásának napján történt továbbá, hogy Šimkovičová menesztette Matej Drličkát, a Szlovák Nemzeti Színház (SND) vezérigazgatóját is. Azt a művészembert, akit a francia kulturális minisztérium nemrégiben tüntettet ki a Művészetek és Irodalom Érdemrendje lovagi fokozattal.

Nos, kiváncsian várjuk, lesz-e a szlovákiai kulturális elit tiltakozásán kívül kommentcunami a szociális háló ostoba kizárólagosságtól bűzlő bugyraiban.

Fentebb már említve volt, sajnos nem lesz!

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program