Fico visszatér a helyszínre, ahol május közepén merényletet követtek el ellene

camera

1

Fico visszatér a helyszínre, ahol május közepén merényletet követtek el ellene

Fotó: TASR - Radovan Stoklasa  

Megosztás

Szeptember 6-án, pénteken Robert Fico kormányfő visszatér oda, ahol május 15-én, a kihelyezett kormányülés után meglőtték.

A miniszterelnök pénteken Handlovára utazik, meglátogat egy szakközépiskolát, szemügyre vesz egy halfarmot, és a városi hivatalba is visszatér, amelytől mindössze pár méterre történt a májusi merénylet.

Tibor Gašpar, a parlament védelmi bizottságának elnöke szerint Ficónak nem lesz egyszerű visszatérnie a merénylet helyszínére, de meg akarja mutatni, hogy nem enged az erőszaknak.

A biztonsági erők fokozott készültségben vannak a városban.

A kormányfőt május 15-én sebesítették meg a handlovái kihelyezett kormányülés után, több lövés is érte, válságos állapotban szállították kórházba. A tettest a helyszínen letartóztatták.

Juraj Cintula kérelmezte a szabadlábra helyezését, de a bíróság ezt augusztus 23-án elutasította. A nyomozás zajlik, de továbbra is megválaszolatlanok azok a kérdések, hogy Cintula egyedül követte-e el a merényletet, illetve voltak-e bűntársai. Az ügyészség semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra a nyomozással kapcsolatban.

A vádlott azzal az indokkal indítványozta a szabadlábra helyezését, hogy „a felesége otthon még mindig várja, ágyban fekszik és sír”.

A pszichológus megerősítette, hogy Cintula hajlamos agresszíven reagálni stresszhelyzetekben. Az ügyészség szerint a nyomozás során bebizonyosodott, hogy Cintula azért követte el a merényletet, mert nem értett egyet a kormány politikájával. Mindemellett nem bánta meg a tettét, ezért szerinte nem zárható ki, hogy továbbra is politikailag motivált bűncselekményeket követne el, ha szabadlábra helyeznék.

A bíróság szerint a bűncselekmény terrorizmussá való átminősítése részlegesen indokolt, de további bizonyítékokra van szükség, egyebek mellett arra, hogy az elkövető célpontja nemcsak a kormányfő volt, hanem az egész kormányt működésképtelenné akarta tenni.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program