Hogyan könnyíthetjük meg gyermekünknek az óvoda- és az iskolakezdést? 

Megosztás

Mintha csak tegnap reggel tártuk volna ki az ablakunkat mosolyogva, hogy végre itt a nyár és a vakáció, de már szeptember van. Reggelente a gyerkőcök készülődnek az óvodába, iskolába. Jó esetben örömmel. Sokan viszont szorongva, nyűgösen. Mi meg felnőtt fejjel nem igazán értjük miért, hiszen a tanító nénik kedvesek, a csoport- és iskolatársak jólnevelt kedves kis lurkók, munka után meg rohanunk értük… És összeszorult gyomorral hajtogatjuk, hogy jó lesz, meg minden rendben lesz, meg barátai lesznek, ő meg csak rázza a fejét, vagy megmakacsolja magát, hogy már pedig nem. Most abban segítünk, hogy ne így induljon az óvoda-és iskolakezdés. 

A Diderot könyvesbolt polcain és www.diderot.sk webáruházában ugyanis sok-sok olyan könyv található, amelyek segítenek áthidalni a szülők és a gyerekek számára az elválás, beilleszkedés nehéz időszakát.

Vadadi Adrienn óvodapedagógus-író, több mint harminc nagysikerű mesekönyv szerzőjének titka, hogy történetei életszerűek, meséit munkája során megélt tapasztalatai ihletik. Érti a gyermekek lelkét és beszéli nyelvüket. Ezért aztán Ákos óvodába megy c. kötete, amely Pásztohy Panka elbűvölő rajzaival jelent meg, mondhatni kötelező olvasmány úgy a leendő óvodásoknak, mint azoknak, akik most indultak neki ennek a nagy kalandnak. A könyv történetein keresztül a gyerekek mesés formában ismerkedhetnek az óvodai közeggel. A kicsik azonban bármennyire is jól érzik magukat az óvónénik védőszárnyai alatt, eljön életükben a nap, amikor búcsút kell inteniük, mert vár rájuk az iskola. Hogy a váltás örömteli legyen, abban nemcsak Vadadi Adrienn segít, de Finy Petra Óvodások kézikönyve c. mesekönyve is, amelyet Rippl Renáta illusztrált. Lucának, az aranyos és jó humorral megírt történet főhősének mielőtt megkezdődik élete új szakasza, bizony elképzelése sincs arról, hogy is kell „óvodáskodni”, hogyan néz ki egy ovi, miként telik ott az idő. Luca finom humorral megírt történeteiből minden kis lurkó megtanulhatja, hogy az óvoda „Varázslatos helynek tűnik. Azért nem hiszem, hogy varázslók járnak ide. Én inkább gyerekeknek nézem őket.” Ráadásul a könyv, amely megrendelhető a www.diderot.sk oldalán, felkészíti a szülőket is az esetleges nehézségekre. Bónuszban pedig a szerző egy kérdésekkel és feladatokkal tűzdelt ovis naplót is tett a kötet végére. Jó kis könyv ez!

A „műfaj” egyik legjobbjának számító Érsek Rózsa pedagógus ezúttal azt a kérdést járja körül milyen is az Első nap az iskolában? Paulovkin Boglárka rajzaival gazdagon illusztrált kötet az óvodások számára könnyen értelmezhető és befogadható. Szinte biztos, hogy a játékos formában megírt szöveg sokat segít majd abban, hogy a kis lurkók szorongás és félelem helyett boldogan induljanak el az iskolába, ami a sikeres és eredményes tanulás egyik legfontosabb feltétele. A kötet mind a szülők, mind az óvodapedagógusok számára nagy segítség lehet.

A témában számos külföldi szerző, jobbnál-jobb könyve is megtalálható a könyvpiacon. Az egyik legérdekesebb a Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 49. kötete, amely az iskolakezdésre készíti fel az óvodásokat, illetve megkönnyíti az iskolai élettel ismerkedő elsősök mindennapjait. A kötet a titokzatos kihajtható ablakoknak köszönhetően kalandosan és egyben lebilincselően adja meg a választ a gyerkőcök sok-sok olyan kérdésére, mint például az, hogy: Mit fogunk tanulni az iskolában? Mit teszünk majd az iskolatáskába? Miért vannak az órák közt szünetek? Megyünk kirándulni is? Mindemellett pedig bemutatja az iskolák fejlődését, de még azt is, hogy egyes távoli országokban miként tanulnak.

