Hamarosan ismét megugorhat a korkedvezményes nyugdíjat igénylők száma, és ez nem véletlen

camera

1

Hamarosan ismét megugorhat a korkedvezményes nyugdíjat igénylők száma, és ez nem véletlen

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

A tavalyi év utolsó hónapjaiban valóságos lavinaként zúdultak a Szociális Biztosítóra a korkedvezményes nyugdíj iránti kérelmek, miután Eduard Heger kormánya lehetővé tette a nyugdíjba vonulást 40 ledolgozott év után.

A korkedvezményes nyugdíjazás iránti hatalmas érdeklődés elsősorban az ipart és a közlekedési szektort állította jelentős kihívás elé, ahol egyébként is kevesebb volt a kelletténél a szakképzett munkaerő.

A munkaügyi minisztérium már tavaly év végén jelezte, hogy az ügyben lépni fognak, a konkrét szabályozás május 15-én lépett hatályba.

A statisztikák egyelőre azt mutatják, hogy bizonyos mértékig sikerült csökkenteni a korkedvezményes nyugdíj iránti érdeklődést, ez azonban nem zárja ki a lehetőségét, hogy hamarosan újabb hullám jöhet.

A Szociális Biztosító adatai szerint az érdeklődés a törvénymódosítás előtti hetekben tetőzött. Április utolsó hetében 1683, a következő két hétben 1317 és 1411 új kérelmet regisztráltak. A következő időszakban, egészen július végéig viszont lényegesen csökkent a számuk, heti 82 és 313 között mozgott.

„A Szociális Biztosító nem vizsgálja az új nyugdíjkérelmek számának csökkenésének okait, de megalapozottan feltételezhető, hogy ezt a csökkenést a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó jogszabály 2024. május 15-i változása okozta” – mondta a biztosító szóvivője, Martin Kontúr a Hospodárske novinynek.

A májusi módosítás lényegében megnehezíti a korkedvezményes nyugdíjba vonulást 40 ledolgozott év után, mivel a várható élettartam növekedésének arányában emelkedik a 40 ledolgozott év után járó korkedvezményes nyugdíjjogosultság határa is, ugyanúgy, mint a rendes nyugdíjkorhatár esetében.

Emellett a korkedvezményes nyugdíjba vonulás miatti levonás is emelkedett május 15-től. A rendes nyugdíjkorhatár előtti minden egyes hónap után 0,5 százalékot vonnak le a korkedvezményes nyugdíj kiszámításakor. Korábban ez az arány 0,3 volt.

A következő hónapokban is hasonló hullám érheti a Szociális Biztosítót – bár talán enyhébb –, mint tavaly télen. A nyugdíjazás iránti megnövekedett érdeklődés egyik oka az újonnan megítélt nyugdíjak idei nagyvonalú valorizálása lesz.

A biztosító által idén megítélt nyugdíjak összege ugyanis 14,5 százalékkal emelkedik. Ez a tavalyi első félévi nyugdíjinfláció értéke.

„A jelenlegi nyugdíjérték 2025-re várható összegét figyelembe véve feltételezhető, hogy 2024 végén magasabb lesz a korkedvezményes nyugdíj iránti kérelmek száma” – mondja Kontúr.

Ez is érdekelheti:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program