A Szlovák Titkosszolgálat megszerezhette a Pegasust, amellyel gyakorlatilag bármilyen mobilt képesek lehetnek feltörni

camera

1

A Szlovák Titkosszolgálat megszerezhette a Pegasust, amellyel gyakorlatilag bármilyen mobilt képesek lehetnek feltörni

Illusztrációs felvétel (Pixabay) 

Megosztás

A Szlovák Titkosszolgálat és valószínűleg az állam más biztonsági erői Robert Fico negyedik kormánya idején megszerezték a „totális penetráció” képességét, ami azt jelenti, hogy lényegében bármilyen mobiltelefont képesek feltörni.

Denník N-nek ezt négy különböző, a biztonsági közösségből származó forrás erősítette meg. Ezek alapján a szlovák állami szervek nemrégiben olyan eszközt vásároltak, amellyel a mikrofonokat, kamerákat, de telefonkijelzőket is meg tudják figyelni, valamint a chatalkalmazások tartalmát letölteni, beleértve a tikosítottakat is.

A források szerint az izraeli Pegasus kémszoftverről lehet szó.

Erre Juraj Krúpa, az SaS képviselője is utalt kedden. „Itt a Szlovák Titkosszolgálat, amelynek kibővítették a hatáskörét, már bírói végzés nélkül is megkezdheti lehallgatni az embereket, ezen felül nem olyan rég új rendszereket is vettek, amellyel telefonokat és elektronikus eszközöket tudnak feltörni” – mondta Krúpa, és bár részleteket nem árult el, tény, hogy jól tájékozott a szlovákiai biztonsági körökben zajló eseményekről, korábban ugyanis a parlament védelmi és biztonsági bizottságának elnöke volt és most is a tagja.

Denník N információi szerint a rendszert szeptembertől már élesben működtetik. Nincs korlátozva, hogy hány eszközt képes figyelni a Pegasus, csak attól függ, mennyit fizetnek a rendszert szolgáltató cégnek, egy mobil lehallgatása viszont több tízezer euróba is kerülhet.

A lap rámutatott, mivel az SIS titkosított üzemmódban dolgozik, és nem tájékoztat a hírszerzési eszközeiről, nem lehet ellenőrizni, hogy használják-e a Pegasust. Érdeklődésükre a Szlovák Titkosszolgálat nem erősítette meg és nem is cáfolta a rendszerre vonatkozó értesüléseket. „A hírszerzési módszerek, formák és eszközök, az információs-technikai eszközöket beleértve minősített információk. Emiatt törvényes akadálya van annak, hogy bármilyen információval is szolgáljunk ebben az ügyben” – válaszolta a SIS szóvívője, Zuzana Morávková.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter szerdán kijelentette, hogy nincsenek információi egy ilyen szoftver megvásárlásáról, és kétségbe vonta azt is, hogy igazak lennének a sajtóban megjelent hírek ennek kapcsán.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program