A felkészülést az iskolára azonban nem jó az utolsó percre hagyni, hiszen a gyerekek sokkal jobban szoronganak az ismeretlen dolgoktól, mint mi, felnőttek. Abban, hogy észrevétlenül, viszont játékos formában kapjanak kedvet hozzá, javuljon a finommotoros készségük, logikus gondolkodásuk, koncentrációs képességük, segítenek az iskolai előkészítő munkafüzetek, amelyekben a feladatok megoldása annyira élvezetes és izgalmas, hogy sokszor még a felnőttek is legszívesebben fognák a színes ceruzákat, ollót, ragasztót, és nekikezdenének a könyvjelzők és órarendek készítésébe, és a sok egyéb izgalmas és kreatív feladat megoldásába. Most nem soroljuk fel mindet, hiszen a Diderot könyvesbolt közel harmincezer kötetes kínálatában ezekből is gazdag a választék. Ezeket otthonuk kényelmében a  www.diderot.sk oldalon tudják megnézni. A Bogyó és Babóca Mondókás kifestő óvodásoknak, a Barátnőm Bori: Az óvodában, Barátnőm Bori: Indulj iskolába Borival! címűt azonban egyszerűen nem lehet kihagyni. És mivel ezek a munkafüzetek letehetetlenek és megunhatatlanok, végre mi is szusszanhatunk kicsit.

Az első osztály az írás-olvasás elsajátításáról szól. Az, hogy a gyerek a későbbiekben, hogyan viszonyul az olvasáshoz, nagyban függ attól is, hogy ez mennyire volt számára örömteljes. Hogy az olvasás igazi örömforrás legyen, és a gyerkőcökből könyvszerető felnőttek váljanak, a Pagony könyvkiadó gyakorló pedagógusok szakmai védnöksége mellett elindított egy kortárs, magyar ,,olvasni tanulok”-sorozatot. Igaz Dóra Az első bé hörcsöge, amely Horváth Ildi rajzainak segítségével segít elképzelni Peti és osztálytársai kalandjait a nem mindennapi kis rágcsálóval. A Most én olvasok! sorozat kötetei négy különböző szinten íródtak, így segítve az értő és folyékony olvasás elsajátítását 6-12 éves korig. A különálló történetként is élvezetes sztorik azonban kötődnek egymáshoz. Ha kíváncsi a sorozat egyéb könyveire a www.diderot.sk oldalon biztosan talál belőlük többet is.

Mára bizonyított tény, hogy sikeres, kiegyensúlyozott felnőtt nem abból a gyerekből lesz, aki csupa jó jegyet kapott az iskolában, hanem akinek magas az érzelmi intelligenciája (EQ). Ezt pedig intelligenciahányadosunkkal (IQ) ellentétben, amely genetikánktól függ, fejleszthető. Kiváló alkalmat nyújtanak erre a közös meseolvasások, beszélgetések, ugyanis ahogy Dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi oktató írja: „A mese nemcsak annak a története, aki hallgatja, hanem azé is, aki meséli, azáltal, hogy mindketten átélik az eseményeket.” Abban, hogy ez valóban így legyen, segít Kádár Annamária Mesepszichológia c. könyve, amely tíz EQ fejlesztő mesét tartalmaz. A szülőknek, pedagógusoknak szóló kötet főszereplője egy Lilla nevű kislány és az ő képzeletbeli barátja, Tündérbogyó, akire mindig lehet számítani. A történetek 4-9 éves gyerekeknek szólnak, és segítenek nekik megbirkózni frusztrációkkal és csalódásokkal, tudatosítani a pozitív és negatív érzelmeket, megszelídíteni a félelmeket, kezelni a testvérféltékenységet, elfogadni a veszteségeket, és önfeledten játszani. A mesék nemcsak szórakoztatóak, hanem tanulságosak is, így a gyerekek (és a felnőttek) könnyedén tanulhatnak belőlük. Elvégre minden jó, ha együtt vagyunk!

Ha már belefáradtunk a mesélésbe, akkor ideje játszani. Hogy mit? Hát valami újat! Mondjuk az egyik – színes rizs készítés, építőkockaház kialakítása, csillogó jégkastély varázslása – izgalmas és kreatív játékot Mandisa Watts Kreatív Szenzoros dobozok kíváncsi gyerekeknek c. könyvéből. A szenzoros játékok új világot nyitnak a gyerekek előtt, minden érzéküket bevonva a felfedezésbe. Ezek a játékok serkentik az agyfejlődést, javítják az emlékezetet, a nyelvi és problémamegoldó készségeket, valamint a finommotorikát. Emellett segítenek csökkenteni a szorongást is. A kötet hatvan játékötletet kínál, amelyekkel a gyerekek szórakozva tanulhatnak. A szerző minden szükséges információt megad az egyes játékok elkészítéséhez, és hasznos tippeket nyújt a játék közbeni beszélgetésekhez is. Ideális 1,5–5 éves gyerekek számára.

