SZÉGYEN A RENDŐRSÉGRE: Kiengedték a nagymegyeri gyilkosság gyanúsítottját 

camera

4

SZÉGYEN A RENDŐRSÉGRE: Kiengedték a nagymegyeri gyilkosság gyanúsítottját 

Cs. György ügyvédje társaságában elhagyja a Lipótvári Büntetés-végrehajtási Intézetet. (Fotók: Barak Dávid) 

Megosztás

A Nagyszombati Kerületi Bíróság csütörtökön döntött Simsik Cyntia feltételezett gyilkosa, a nagymegyeri Cs. György szabadlábra helyezéséről. A férfi csütörtökön (08.08) ügyvédje társaságában elhagyta a Lipótvári Büntetés-végrehajtási Intézetet. A gyanúsított korábban azzal védekezett a Nagyszombati Járásbíróságon, hogy a dunaszerdahelyi rendőrök eljárási hibát vétettek.

"A Nagyszombati Kerületi Bíróság eltörtölte a Nagyszombati Járásbíróság megtámadott határozatát, a gyanúsítottat azonnal szabadlábra helyezte, mivel sértve lettek az eljárási szabályok" - tájékoztatott minket a Nagyszombati Kerületi Bíróság szóvivője.

A törvény ugyanis kimondja, hogy az őrizetbe vétel után a nyomozó hatóságoknak 48 órájuk van arra, hogy szabadon engedjék a gyanúsítottat vagy indítványozzák az előzetes letartóztatásba helyezését. A rendőrség Cs. György esetében 2024. július 22-étől, hétfőtől kezdte el “visszaszámlálni” az említett 48 órát. Cs. György viszont azzal védekezett a Nagyszombati Járásbíróságon, hogy a szabad mozgását már egy nappal korábban is korlátozták, mikor vasárnap este elment a dunaszerdahelyi rendőrségre, hogy előadja saját verzióját a párja haláláról.

“Mikor megérkezett, és ki akart szállni a gépjárműből, azonnal körülvették őt a rendőrök. Megbilincselték és bevitték az épületbe. Ekkor még mindig bilincsben ült. Ezután Nagymegyerre vitték, ahol megmutatta, hol található az áldozat holtteste. Ezután néhány perc múlva visszavitték őt Dunaszerdahelyre. Öt vagy hat rendőr volt körülötte, és még mindig meg volt bilincselve. Másnap, valamikor a délutáni órákban egy nyomozó kihallgatta, majd a rendőrségi fogdába került” – állt a Nagyszombati Járásbíróság határozatában, amely alapján őrizetbe vették a férfit.

A Nagyszombati Kerületi Bíróság végül Cs. Györgynek adhatott igazat, akit ki is engedtek az előzetes letartóztatásból.

Vagyis a büntetőeljárást nem szüntették meg ellene, csak ezentúl már szabadlábon védekezhet.

A Startitupnak sikerült megszólítania Cs. György védőügyvédjét. Szerinte az eljárási hiba is az oka lehet annak, hogy ügyfele szabadlábra került.

Megkerestük a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság igazgatóját, Katona Rolandot is, aki úgy nyilatkozott, hogy mivel éppen a szabadságát tölti, ezért nincs információja az ügy fejleményeiről.

Mint ismert, július 21-ről 22-re virradó éjszaka találták meg egy nagymegyeri házban a 31 éves Simsik Cyntia holttestét, akinek eltűnését múlt héten szerdán jelentették a hozzátartozói.

A nő édesapja kapott egy hibátlanul megírt üzenetet a lányától, amiben az állt, hogy véget akar vetni az életének, az apa szerint azonban nem úgy tűnt, mintha Cyntia írta volna. Ezt követően azonnal a nagymegyeri házhoz sietett, ahol csak a nő barátját találta meg. A férfi azt mondta neki, hogy Cyntia nincs ott, és közösen a keresésére indultak. Végül a rendőrök közölték az apával, hogy megtalálták a lánya holttestét, méghozzá ugyanabban a házban, ahol legelőször is kereste. A nő holtteste műanyag fóliával volt átcsavarva, már legalább öt napja halott volt. Cyntia párja azt mondta a rendőröknek, hogy a nő öngyilkosságot követett el. Amikor észrevette, állítólag megijedt, holttestét műanyag fóliába csavarta, majd a háznál lévő vizesaknába tette, később pedig a garázsba vitte. Simsik Cyntia sikeres kézilabdázó volt, több magyarországi klubban is játszott. Két gyermek édesanyja volt.

Az élettársát, a 44 éves Cs. Györgyöt – aki a Pénzügyi Igazgatóság (Finančná správa) bűnügyi hivatalánál dolgozott – időközben őrizetbe vették és meggyanúsították. „A bizonyítékok alapján a nyomozó gyilkosság különösen súlyos bűncselekménye miatt indított büntetőeljárást a 44 éves férfi ellen, ha a bíróság bűnösnek találja, 25 év szabadságvesztésre vagy életfogytiglani büntetésre ítélheti” – közölte a rendőrség. A Nagyszombati Járásbíróság július 26-án döntött a gyanúsított vizsgálati fogságba helyezéséről.

A gyanúsított kitartott amellett, hogy ártatlan, a bíróság döntése ellen panaszt nyújtottak be.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program