Hivatalosan hajléktalan a kulturális miniszterünk

camera

1

Hivatalosan hajléktalan a kulturális miniszterünk

Martina Šimkovičová (Fotó: TASR) 

Megosztás

Nem rendelkezik ingatlannal és nem is használ semmilyet, a vagyonnyilatkozata szerint Martina Šimkovičová kulturális miniszter hivatalosan hajléktalan.

Bár a törvény annak a lehetőségével is számol, hogy valaki nem rendelkezik saját ingatlannal, ebben az esetben azonban a politikusoknak említést kell tenniük a más természetes vagy jogi személy tulajdonában lévő ingatlanok használatáról is – mutatott rá a Hospodárske noviny.

A lap szerint az egykori műsorvezető, jelenleg kulturális miniszter Martina Šimkovičová több mint tíz éve Ausztriában él.

Először férjével egy hatalmas villába költöztek Prellenkirchenbe, majd miután elváltak, Šimkovičová úgy döntött marad a szomszédban, és a határ menti Kittsee-be költözött. Ott egy családi házban élnek a lányával, aki az osztrák községben jár iskolába. Szlovákiai lapok korábban arra figyelmeztettek, hogy Kittsee-ben csak az ott állandó lakhellyel rendelkező szülők gyermekei járhatnak iskolába.

A kulturális minisztérium szerint azonban a miniszter állandó lakhellyel rendelkezik Szlovákiában. A cégnyilvántartásban 2020-ban még egy dévényújfalui (Devínska Nová Ves) ház szerepelt állandó lakhelyeként, ez az ingatlan azonban 2013 óta nem az ő tulajdonában van.

Amennyiben Ausztriában van az állandó lakhelye, az ügyvéd szerint valószínűleg megkerülte a törvényt, mert a politikusainknak állandó lakhellyel kell rendelkezniük Szlovákiában. Ezen túlmenően, ha hivatalosan elhagyta Szlovákiát, köteles volt bejelenteni az állandó lakhelye megszűnését. És bár a kulturális minisztérium azt állítja, hogy a miniszter állandó lakhelye Szlovákiában van, láthatóan nem itt él. Šimkovičová korábban elismerte, hogy a politikai pályafutása alatt is Ausztriában lakik.

Nemrégiben viszont úgy nyilatkozott, kénytelen visszaköltözni Szlovákiába, mert verbális támadások érik a lakhelyén és nem érzi magát biztonságban.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program