Soha nem történt még ilyen Dél-Szlovákiában: Komáromban debütált a Pressburg

camera

6

Soha nem történt még ilyen Dél-Szlovákiában: Komáromban debütált a Pressburg

A szerző felvételei. 

Megosztás

A Pressburg című sorozat első nyilvános vetítésére és az azt követő beszélgetésre az alkotókkal 2024. szeptember 4-én este került sor a komáromi Tatra moziban. A sorozat nem ismeretlen a szlovákiai nézők számára, ugyanis az első két részt már láthatták június 7-én a Nagyszombatban megrendezésre kerülő June Film Festen.

A Pressburg egy 8 részből álló televíziós minisorozat, amely ötvözi a vígjáték és a dráma eszközeit (dramedy). Gúnyt űz a szlovák és magyar nemzeti sztereotípiákból és többnyelvű környezetben keresi a választ identitásunkkal kapcsolatos kérdésekre. Ez egyben az első többnyelvű televíziós sorozat Szlovákiában. A részek egyenként 25 percesek, melyeket az alkotók több mint 100 ember segítségével 6 év alatt 25 helyszínen forgattak le.

Multikulturális szereplőgárda
A sorozat szereplőgárdája többek között olyan színészekből áll, mint Anna Jakab Rakovská és a komáromi származású Matusek Attila. A mellékszereplők között olyan ismert nevek is feltűnnek, mint Csuja Imre és Zuzana Krónerová. Izgalmas a szereplők választása, ugyanis a multikulturális gárdának köszönhetően már a sorozat első két részében is legalább öt különböző nyelven szólalnak meg karakterek.

Aktuális történet és társadalmi üzenet
A Pressburg nem csupán egy szokványos dramedy; a sorozat mély társadalmi kérdéseket is felvet. A történet középpontjában egy szlovákiai magyar fiatalember áll, aki egy kisvárosból belecsöppen a pozsonyi életbe, amit folyamatosan magáévá tesz, de ennek ellenére régi és új identitása folyamatosan válaszutak elé állítja. A szereplők különböző élethelyzetekből és társadalmi rétegekből érkeznek, és saját szemszögükből próbálják megérteni és megoldani a kihívásokat.

A komáromi közönségnek már az első epizódok után szívéhez nőtt a sorozat az ismerős karakterek és a realisztikus, szívünknek oly kedves félig magyar, félig szlovák dialógusok miatt. A vetítés utáni beszélgetésen érezni is lehetett az alkotókon egy kis zavart és meghatottságot. Molnár Csaba rendező és felesége, Lucia Molnár Satinská producer elmondták, hogy 6 évvel ezelőtt a Pressburg eredetileg 10 perces részekből álló sorozat lett volna, melyet a videómegosztó portálokra szántak, de a Szlovák Televízió felkérésére továbbgondolták és fejlesztették a produkciót. Nem titkolt szándékuk volt szlovákiai magyar arcok szerepeltetése a képernyőn, valamint az egyes kultúrák közötti párbeszédre való ösztönzés.

A jövő kilátásai
A Pressburg premierje kétségkívül sikeres volt. Molnár Csaba nézői kérdésre elmondta, hogy bár a jelenlegi egy lezárt történet, de ha a nézettségi adatok is alátámasztják a pozitív visszajelzéseket, akkor könnyen lehet, hogy folytatást is kaphat a sorozat.

Az első szlovákiai magyar sorozat szeptember 6-tól péntekenként 21:25-kor lesz látható a Szlovák Televízió 2-es csatornáján (STV2).

(Romada János)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program