Niké-liga, 4. forduló: A dunaszerdahelyi sárga-kékek meg akarják mutatni, hogy tanultak a hibákból

camera

2

Niké-liga, 4. forduló: A dunaszerdahelyi sárga-kékek meg akarják mutatni, hogy tanultak a hibákból

Fotó: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

A 4. fordulóval folytatódik a Niké-liga alapszakasza, amelyben a DAC a bajnokság legkeletibb csapatához látogat.

Nincs túl jó passzban a DAC, amely a tavalyi szezonhoz hasonlóan az idei futballidényt is nyögvenyelősen indította. Az azeri Zira elleni kettős vereséggel mondhatni simán búcsúzott a nemzetközi kupaporondtól, de eddig a bajnokság sem a dunaszerdahelyiek elképzelése szerint alakul. Kassán az utolsó pillanatban bukták a győzelmet, majd ugyan két vállra fektették a csallóközi rivális Komáromot, legutóbb ismét beleszaladtak a késbe. Hiába dominált a DAC Besztercebányán, kapura szinte teljesen veszélytelen volt, míg a hazaiak egyetlen kaput eltaláló lövésből megszerezték a győztes gólt. Három meccsen négy pont – nem épp a legimpozánsabb mérleg egy olyan csapattól, amely nem titkoltan minden évben a tabella felsőbb pozícióit akarja megcélozni. De még csak a bajnokság elején járunk, a végére még bármi megtörténhet.

Akár már az előttünk álló hétvégén javíthatnak a dunaszerdahelyi sárga-kékek, akikre ezúttal is idegenbeli mérkőzés vár, mégpedig a Michalovce otthonában. A nagymihályiak számára emlékezetes lehet az elmúlt futballidény, csak nem épp jó szempontból. A zempléniek sokáig csak vergődtek a tabella legalján, mígnem februárban megköszönték Peter Struhárnak az addig elvégzett munkát. Helyét František Straka vette át, a nagymihályiak pedig egyszeriben elkezdtek életjeleket produkálni. Szezonbeli első győzelmüket az alapszakasz utolsó fordulójában szerezték meg, majd ugyan a rájátszásban is szépen gyűjtögették a győzelmeket, a kassaiak elleni sorsdöntő összecsapást elveszítették, így osztályozót kellett játszaniuk a bennmaradásért. Meg is legyintette a Michalovcét a kiesés szele, ugyanis az első mérkőzést elveszítette Petržalkán, a visszavágón viszont fordítani tudott, így megőrizte élvonalbeli tagságát. A nyári felkészülés során a nagymihályiak hét felkészülési mérkőzést is játszottak, ezek közül kettőt megnyertek (Liptovský Mikuláš 1:0, Kazincbarcika 1:0), egyszer döntetleneztek (Nyíregyháza 1:1), négyszer pedig vereséget szenvedtek (Humenné 1:3, Košice 0:1, Mezőkövesd 0:1, Diósgyőr 1:3). A bajnokságban két döntetlennel kezdett a Michalovce (Skalica 0:0, Spartak 0:0), egy hete pedig vereséget szenvedett Zsolnán (1:3).

„Új kihívás és egy új lehetőség áll előttünk, hogy megmutassuk a szurkolóknak, a klubnak és saját magunknak is, miként tanultunk a saját hibáinkból. Fontos lesz, hogy türelmesen futballozzunk, betartsuk a taktikai tervet, átemeljük az edzéseken begyakorolt dolgokat a mérkőzésbe és hogy mindkét tizenhatosban agresszívek legyünk, hiszen ott dőlnek el a meccsek. El kell felejteni a múltat, de ugyanakkor szükséges tanulni is belőle”

nyilatkozta Xisco Muñoz, a DAC vezetőedzője.

A 2023/24-es idényben a DAC és a Michalovce kétszer találkozott: az első fordulóban rendezett nagymihályi mérkőzésen gól nélküli döntetlen született, a dunaszerdahelyi visszavágót viszont 2:1 arányban megnyerte a DAC. A csallóköziek legutóbb tavaly februárban tudtak győzni aktuális ellenfelük otthonában, míg a keletiek utoljára 2021 júliusában tudták hazai környezetben legyőzni a DAC-ot, de akkor meg sem álltak négy gólig.

A két csapat egymás elleni mérkőzései a 2023/24-es idényben:

MFK Zemplín Michalovce – FC DAC 1904 0:0

FC DAC 1904 – MFK Zemplín Michalovce 2:1

Újabb hétvégén pihenhetnek az újonc komáromiak, ugyanis míg egy hete a Spartak elleni bajnokijukat halasztották el a nagyszombatiak nemzetközi kupaszereplése miatt, addig most a Ružomberok ellni marad el ugyanezen ok miatt.

A címvédő Slovan is még versenyben van a nemzetközi porondon, sőt, egy karnyújtásnyira van a Bajnokok Ligája csoportkörétől, ám a pozsonyiak nem kérvényezték a hétvégén esedékes bajnokijuk elhalasztását. Szombaton a fővárosiak a kassaiakat fogadják, minden bizonnyal nem számítanak túl nagy ellenállásra.

A besztercebányaiak a DAC legyőzésével hirtelen a második helyen találták magukat, most Trencsénből hoznának el újabb fontos pontokat. A Podbrezová eddig jóval gyengébben teljesített a vártnál, és ugyancsak nehéz menetre számíthat a kellemetlen ellenfélnek számító Skalica vendéglátójaként. A hétvége rangadóját Nagyszombatban rendezik, ahol a Žilina vendégeskedik. A piros-feketék hétközben búcsúzni kényszerültek a Konferencia Liga selejtezőjétől, így most van miért kiengesztelni a szurkolóikat.


Az alapszakasz 4. fordulójának a programja:

Augusztus 17. (szombat)

MFK Zemplín Michalovce – FC DAC 1904 (18:00)

FK Železiarne Podbrezová – MFK Skalica (18:00)

ŠK Slovan Bratislava – FC Košice (18:00)

AS Trenčín – MFK Dukla Banská Bystrica (20:30)


Augusztus 18. (vasárnap)

FC Spartak Trnava – MŠK Žilina (18:00)


Elhalasztott mérkőzés:

KFC Komárom – MFK Ružomberok – szeptember 24-én pótolják.


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Medved (Košice) – 4 gól
Barseghyan (Slovan) – 2 gól
Bille (Žilina) – 2 gól

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program