A Fico-kormány rosszabb, mint a hőség” - az ellenzéki pártok nagygyűlésén közel 20 ezren követelték Šimkovičová és Susko leváltását

Megosztás

A politikusok visszafogták magukat, a Progresszív Szlovákia (PS) és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) tiltakozó nagygyűlésén a Fico-kormány által menesztett intézményvezetők beszéltek a több mint tízezer résztvevőhöz. A szervezők szerint legalább 18 ezren követelték Martina Šimkovičová kulturális miniszter leváltását, a jogállam védelmét, és tiltakoztak a Fico-kormány arroganciája ellen.

A PS és az SaS keddi nagygyűlésén közel 20 ezer résztvevő követelte Martina Šimkovičová kulturális miniszter lemondását, tiltakozott a közmédia elfoglalása és a jogállam lebontása ellen. A tömeg még nőtt is a hétfői, a Nyitott Kultúráért platform által szervezett tiltakozáshoz képest, a pozsonyi Szlovák nemzeti felkelés tere csaknem tele volt. Habár kedden is mintegy 35 fokos hőségben zajlott a rendezvény, az egyik transzparens szerint a “Fico-kormány rosszabb, mint a hőség”.

Habár a tiltakozás a PS és az SaS szervezte, a szónokok a Fico-kormány által kirúgott intézményvezetők, leváltott, pellengérre állított személyiségek voltak: Ľuboš Machaj, a megszüntetett RTVS vezérigazgatója, Zuzana Liptáková, a Bibiana leváltott igazgatója, Metód Špaček, Zuzana Čaputová korábbi köztársasági elnök hivatalvezetője, akit a melegsége miatt hurcoltak meg, és Katarína Javorčíková, a Bírói Tanács még novemberben leváltott tagja.

Machaj szerint a jelenlegi helyzet olyan, mint a mečiarizmus idején. “Már érződik az öncenzúra, de ne adjunk esélyt neki” – üzente az RTVS volt vezérigazgatója az újságíróknak. A helyzet szerinte még rosszabb, mint Mečiar idején volt. “Ilyen mértékű arroganciával még nem találkoztam, amit még a teljes inkompetencia is tetéz” – jelentette ki Machaj.

Az egyetlen – igaz már csak volt – politikus-szónok, az Ódor-kormány kulturális minisztere Silvia Hroncová volt. Szerinte a kultúrát csak úgy lehet megmenteni, hogy lecsarélik a kulturális minisztérium jelenlegi vezetését. “Martina Šimkovičovának és Ľuboš Machalának le kell mondania, vagy le kell őket váltani” – jelentette ki Hroncová. Szerinte ez szolgálná igazán a kedélyek megnyugtatását. “A miniszternek szolgálnia kell, nem uralkodni” – üzente Hroncová utódjának a miniszteri poszton.

Katarína Javorčíková, a Bírói Tanács korábbi tagja az igazságszolgáltatás szétverése miatt bírálta a Fico-kormányt. “Dušan Kováčik korábbi speciális ügyész bűnösségében egyetlen bíróság sem kételkedett, az igazságügyi miniszter ennek ellenére szabadlábra helyezte” – kifogásolta Javorčíková, hogy Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter néhány hete kiengedte a börtönből a jogerősen elítélt Kováčikot.

A legnagyobb tapsot Metód Špaček, Zuzana Čaputová korábbi köztársasági elnök hivatalvezetője aratta. Špaček ugyan a külügyminisztérium állományában volt, de az elnökváltás után Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter eltávolította őt a minisztériumból, ahová visszatérhetett volna a köztársasági elnök hivatalából, és egyben azt is kiszivárogtatták róla, hogy meleg, és párjával egy kisgyereket nevelnek. Szerinte Robert Fico a félelem kultúráját építi az országban. “Igyekszik megfélemlít mindenkit, aki nincs vele egy oldalon, az újságírókat, a civil társadalmat, az LMBTI-közösséget. Ne hagyjuk, hogy a félelem kultúrája felül kerekedjen” – mondta Špaček.

A nagygyűlés ugyan elsősorban Martina Šimkovičová kulturális miniszter leváltását követelte, de a PS és az SaS Boris Susko igazságügyi miniszter parlamenti leváltására is készül. “Robert Fico kormányfőnek még ma le kellene adnia a javaslatát két miniszter, Martina Šimkovičová és Boris Susko leváltására a köztársasági elnöknek” – jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS elnöke a nagygyűlés kezdetén tartott tájékoztatóján. Egyetértett vele Michal Simecka, a PS elnöke is. “A koalíció lépései, de mindenekelőtt Šimkovičová és Susko miniszterek lépései minden határon túlmennek” – mondta Šimečka. 

A két párt tiltakozóakciójához ugyan nem csatlakozott a KDH, de Martina Holjenčíková, a KDH korábbi frakcióvezetője a részvételre buzdított a közösségi médiában. A tiltakozók között ott voltak a parlamenten kívüli Demokraták képviselői, maga Jaroslav Naď pártelnök is.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program