Egyre súlyosabb állapotok uralkodnak a rendőrségen, és a helyzet csak fokozódik

camera

1

Egyre súlyosabb állapotok uralkodnak a rendőrségen, és a helyzet csak fokozódik

-illusztráció- (Fotó: TASR) 

Megosztás

Súlyos a rendőrhiány az országban, egyes megyékben már egyesítik az osztályokat, hogy egyáltalán a járőrözést biztosítani tudják.

Az Aktuality.sk azt írja, feszült a hangulat a rendőrségen belül, sokan bizonytalanok a jövőjükkel kapcsolatban. A felszámolás alatt lévő Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél (NAKA) dolgozó rendőrök arra várnak, hogy kiderüljön, áthelyezik-e őket, és ha igen, hová. Mindemellett az sem kizárt, hogy épp az áthelyezések miatt több rendőr úgy dönt, hogy leveti az uniformist, ami csak tovább súlyosbíthatja a már egyébként is komoly problémákat okozó rendőrhiányt.

Csak július végéig több mint 750 ember távozott a rendőrség kötelékéből, ezt pedig már az átlagemberek is megérzik a mindennapokban.

„Hívja a körzeti osztályt, ahol nem veszi fel senki, vagy járőröznek, vagy a közúti közlekedésbiztonság felügyeletével foglalkoznak” – jellemezte a helyzetet Vojtech Klučarovský, az Új Rendőrszakszervezet vezetője.

A helyzet ősszel súlyosbodhat, amikor a lap szerint további rendőrök távozhatnak tömegesen, akik már több mint 20 éve szolgálnak akár 3 ezer fővel is csökkenhet a rendőrállomány.

A Denník N úgy tudja, a tapasztalt rendőrök jelentős része már beadta a felmondását, vagy szeptemberben teszik meg ezt, hogy még az év vége előtt távozhassanak. Meggyőződésük, hogy a rendkívüli nyugdíjemelés miatt ez anyagilag most a legelőnyösebb számukra.

Az egyik lehetséges forgatókönyv az, hogy távozó, tapasztalt rendőröket a körzeti rendőrőrsökről próbálják majd pótolni, ezáltal viszont még súlyosabb lenne a rendőrhiány a körzeti szinten, ahol a kevésbé súlyos szabálysértésekkel foglalkoznak, vagy a 158-ra érkező hívások alapján kivonulnak.

Ez pedig láncreakciót indíthat el, fennállhat ugyanis a veszélye annak, hogy a rendőrök még inkább túlterheltek, és sokan emiatt is dönthetnek a távozás mellett.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program