Nem eszik olyan forrón a kását, mégis jöhet orosz kőolaj Ukrajnán át jövőre is

camera

1

Nem eszik olyan forrón a kását, mégis jöhet orosz kőolaj Ukrajnán át jövőre is

Fotó: Slovnaft 

Megosztás

A Slovnaft nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy jövőre leállhat az orosz kőolaj szállítása a Barátság (Druzsba) kőolajvezetéken. A gazdasági minisztérium sem kommentálta a hírt, amelyről Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója beszélt egy interjúban, mintha tudták volna, hogy ez nem egy végleges bejelentés. Podoljak néhány órával később maga cáfolta saját korábbi nyilatkozatát. A Slovnaft számára egyébként idén év végén véget ér az a kivétel, ami alapján olyan üzemanyagot szállíthat Csehországba, amely orosz kőolajból készül, persze ezt – talán – meg lehetne hosszabbítani.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója ma egy interjúban arról beszélt, hogy Ukrajna jövő januártól leállítja az orosz kőolaj tranzitját a Barátság kőolajvezetéken, majd kis idő elteltével ezt maga cáfolta, derül ki az ukrán Ekonomicsna Pravda cikkéből, amit a 444.hu fedezett fel. Az orosz kőolaj behozatalát és feldolgozását azonban már 2023-tól tiltják az uniós szankciók, csak a Mol, és leányvállalata a Slovnaft, valamint a csehországi litvínovi kőolaj-finomító kivételt kapott.

Olvassa el továbbá

Podoljak az újabb nyilatkozatában arról beszélt, hogy Ukrajna tiszteletben tartja az érvényes nemzetközi szerződéseket. Hozzátette azonban, hogy Ukrajna támogatja az Európai Bizottságot abban a törekvésében, hogy diverzifikálja a kőolajellátást a térség egyes országai számára az orosz olaj jelenlétének csökkentése vagy teljes megszüntetése érdekében.

A nemzetközi szerződéseket figyelembe véve Ukrajna 2029 végéig továbbíthatja az orosz kőolajat Magyarországra és Szlovákiába.

A szlovák gazdasági minisztérium a megváltozott nyilatkozat alapján nem is kommentálta Podoljak első, a kőolajellátás leállítására vonatkozó nyilatkozatát. A tárca képviselője csak annyit közölt a Paraméterrel, hogy az orosz kőolaj feldolgozására vonatkozó szankciók alóli kivételekről tárgyalások folynak Szlovákia és az Európai Bizottság között.

Mi lenne, ha mégsem jönne orosz olaj?

Ha azonban Ukrajna meggondolná magát, vagy a háborús helyzet miatt leállna az orosz kőolaj szállítása, az meglehetősen nehéz helyzetbe hozná a magyar Mol százhalombattai kőolaj-finomítóját, és szlovákiai leányvállalatát, a Slovnaftot is. Ezek ugyanis nagyrészt még mindig az orosz kőolaj feldolgozására vannak beállítva.

A két finomító más forrásból származó kőolajjal való ellátása sem teljesen megoldott, mert a szóba jöhető Adria kőolajvezeték kapacitása is elég szűkös, habár papíron szűkösen elég lenne a két olajfinomítónak.

Másrészt a Molnak – és a Slovnaftnak is – két éve volt felkészülnie arra a helyzetre, hogy egyszer csak leállhat az orosz kőolaj behozatala. Az Európai Unió már 2022-ben szankciókat fogadott el az orosz kőolaj-behozatalra, amelyek 2023 elején életbe is léptek, csak Szlovákia, Magyarország és részben Csehország kapott kivételt, azzal, hogy az unión belül csak a saját államaikban, – a Slovnaft még Csehországban is – forgalmazhatja az orosz olajból finomított üzemanyagot.

A Mol magyarországi termelése nagyjából megfelel a magyar keresletnek, a Slovnaft azonban sokkal többet termel, mint amit Szlovákiában el tud adni. Számára ezért fontos a csehországi export lehetősége – és az ukrajnai szállítás is –, mivel enélkül csökkentenie kellene gyártási kapacitását.

Ezt a kivételt 2024 végéig meghosszabbították, így a Slovnaft egyébként sem adhatna el orosz kőolajból készül üzemanyagot 2025 januárjától Csehországban, hacsak a kivételt meg nem hosszabbítja az Unió.

Még mindig 70 százalék körüli az orosz olaj aránya

A pozsonyi cég tavaly már mintegy 75 százalékra csökkentette a feldolgozott orosz kőolaj arányát, ez idén 70 százalék alá csökkenhet, vagyis még idén is elég magas. A cég még az első Podoljak-nyilatkozatra reagálta, hogy az orosz olajtranzit leállítása elsősorban a Csehországnak lenne rossz. „Hivatalos tájékoztatást egyébként nem kaptunk a partnereinktől a kőolajszállítás tervezett leállításáról” – tájékoztatta a Paramétert Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője.

Csehország szerinte azért lenne nagy gondban, mert a szállítói lánc végén helyezkedik el, és behozatalra szorul üzemanyagokból. „Csehország behozatalra szorul üzemanyagokból, és a TAL kőolajvezeték (az Olaszországból induló, az Alpokon keresztül, Ausztrián át Németországba és egy leágazással Csehországba vezető kőolajvezeték – szerk. megj.) kapacitásnövelésére a cseh finomítók számára csak 2025 közepétől lehet számítani” – tájékoztatott Molnár.

Szerinte az orosz kőolaj tranzitjának leállítása a litvínovi kőolaj-finomítót is leállíthatja.

„A litvínovi kőolaj-finomító jelenleg elsősorban a Barátság kőolajvezetéken át kapja az alapanyagot az orosz Rosznyeftytől. A Barátság kőolajvezeték leállítása ezért akár a legnagyobb cseh kőolaj-finomító leállítását is eredményezheti” – állítja a Slovnaft szóvivője.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program