A világ legidősebb női elárulták, mi a titka annak, hogy 100 éven túl is jól érzik magukat (FOTÓK)

  • Bulvár
camera

1

A világ legidősebb női elárulták, mi a titka annak, hogy 100 éven túl is jól érzik magukat (FOTÓK)

Fotó: Pixabay/illusztráció 

Megosztás

A hét elején meghalt a világ legidősebb embere, a 117 éves spanyol Maria Branyas Morera. 1907-ben született, így túlélte a Titanic elsüllyedését, két világháborút és a kubai válságot. Elhunyta után a világ legidősebb nője a 116 éves japán Tomiko Itooka lett.

A tudósok gyakran felteszik azt a kérdést, hogy mi lehet az ilyen hosszú élet titka. Néhányan még idős embereken is végeztek teszteket, hogy megtudják, miért élnek ilyen sokáig – írja a Topky.

Tomiko Itooka

Tomiko 116 éves, 1908-ban született Oszakában, három gyermeke közül másodikként, és 20 évesen ment férjhez. A második világháború alatt egy textilgyárban dolgozott, miközben négy gyermekéről gondoskodott. Férje 1979-ben halt meg, azóta sziklamászással foglalkozik, ez a hobbi nem túl gyakori a vele egyidős nőknél. Meghódította a Nijo és Ontake hegyeket, amelyek közül az utóbbi 3 ezer méteres tengerszint feletti magasságban van – írja az Euronews portál. Száz évesen csaknem 12 ezer lépcsőfokot sikerült megmásznia, így jutott fel a híres kiotói Ashiya szentély tetejére.

Inah Canabarro Lucas

Inah Canabarro Lucas vagy Inah nővér a világ második legidősebb nője és a világ legidősebb apácája. Még mindig a gyülekezetben dolgozik, és köszönetet mond minden nap Istennek a hosszú életéért. A 110. születésnapján gratulált neki Ferenc pápa is. 116 évesen tavaly felépült a Covidból, így ő lett a betegség egyik legidősebb túlélője. Az Isten iránti elkötelezettsége ellenére Inah nővér nagyon szereti a matematikát, és egy legendás brazil tábornok unokája.

Elizabeth Francis

Amerika legidősebb embere Elizabeth Francis. 1909. július 25-én született, tehát 115 éves. Korábban egy népszerű kávézót vezetett, és 54 éves volt, amikor Martin Luther King elmondta híres “Van egy álmom” beszédét. Nővére, Bertha Johnson szomszédságában élt, aki 106 évet élt, így ők lettek az egyik legidősebb testvérpár. Ő egy jámbor keresztény, soha nem dohányzott, és azt állítja, hogy egészségét a saját kertjében termesztett zöldségek fogyasztásának köszönheti.

Ethel Caterham

A legidősebb brit nő, Ethel Caterham 115 éves, VII. Edward uralkodása idején született. Sokat utazot élete során, járt Indiában, Hongkongban és Gibraltáron is megfordult. Jelenleg egy surrey-i idősek otthonában él. Hongkongban óvodát alapított a helyi gyerekeknek, játékokat és dalokat tanított nekik, és segített nekik angolul tanulni. Egészen a közelmúltig szenvedélyesen bridzselt. Vannak, akik azt mondják, hogy ez a trükk alapú játék jó az éles elme megőrzésére. Azt mondta, az a hosszú élet titka az, hogy soha senkivel nem vitatkozik. “Hallgatok, és azt csinálom, amit szeretek” – tette hozzá.

Okagi Hayashi

Okagi 1909 szeptemberében született, a második japán nő a világ legidősebb embereinek listáján. Ez a 114 éves nő a kalligráfia mestereként ismert, és jó egészségét annak köszönheti, hogy minden nap ugyanazt a házi zöldséglevet fogyasztja. Hosszú élettartamához a kertészkedés és a rendszeres testmozgás is hozzájárult.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program