Kiengedték a börtönből Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészt, ezek voltak az első szavai (VIDEÓ)

camera

1

Kiengedték a börtönből Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészt, ezek voltak az első szavai (VIDEÓ)

Forrás: noviny.sk 

Megosztás

Dušan Kováčik korábbi speciális ügyész nyolcéves börtönbüntetését töltötte Dubnica nad Váhomban korrupciós bűncselekmények miatt, szerdán azonban Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter felfüggesztette a büntetésének végrehajtását, így Kováčik a délutáni órákban elhagyhatta a börtön épületét.

Júlia Mikolášiková a SME-n megjelent blogjában írt róla, hogy a legfrissebb információk szerint döntöttek Kováčik szabadlábra helyezéséről. Ezt három forrás is megerősítette a szerzőnek.

Kováčik ügyvéde, Erik Magál először nem erősítette meg az értesülést, de felhívta a figyelmet arra, hogy a közelmúltban több olyan lépést is tettek, amelyek védence szabadon bocsátásához vezethettek.

„Fellebbezést nyújtottunk be a Legfelsőbb Bíróság ítélete ellen. Kértük továbbá Boris Susko igazságügyi minisztert, hogy csatlakozzon a fellebbezési eljáráshoz, és maga is nyújtson be fellebbezést Dušan Kováčik javára, valamint függessze fel az ítélet végrehajtását, amíg a Legfelsőbb Bíróság dönt a fellebbezésről" – magyarázta Magál, és később kiderült, hogy valóban ez a lépés vezetett eredményre.

Szerdán, a délutáni órákban Kováčik ügyvéde megerősítette, hogy védencét kiengedik a börtönből. 14 óra környékén Magál már az intézet előtt várta Kováčikot, nem sokkal később pedig az egykori speciális ügyész elhagyta a börtön épületét.

Az ügyvéd később megerősítette, Kováčiknak nem kell nyomkövetőt viselnie, és azt sem tiltották meg neki, hogy külföldre utazzon.

Magál kifejtette, az igazságügyi miniszter büntetés-végrehajtás felfüggesztéséről szóló határozata olyan jellegű döntés, amely lehetővé teszi a fogva tartott azonnali szabadlábra helyezését.

Miután Kováčik kisétált a börtön kapuján, köszönetet mondott a börtönőröknek az emberséges és professzionális hozzáállásukért. A szabadlábra helyezéséval kapcsolatban azt mondta, egyelőre nem rendelkezik kellő információval, ezért ennek kapcsán csak később nyilatkozik.

Forrás: noviny.sk

Boris Susko igazságügyi miniszter szerdán délután a közösségi oldalán megerősítette, hogy panasszal élt a jogerősen elítélt egykori speciális ügyész ügyében, és a Legfelsőbb Bíróság határozatának megszületéséig felfüggesztette a büntetésének végrehajtását.

A miniszter az ügyvéd kezdeményezésére fellebbezést nyújtott be, azt ugyanis megalapozottnak ítélte meg. „Meggyőződésem, hogy Dušan Kováčik esetében a tényállás vizsgálata során súlyosan megsértették azokat a rendelkezéseket, amelyek az ügy tisztázását hivatottak biztosítani” – mutatott rá a miniszter.

Susko szerint a Legfelsőbb Bíróság 2022 májusában hozott jogerős határozata azokon a tényeken alapul, amelyeket “a bemutatott bizonyítékok alapján lényeges körülmények között tévesen határoztak meg, ez pedig a tisztességes eljáráshoz való jog megsértéséhez vezethetett”.

“A fellebbezés, valamint a határozat végrehajtásának megszakítása vagy elhalasztása jogrendszerünk standard intézményei, amelyeket a jogrend hosszú évek óta biztosít a miniszternek” – mutatott rá Susko, és egyúttal nyomatékosította, biztosítani akarja Kováčiknak a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Az egykori speciális ügyész addig lehet szabadlábon, amíg a Legfelsőbb Bíróság nem dönt Boris Susko Kováčik javára benyújtott fellebbezéséről.

Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészt Robert Fico (Smer-SD) kormányfő gyakorta nevezte politikai fogolynak. Kováčikot 2022 májusában ítéltek el jogerősen kenőpénz elfogadásáért és érzékeny információk kiszivárogtatásáért. A vádirat szerint 2016-ban 50 ezer eurót fogadott el, amit egy speciálisan kialakított könyvben adott neki át Bernard Slobodníkon, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi egységének korábbi főnökén keresztül Peter Košč, a kétes hírű vállalkozó azért, hogy simítson el két ügyben indított eljárást. Az volt a feladata, hogy járjon közben Ľubomír Kudlička, a Takáč-banda főnöke előzetes letartóztatásból való szabadlábra helyezése ügyében. Kováčik és Košč is tagadja bűnösségét, utóbbi szökésben van.

Eredetileg 14 év börtönt szabtak ki Kováčikra, később viszont ezt enyhítették, a bírók indoklása szerint nem sikerült bizonyítani minden kétséget kizáróan, hogy Kováčik bűnszervezetben csalt. Nyolc évet kapott, plusz 100 ezer eurós büntetést.

Meglehetősen passzív volt

Kováčik speciális ügyészként végzett munkáját meglehetősen alacsony hatékonyság jellemezte. Az első öt évben mindössze 12 vádemelési javaslatot nyújtott be, miközben a hivatalán belül működő ügyészek akár évi harmincat is – mutatott rá egy korábbi összefoglalójában az Aktuality. Ráadásul elsősorban a legkényesebb ügyeket rendelte magához, amelyek nagy részét végül leállították. 2004 és 2014 között Kováčik 110 ügyet osztott ki. 91 esetben hozott döntést, ebből 59 ügyet leállított. Ez azt jelenti, hogy Kováčik az általa felügyelt ügyek kétharmadát leállította. Időközben megkapta a 61:0 jelzőt is, hiszen 2008 óta egyetlen vádemelést sem nyújtott be. A helyzet csak 2020 júliusában változott, amikor a pozsonyi Carlton szálloda körüli vitában vádemelési javaslatot nyújtott be.

Az egyik legnagyobb nagyobb felhajtást Kováčik körül az okozta, amikor visszavonta a Smer finanszírozása ügyében hozott büntetőeljárás indításáról szóló határozatot. Később segített az akkori házelnök, Pavol Paška (Smer) embereinek is.

Az utolsó időben mindenekelőtt a Gorilla- és a Bašternák-ügyben érték bírálatok. Az előbbi esetben Kováčik a nyomozás kezdete, 2012 óta obstrukciókat alkalmazott. Az adócsalásért mostanra jogerősen elítélt Ladislav Bašternák ügyében Kováčik csak azután intézkedett, hogy a DenníkN napilap és a Trend hetilap felhívta a figyelmet az esetre. A speciális ügyész jóváhagyta a rendőrség eljárását, amely nem volt hajlandó foglalkozni az üggyel.

Kováčik és Bödör speciális kapcsolata

Bár Kováčik fejét 2017 óta követelték a korrupcióellenes felvonulások szervezői, a speciális ügyész Kočner Threemájának ügyét is sértetlenül megúszta. Norbert Bödör kapcsán viszont egyre többször hangoztatták a nevét. A nyitrai oligarcha állítólag úgy viselkedett Kováčikkal, mintha csak a felettese lenne. Kováčik és Bödör kapcsolatairól Peter Tóth is vallott, aki szerint szoros kapcsolat volt közöttük. Állítólag éppen ezért Kočner megpróbálta elérni, hogy Kováčik segítsen neki a Markíza-féle váltóhamisítás ügyében. Kováčik azonban mindezt elutasította, mondván, hogy ez egy lejárató kampány része, amit ellene folytatnak.

Kétségek merültek fel annak kapcsán is, amikor Kováčik 2017-ben 204 ezer euró készpénzt helyezett el bankszámláján, ami megsértette a készpénzes fizetés korlátozásáról szóló törvényt, amely 15 ezer eurós limitet határoz meg. A speciális ügyész azt állította, hogy a pénzt testvére adta neki kölcsön, aki “ingatlaneladásokból, felesége örökségéből és családi megtakarításaiból” gyűjtötte össze. Kováčik aztán ebből a pénzből vett családi házat a fiának.

Kapcsolódó cikkek:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program