Megismétlődik a történelem? Már százezren követelik Šimkovičová távozását

camera

1

Megismétlődik a történelem? Már százezren követelik Šimkovičová távozását

Fotó: TASR 

Megosztás

Ismét aláírásokat gyűjtenek Martina Šimkovičová (SNS) kulturális miniszter leváltására. A jelenlegi petíciót már 100 ezren aláírták.

Šimkovičovát ismét bírálatok áradata éri azt követően, hogy menesztette Matej Drličkát, a Szlovák Nemzeti Színház (SND) főigazgatóját, valamint Alexandra Kusát, a Szlovák Nemzeti Galéria (SNG) igazgatónőjét. Minderre válaszul Martin Šútovec képzőművész, Zuzana Fialová színésznő, Michal Hvorecký író és Richard Stanke színész létrehozta a „Kultúra védelmében” nevű petíciót, amiben a kulturális miniszter menesztését követelik. Egy nap alatt több mint 45 ezer aláírás gyűlt össze, szerda estére pedig már a 100 ezret is elérte – hívta fel rá a figyelmet a TA3.

A petíció kezdeményezői teljesen alkalmatlannak tartják Šimkovičovát a miniszteri posztra.

„Šimkovičová miniszter sohasem értette és máig nem fogta fel, hogy a minisztérium feladata nem a tárca tönkretétele és a kulturális és művészi közösségekbe tartozó emberek csicskáztatása” – indokolják a petícióban a szerzők a miniszter leváltását. Felhívják a figyelmet a továbbá Šimkovičová „neonácikat idéző beszédeire és toxikus megnyilvánulásaira”.

Idén ez már a második kezdeményezés, amely Šimkovičová menesztése érdekében indul. Az elsőt januárban indította Németh Ilona képzőművész és több társa, a Šimkovičovát lemondásra felszólító nyílt levelet akkor néhány nap alatt közel 190 ezren írták alá. Martina Šimkovičová rendőrségi feljelentést tett a nyílt levél kezdeményezői ellen, az ügyben július végén hallgatta ki a rendőrség Németh Ilonát. A képzőművész a januári felhívást annak ellenére fontosnak tartja, hogy nem érte el a konkrét célját, Martina Šimkovičová nem mondott le.

Olvassa el továbbá

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program