Fejenként 5 ezer euróval marasztalja a kormány a rendőröket, és csábítja az újakat, hogy mentse a menthetőt

camera

1

Fejenként 5 ezer euróval marasztalja a kormány a rendőröket, és csábítja az újakat, hogy mentse a menthetőt

-illusztráció- (Fotó: TASR)  

Megosztás

A kormány szerdai ülésén rábólintott a rendőröknek járó, 5 ezer eurós hozzájárulásról szóló javaslatra, már csak a parlamenten a sor, amely várhatóan gyorsított eljárás keretében dönt róla.

Az állam egyszeri, 5 ezer eurós támogatásokkal igyekszik menteni a menthetőt a rendőrség berkeiben. A kormány szerdai döntésével a súlyos rendőrhiányt igyekszik orvosolni, amely mostanra olyan méreteket ölt, hogy egyes megyékben már egyesítik az osztályokat, hogy egyáltalán a járőrözést biztosítani tudják.

Amellett, hogy a rendőrhiány mostanra kritikus, a felszámolás alatt lévő Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél (NAKA) dolgozó, tapasztalt rendőrök jövője is bizonytalan, ha ugyanis áthelyezik őket, nagyobb eséllyel dönthetnek úgy, hogy inkább leteszik az uniformist. Csak július végéig több mint 750 ember távozott a rendőrség kötelékéből

A helyzet ősszel súlyosbodhat, amikor további rendőrök távozhatnak tömegesen, akik már több mint 20 éve szolgálnak, akár 3 ezer fővel is csökkenhet a rendőrállomány.

Ezt megelőzendő döntött a kormány a rendőröknek járó ötezer eurós járulék jóvhagyásáról, bár a szakszervezetek inkább a fizetésemelést szorgalmazták.

Milyen juttatásokra lesznek jogosultak a rendőrök?

Ötezer eurós stabilizációs járadékot igényelhetnek a rendőrök, ha legalább 20 évet szolgáltak és további, legalább három évig még szolgálatban maradnak. Emellett ötezer eurós toborzási járulékot is bevezetnek, amelyre azok lesznek jogosultak, akik rendőrtanoncként befejezik a tanulmányaikat és legalább öt év szolgálatot teljesítenek.

Ugyanilyen juttatásban részesülhetnek majd a börtönőrök, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) és a Nemzetbiztonsági Hivatal tagjai, valamint a Pénzügyi Igazgatóság fegyveres tagjai.

A jogosultaknak igényelniük kell a járadékot, nem kapják meg automatikusan.

Emellett emelni akarják a maximális lakhatási hozzájárulást is a jelenlegi 500-ról 700 euróra, amelyre havonta lehetnek jogosultak.

A támogatásrendszer idén 47 millió euróba, jövőre pedig akár 100 millió euróba is kerülhet az államnak. Az intézkedésről a parlament a szeptemberi ülésen hozhat döntést.

A belügyminiszter még az év elején tárgyalt a szakszervezettel a motivációs díjakról. Akkor azt mondta, hogy ennek az összegnek attraktívnak kell lennie a rendőrök számára. Jelenleg a katonák részesülnek ilyen támogatásban, ami havonta a fizetésük nem egész harmadát teszi ki.

Kapcsolódó cikk:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program