Ficónak a merénylet meg se kottyant, de amit az ellenzék és a média csinál, az bűn

camera

1

Ficónak a merénylet meg se kottyant, de amit az ellenzék és a média csinál, az bűn

Forrás: Pravda 

Megosztás

Robert Fico meglátogatott egy középiskolát és más dolga is volt Handlován, ahol május közepén merényletet követtek el ellene. Mondott pár szót ennek kapcsán is.

“Traumát élek át, de nem a merénylet miatt. Az ellenzék és némelyik média miatt, attól, amit csinálnak. Olyan atmoszférát alakítanak ki, hogy ez újra megtörténhet. Ettől tartok leginkább” – nyilatkozta a sajtónak a Noviny.sk szerint a miniszterelnök, miután megérkezett.

Fico elmondta, hogy látogatása nem a merénylettel függ össze, munkaügyben érkezett. A helyiekhez szólva jelezte, jövőre újabb kihelyezett kormányülést tarthatnak a városban, mivel a város és a régió éppen átalakulóban van a barnaszén bányászatának befejezését követően.

A miniszterelnököt egyébként szigorú biztonsági intézkedések közepette várták a városban. Fico három helyre látogatott el, egy felújított helyi középiskolába, egy haltenyészetre, ahol többek között a korábbi bányászok is dolgoznak, valamint a városházára – írja a TVnoviny.sk.

A polgármester asszonnyal arról is tanácskoztak, hogy a kormány támogatná a város által a föld alatt tervezett bányászati skanzen létesítését.

A kormányfőt május 15-én sebesítették meg a handlovái kihelyezett kormányülés után, több lövés is érte, válságos állapotban szállították kórházba. A tettest a helyszínen letartóztatták, Juraj Cintula azonban kérelmezte a szabadlábra helyezését. A bíróság ezt augusztus 23-án elutasította. A nyomozás zajlik, de továbbra is megválaszolatlanok azok a kérdések, hogy Cintula egyedül követte-e el a merényletet, illetve voltak-e bűntársai. Az ügyészség semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra a nyomozással kapcsolatban. Nem ismertek a kormányfő sérüléseinek részletei, és arról sem tudni semmit, hogy ki hibázott.

A pszichológus megerősítette, hogy Cintula hajlamos agresszíven reagálni stresszhelyzetekben. Az ügyészség szerint a nyomozás során bebizonyosodott, hogy Cintula azért követte el a merényletet, mert nem értett egyet a kormány politikájával. Mindemellett nem bánta meg a tettét, ezért szerinte nem zárható ki, hogy továbbra is politikailag motivált bűncselekményeket követne el, ha szabadlábra helyeznék. A bíróság szerint a bűncselekmény terrorizmussá való átminősítése részlegesen indokolt, de további bizonyítékokra van szükség, egyebek mellett arra, hogy az elkövető célpontja nemcsak a kormányfő volt, hanem az egész kormányt működésképtelenné akarta tenni.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program