Niké-liga, 3. forduló: A csonka fordulót kihasználva élre állna a DAC

camera

2

Niké-liga, 3. forduló: A csonka fordulót kihasználva élre állna a DAC

Fotó: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

Csonka fordulót rendeznek hétvégén a Niké-ligában, csupán négy mérkőzés kerül terítékre.

Nem sikerült elkerülni a tavaly nyári hibákat Dunaszerdahelyen – a Konferencia Ligában kettős vereséggel búcsúzott a csapat az azeri Zira ellen, a bajnokságban pedig az utolsó pillanatokban bukta a győzelmet Kassán. Egy hete következett a Komárom elleni csallóközi rangadó. Noha a sárga-kékek hazai közönség előtt sem mutattak lehengerlő teljesítményt, a két csapat közti különbség megmutatkozott, a DAC pedig gond nélkül tartotta otthon a három pontot. A dunaszerdahelyiek jelenleg a második helyen állnak, és mivel az éllovas Slovan hétvégi bajnokiját elhalasztották, egy győzelemmel akár át is vehetné az első helyet. Ehhez viszont Besztercebányán kellene helytállni.

„Tudjuk, milyen stílusban futballoznak, nehéz összecsapás vár ránk. Bízom benne, hogy alaposan felkészülünk belőlük, mert győzni szeretnénk. A legutóbbi idényben negatív mérlegünk volt a Dukla ellen, remélhetőleg az idei kiírásban számunkra két pozitív eredményt érünk el. Tudjuk, hogy Besztercebányán jó eredményeket értünk el a DAC-hoz való igazolásom előtt is, a srácok rendszerint nem tértek haza üres kézzel az Urpín alól. Tisztában vagyunk vele, hogy a győzelmünk esetén fellépünk a tabella első helyére, még ha egy mérkőzéssel többet is játszottunk. Ez a legjobb motiváció mindenkinek, aki a klubnál dolgozik”

– idézi a DAC hivatalos oldala Christián Hercet, a csapat szlovák középpályását.

Az élvonalba való feljutást követően a besztercebányaiak a bajnokság egyik meglepetését okozták a 2022/23-as idényben azzal, hogy az ötödik helyen értek célba. Ehhez képest az előző idény csalódást keltő lehetett számukra: az alapszakasz utolsó fordulójában bukták el a felsőházban való részvételt, a rájátszást pedig hiába zárták az alsóház élén, a Ružomberok kupagyőzelme miatt nem játszhattak pótselejtezőt a nemzetközi kupaindulást érő utolsó helyezésért. A nyár folyamán távozott Besztercebányáról a gólgyáros Róbert Polievka és a veterán David Depetris – talán ennek is betudható, hogy a katonacsapat a hat felkészülési mérkőzéséből egy döntetlen mellett (Zlaté Moravce 1:1) ötöt elveszített (Pohronie 2:3, Plzeň 1:2, Dukla Praha 0:1, Ostrava 1:3, Liptovský Mikuláš 0:3). Az új szezont rózsahegyi döntetlennel kezdte, majd odahaza a Skalicával is csak 1:1-et játszott úgy, hogy a vendégek a 93. percben szerezték az egyenlítő találatot.

Az előző idényben a DAC és a Banská Bystrica csak kétszer találkozott – a besztercebányaiak előbb augusztusban 2:1 arányban győzni tudtak Dunaszerdahelyen úgy, hogy Polievka még egy büntetőt is kihagyott, majd a két csapat decemberi összecsapásán, Besztercebányán nem született gól.

A két csapat egymás elleni mérkőzései az előző szezonban:

FC DAC 1904 – MFK Dukla Banská Bystrica 1:2

MFK Dukla Banská Bystrica – FC DAC 1904 0:0

A hétvégén csonka fordulót rendeznek, ugyanis a Slovan és a Spartak Trnava is a nemzetközi kupaküzdelmek miatt az aktuális bajnokijuk elhalasztását kérte. Így a Slovan skalicai és a Komárom nagyszombati vendégjátékát október 29-én pótolják.

A trencséniek a jó kezdés után újabb pontokkal gyarapítanák gyűjteményüket, de Rózsahegyen minden bizonnyal már egy döntetlennel is elégedettek lennének. A rózsák hétközben még a Konferencia Ligában voltak érdekeltek, így minden bizonnyal nem a legkipihentebb formában várják a hétvégi bajnokit.

A zsolnaiak a két döntetlennel kezdő nagymihályiak vendéglátójaként szereznék meg idei első győzelmüket, míg Kassán az ugyancsak gyengén indító Podbrezová javítana idei mérlegén.


Az alapszakasz 3. fordulójának programja:

Augusztus 10. (szombat)

MŠK Žilina – MFK Zemplín Michalovce (18:00)

FC Košice – FK Železiarne Podbrezová (20:30)


Augusztus 11. (vasárnap)

MFK Ružomberok – AS Trenčín (18:00)

MFK Dukla Banská Bystrica  – FC DAC 1904 (18:00)


Elhalasztott mérkőzések (mindkettőt október 29-én pótolják):

MFK Skalica – ŠK Slovan Bratislava

FC Spartak Trnava – KFC Komárom


A bajnokság állása:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program