Járványról számolnak be az olaszok, a légiós betegséget már Szlovákiában is regisztrálták

camera

1

Járványról számolnak be az olaszok, a légiós betegséget már Szlovákiában is regisztrálták

Illusztrációs felvétel (Pexels) 

Megosztás

Az olaszok legionárius-járványról számolnak be. Az elmúlt hónapokban 53 esetet jelentettek Milánó környékén, mindegyiket Corsico és Buccinasco településekről. Szlovákiában is találtak fertőzöttet.

Április elejétől augusztus 26-ig a milánóiak 53 légiós betegségről és négy halálesetről számoltak be. A legtöbb eset Corsico faluban összpontosul, ahol 47 fertőzöttről számoltak be. A fennmaradó hat beteg Buccinasco faluból származik, számolt be róla a tvnoviny.sk.

A milánói térségben a fertőzöttek átlagéletkora több mint 70 év. Több mint 90 százalékuk más betegségben is szenved, így fogékonyabbak a fertőzésekre.

A légiós betegség a légutakat támadja meg, és tüdőgyulladás formájában nyilvánul meg. A Legionella baktérium okozza, amely meleg vízben szaporodik.

Az olasz egészségügyi hatóságok mindent megtesznek a helyzet ellenőrzése érdekében. Ezzel összefüggésben figyelmeztetik azokat a turistákat is, akik Észak-Olaszország felé tartanak. Legionella baktériumok találhatók például a több napja nem használt vízcsapokban. A látogatóknak ezért azt tanácsolják, hogy használat előtt alaposan engedjék ki a csapot.

A szlovák higiénikusok szintén több esetet regisztráltak. „2018 óta figyeljük a legionellózis fokozatos növekedését, 2023-ban csökkent a megbetegedések száma” – számoltak be róla a higiénikusok.

2024 elejétől augusztus végéig összesen 53 légiós betegséget regisztrálnak. Az elmúlt évben összesen 75-öt jelentettek.

A legionellózis nem emberről emberre terjed, hanem vízaeroszolok, azaz mikroszkopikus méretű vízcseppek belélegzésével terjed.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program