Nagymegyeri gyilkosság: Az inspekció megvizsgálja, hibáztak-e a bűnüldöző szervek

camera

1

Nagymegyeri gyilkosság: Az inspekció megvizsgálja, hibáztak-e a bűnüldöző szervek

Cs. György ügyvédje társaságában elhagyja a Lipótvári Büntetés-végrehajtási Intézetet. (Fotók: Barak Dávid) 

Megosztás

A tehetséges kézilabdázó, Simsik Cyntia feltételezett gyilkosát, Cs. Györgyöt a múlt héten szabadlábra helyezte a Nagyszombati Kerületi Bíróság. Mindez azután történt, hogy valószínűleg a bűnüldöző szervek eljárási hibát vétettek a férfi őrizetbe vételekor. A belügyi inspekció a sajtónak megerősítve közölte, büntetőeljárást indítottak az ügyben.

“Mindenképp megvizsgáljuk, hogy történt-e bármiféle hiba a rendőrség részéről. Van egy inspekciónk, amely ebben az esetben cselekedni fog” – ezt nyilatkozta a múlt héten a sajtónak Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter Cs. György gyanúra okot adó őrizetbe vétele kapcsán. Úgy néz ki, az állami szerv akcióba lendült, a belügyi inspekció minden bizonnyal azt fogja megviszgálni, hogy a dunaszerdahelyi rendőrség a szabályoknak megfelelően járt-e el a nagymegyeri férfi őrizetbe vételekor.

“Ebben a konkrét esetben a belügyi inspekció nyomozója büntetőeljárást kezdeményezett közfeladati helyzettel való visszaélés bűncselekménye miatt. Az eljárás folyamatban van, konkrét személyt egyelőre nem gyanúsítottak meg” – közölte a Markízával a hivatal szóvivője, Andrea Dobiášová.

Miért engedték ki az előzetesből Cs. Györgyöt?

A törvény kimondja, hogy az őrizetbe vétel után a nyomozó hatóságoknak 48 órájuk van arra, hogy szabadon engedjék a gyanúsítottat vagy indítványozzák az előzetes letartóztatásba helyezését. A rendőrség Cs. György esetében 2024. július 22-étől, hétfőtől kezdte el “visszaszámlálni” az említett 48 órát. Cs. György viszont azzal védekezett a Nagyszombati Járásbíróságon, hogy a szabad mozgását már egy nappal korábban is korlátozták, mikor vasárnap este elment a dunaszerdahelyi rendőrségre, hogy előadja saját verzióját a párja haláláról.

A Nagyszombati Kerületi Bíróság végül Cs. Györgynek adhatott igazat, akit ki is engedtek az előzetes letartóztatásból.

Megjegyezendő: Cs. György továbbra is gyanúsítottként szerepel a kétgyermekes anyuka meggyilkolásának ügyében, csak ezentúl szabadlábon védekezhet. 

Erről itt írtunk részletesebben:

A Nagyszombati Kerületi Ügyészség korábban úgy nyilatkozott, hogy az eljárást felügyelő ügyésznő a rendőrségi iratból dolgozott, ahol július 22-e volt megadva a gyanúsított őrizetbe vételének dátumaként, így meg volt győződve arról, hogy az előzetes letartóztatásról szóló indítványt még időben nyújtotta be. 

Később az ügyészség kikérte a dunaszerdahelyi rendőrség kamerafelvételeit, amelyen állításuk szerint az látszott, ahogy már vasárnap este is bilincsben vezetik a gyanúsítottat.

Ezt már olvastad?

A Startitup a fejlemények kapcsán megszólította Cyntia édesapját is.

“Fogalmam sem volt, mi folyik itt. Ha ez igaz, hogy a rendőrség visszaélt a hatalmával, akkor csalódottak vagyunk, kiábrándultak, és úgy érezzük, hogy az állam is ellenünk van, mert a rendőrség tagjai állami alkalmazott. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért teszik ezt” – mondta a gyászoló férfi.

  • Mint ismert, július 21-ről 22-re virradó éjszaka találták meg egy nagymegyeri házban a 31 éves Simsik Cyntia holttestét, akinek eltűnését múlt héten szerdán jelentették a hozzátartozói.
  • A nő édesapja kapott egy hibátlanul megírt üzenetet a lányától, amiben az állt, hogy véget akar vetni az életének, az apa szerint azonban nem úgy tűnt, mintha Cyntia írta volna. Ezt követően azonnal a nagymegyeri házhoz sietett, ahol csak a nő barátját találta meg. A férfi azt mondta neki, hogy Cyntia nincs ott, és közösen a keresésére indultak. Végül a rendőrök közölték az apával, hogy megtalálták a lánya holttestét, méghozzá ugyanabban a házban, ahol legelőször is kereste. A nő holtteste műanyag fóliával volt átcsavarva, már legalább öt napja halott volt. Cyntia párja azt mondta a rendőröknek, hogy a nő öngyilkosságot követett el. Amikor észrevette, állítólag megijedt, holttestét műanyag fóliába csavarta, majd a háznál lévő vizesaknába tette, később pedig a garázsba vitte. Simsik Cyntia sikeres kézilabdázó volt, több magyarországi klubban is játszott. Két gyermek édesanyja volt.
  • Az élettársát, a 44 éves Cs. Györgyöt – aki a Pénzügyi Igazgatóság (Finančná správa) bűnügyi hivatalánál dolgozott – időközben őrizetbe vették és meggyanúsították. „A bizonyítékok alapján a nyomozó gyilkosság különösen súlyos bűncselekménye miatt indított büntetőeljárást a 44 éves férfi ellen, ha a bíróság bűnösnek találja, 25 év szabadságvesztésre vagy életfogytiglani büntetésre ítélheti” – közölte a rendőrség. A Nagyszombati Járásbíróság július 26-án döntött a gyanúsított vizsgálati fogságba helyezéséről, amely döntést később a Nagyszombati Kerületi Bíróság megsemmisített, így Cs. György mindenféle korlátozás nélkül szabadlábra került.
  • Az elhunyt nő hozzátartozói emiatt féltik az életüket.

Olvassa el továbbá:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program