Közel 270 iskolát érintett a bombariadó, a rendőrség terrortámadásként vizsgálja az esetet

camera

1

Közel 270 iskolát érintett a bombariadó, a rendőrség terrortámadásként vizsgálja az esetet

Illusztráció (Fotó: Rendőrség - Facebook) 

Megosztás

Kedden közel 270 iskolát kellett evakuálni bombariadó miatt Szlovákiában.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatót a bombariadókkal kapcsolatban. Közölte, hogy a rendőrség elvégzett minden szükséges intézkedést és kiértékelik a valós bombaveszélyt.

Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter szerint az érintett iskoláknak azt tanácsolták, hogy 11 órakor függesszék fel a tanítást. A miniszter bízik benne, hogy vaklármáról van szó, de a gyerekek biztonságát mindennél fontosabbnak tartják.

Az oktatásügyi minisztérium reggel óta figyelmezteti az iskolákat, hogy olvassák el a beérkező e-maileket, nehogy késve értesüljenek a fenyegetésről. A miniszter elmondta, a tárca honlapján megtalálható a válságkezelő terv arról, mi a teendő ilyen esetekben. Drucker elítélte a történteket, és hozzátette, ha valaki így akar tréfát űzni, a saját sorsát keserítheti meg egy életre. Az érintett iskoláknak azt javasolta, tartsanak tematikus órákat az iskola területén kívül.

A rendőrség terrortámadás ügyében indított eljárást. A tettest 25 év szabadságvesztésre vagy akár életfogytiglani büntetésre ítélheti a bíróság.

Pozsony-Ligetfalun egy iskola bombafenyegetésről kapott e-mail-üzenetet, a rendőrség viszont biztonsági okokból több iskolát is kiürített. A fővárosi intézmények mellett a bernolákovói (Szenci járás) és egy vágsellyei alapiskolában is bombariadó volt, előbbiben a keddre tervezett tanítást eltörölték.

Fontech portál szerint az üzenetben az állt: „Megölöm magukat és a gyerekeiket”. Emellett azt is megemlítették, hogy a bomba déli 12 órakor robban majd fel. Az e-mailben azt írták, a támadás mögött a „dnyipropetrovszki őrültek” állnak.

Miután egyik iskolában sem találtak robbanószert, a gyerekeket visszaengedték az osztályokba.

A cseh rendőrség a közösségi oldalán közölte, hogy Csehországban is több száz iskola kapott fenyegető e-mailt kedden. Az üzenetben azt írták, hogy aláaknázták az iskolákat. A hatóság egyelőre nem rendelkezik olyan konkrét információkkal, amelyek szerint valaki veszélyben lenne.

Olvassa el továbbá

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program