A SIS vezetője tagadja, hogy ő írta a Šimečka leváltásával kapcsolatos beadványt

camera

1

A SIS vezetője tagadja, hogy ő írta a Šimečka leváltásával kapcsolatos beadványt

Pavol Gašpar (Fotó: TASR - archív) 

Megosztás

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) vezetője, Pavol Gašpar visszautasítja a PS mozgalom elnökének, Michal Šimečkának az állításait, miszerint javaslatot írt volna felmentésére a Szlovák Nemzeti Tanács elnökhelyettesi posztjáról. Köztársaság. Šimečka állítását a parlament másik alelnöke, Tibor Gašpar is cáfolta.

Az SIS vezetője „álügynek” nevezte Šimečka állításait, amellyel lehetséges leváltásának valódi okait próbálja leplezni. “Családon belül Microsoft Office licenszet vásároltunk, amely több eszközhöz is használható. Az egyik eszközt édesapám, Tibor Gašpar használja, aki ennek a javaslatnak a készítője. Ezért logikus, hogy a licensz tulajdonosa szerepel a dokumentum szerzőjeként a dokumentum tulajdonságai között, vagyis én” – magyarázta.

“De ha a fiam (Pavol Gašpar) tényleg írta volna a beadványt, nagyon büszke lennék rá, mert jól van megfogalmazva. Én annyira képesnek érzem magam, hogy a javaslatról és az ön leváltásának okairól órákon át tudnék beszélni fejből is. Szánalmas azonban az, ahogyan védekezik, mert ahelyett, hogy elkezdené cáfolni ezeket az okokat, inkább ahhoz folyamodik, hogy azt állítja, ezt a javaslatot nem én írtam”– üzente Tibor Gašpar Šimečkának.

A PS elnöke azt állította, hogy a leváltására irányuló dokumentum szerzője Pavol Gašpar, az SIS vezetője. Ezért követelte a távozását a tisztségéből. Ugyanakkor magyarázatot kért a Smer-SD és az SNS képviselőitől is.

A Šimečka leváltására irányuló javaslatot csütörtökön nyújtották be a Smer-SD és az SNS parlamenti képviselői. Indoklásukban állami támogatások igénybevételéről beszéltek, amelyeket olyan személyek kaptak, akik közel állnak Šimečkához, valamint a támogatások odaítélésének manipulációjával kapcsolatos gyanúról. Szemére vetették továbbá a kulturális és igazságügyi tárcák vezetése elleni tiltakozások szervezését is, amelyek szerintük Šimečka családjának pénzügyi hátterét érintik. A parlament rendkívüli ülése a leváltásról a javaslat benyújtásától számított hét napon belül várható.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program