Ilyen még nem történt a világháború óta: orosz területeket foglalnak el az ukránok, Putyin meg nem nyúlt atomfegyverhez

camera

3

Ilyen még nem történt a világháború óta: orosz területeket foglalnak el az ukránok, Putyin meg nem nyúlt atomfegyverhez

Fotó: TASR/AP 

Megosztás

Szükségállapotot hirdettek szerdán az oroszországi Kurszk régióban, miután két napja az ukrán hadsereg benyomult az ellene 2022-ben "különleges hadműveletet" indító ország területére. Még csak találgatások folynak, ezzel a manőverrel mi lehet a célja Kijevnek.

Ukrajna hivatalosan nem nyilatkozott az orosz megye elleni támadásról. A BBC ismerteti Moszkva keddi közlését, miszerint legalább ezer ukrán katona hatolt be Oroszországa Szudzsa város közelében 11 tankkal és ennél is több páncélozott harci járművel. Az ilyen ukrán betörések Oroszország területére rendkívül ritkának számítanak azóta, hogy a Kreml 2022 februárjában belevágott a szomszédos ország teljes körű inváziójába.

Szerda este Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő a brit médium szerint azt nyilatkozta, hogy az ukrán hadsereg ellenőrzése alá került a szudzsai gázközpont, amely létesítmény segítségével bonyolítják le az Ukrajnán keresztül az EU-ba irányuló gáztranzitot, amely a háború ellenére is folytatódott. Szudzsa város tehát azért fontos, mert egy olyan gázvezeték húzódik a közelében, amelyen keresztül a régiónk is ellátást kap az energiahordozóból egy 2024 végén lejáró Ukrajnával kötött tranzitszerződés értelmében, emlékeztet a Telex.

Honcsarenkó a BBC Newshour-nak nyilatkozva megjegyezte, hogy azzal, hogy katonailag megpróbálják visszavenni a kezdeményezést, megmutatják a világnak, hogy nem kell félni az eszkalációtól vagy Putyin reakciójától, mert nincs semmilyen reakció. Hozzátette: “A második világháború óta először fordul elő, hogy nemzetközileg elismert orosz területeket foglalnak el, és Putyin nem nyúlt atomfegyverekhez.” Szerinte a behatolás arra is kényszeríti Oroszországot, hogy csapatokat vonjon át a térségbe, és így csökkenhet a Kelet-Ukrajnában indított orosz támadások száma.

Ukrán oldalról egyelőre nem érkezett hivatalos információ a támadás állásával kapcsolatban, ami arra utalhat, hogy a kijevi vezetés nem szeretne túl sok részletet megosztani a szándékairól sem. A váratlan katonai akcióval Ukrajna valószínűleg arra tesz kísérletet, hogy a korábbi orosz mintát követve elhúzzon bizonyos katonai erőket a donbaszi frontról, ugyanakkor a két és fél éve megtámadott ország kritikusai szerint ezek az akciók nem szolgálnak hosszú távú katonai célt.

A BBC idézi az ukrán hadsereg egyik ezredesét, Vlagyiszlav Szeleznyovoz, aki a Nexta csatornának azt mondta, hogy a támadás „megelőző jellegű”, mivel a becslések szerint 75 ezer orosz katona állomásozik nem messze a határ közelében. Miután Oroszország májusban jelentős erőkkel behatolt az északkeleti Harkiv régióba, az ukránok attól tarthattak, hogy Moszkva megkísérli ugyanezt az északabbra fekvő Szumi régióban. Ám mivel Ukrajna most több kisebb települést és autópályát is elfoglalt a szomszédos orosz területen, ezek az feltételezett orosz ambíciók egyelőre meghiúsulhattak.

A témát szinte óráról órára követő Institute for the Study of War katonai thinktank azt írja, hogy az ukrán erők 10 kilométert nyomultak előre az orosz megye területén, miközben augusztus 7-én folytatódtak az orosz területen folytatott gépesített támadó hadműveletek. Egyes orosz források szerint már risztották a Fehéroroszországban állomásozó PMC Wagner erőket, valamint a csecsen különleges erők Aida csoportját, hogy az egységeiket a Kurszk régióba vonják.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója a Maks24 beszámolója szerint úgy véli, ez a kurszki támadás egy olyan művelet, ami pozitív hatással lehet az Oroszországgal folytatott tárgyalásokra. Mihajlo Mihajlovics Podoljak az is hozzáteszi, Moszkva csak akkor lenne kész a kompromisszumokra, ha a háború nem a tervei szerint zajlik.

A 600 ezer követővel rendelkező twitteres oldal, a WarTranslated (Dmitri)  arról ír az X-en, hogy az orosz elmélet az ukrán fegyveres erők kurszki taktikájával kapcsolatban az, hogy “megtisztítsák az égboltot” a megfigyelő drónoktól, és az elektronikus hadviselést bevetve hatalmas számú drónnal támadják meg az orosz védelmi állásokat.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program