A legtöbb szülő mindent megtesz azért, hogy gyermeke boldog legyen. De mivel a boldogságnak nincs fokmérője, nem lehetünk biztosak benne, hogy az, amit elégnek hiszünk, gyermekünknek is elég. Hogy biztosra mehessünk, érdemes elolvasni a több évtizedes pedagógiai múlttal és tapasztalattal rendelkező Tim Seldin Hogyan nevelj boldog gyerekeket – A Montessori- módszer c. rendkívül hasznos kötetét, amely a születéstől egészen 6 éves korig kíséri végig a gyerekek fejlődését, bemutatja a másfél évszázados múltra visszatekintő Montessori-módszert, és rengeteg praktikus tanáccsal látja el a szülőket. A legfontosabb azonban az, hogy  megtanulhatják, hogyan hozzanak létre egy biztonságos és támogató környezetet otthon, amely elősegíti a gyerekek fizikai és szellemi fejlődését. Ezzel együtt gyakorlati tanácsokat ad a kisbabák vigasztalására, a hisztik megszüntetésére, iskola-előkészítő ismeretek átadására vagy épp az udvarias viselkedés megtanítására. Az ügyességi és szerepjátékok pedig egyszerre szolgálják a közös élményszerzést, és segítik az őszinte, magabiztos és fejlett önkontrollal rendelkező gyerekek nevelését.

Dr. Vekerdy Tamás, a híres magyar gyermekpszichológus és író, gyakran hangsúlyozta a Montessorimódszer és játékok előnyeit. Gyerekek, óvodák, iskolák c. kötetének bővített kiadásból számos kérdésünkre kaphatunk választ Vekery Tamás jellegzetes, szellemes stílusában. Megtudhatjuk, milyen egy jó iskola, mikortól ajánlottak a különórák, mennyi az a „plusz, “amivel még jót teszünk gyermekünknek, mennyire és mikor kell kímélni, érdemes-e még otthon további ismeretekkel bővítenünk az iskolai tananyagot. A könyvet Vekerdy 2016-ig adott interjúi és a témába vágó cikkei egészítik ki, amelyek a gyerekeket, óvodákat és iskolákat érintő új kihívásokra reflektálnak. Az utóbbi években nemcsak az intézmények változtak meg, de maga a világ is. A legfontosabb alapelv azonban nem változott: továbbra is az a legfontosabb, hogy ismerjük meg a gyermeket a maga megismételhetetlen egyediségében, és segítsük kibontakoztatni adottságait, képességeit. Segítsük abban, hogy azzá váljék, aki lenni akar. Ehhez nyújt hasznos kapaszkodókat ez a könyv. Ne hagyják ki ezt az értékes útmutatót, amely segít eligazodni a gyermeknevelés és az oktatás világában! Csak egy kattintás a www.diderot.sk oldalra.

És Vekerdy Tamás volt az is, aki elismerte, szülőnek lenni nem könnyű, mert bizony a gyerekek fárasztóak tudnak lenni. Pihenésre, kikapcsolódásra bíztatta a szülőket. Tény, hogy ahogy mi felnőttek, és ebben rejlik a világ szépsége, úgy a gyerekek sem egyformák. Az egyik képes csendben, nyugodtan elszöszmötölni, álmodozva lapozgatni egy mesekönyvet órákon át, míg a másik képtelen öt percnél tovább megülni egyhelyben, és ugyanilyen gyakorisággal tesz fel olyan kérdéseket, amikre kapásból az ember nem biztos, hogy tudja a választ. Minden érdekli, nyitott mindenre, az esze vág, mint a penge, valahogy mégsem boldogul. Vajon mitől lehet ilyen szétszórt? Miért olyan rendetlen? Miért borul ki annyira, vagy válik agresszívvé, ha valami nem úgy történik, ahogy szeretné? Miért képtelen valamit türelmesen kivárni, vagy egy folyamatot következetesen végigvinni? Miért nem tudja tartani magát a tervekhez és a szabályokhoz? Dr. Peg Dawson, Dr. Richard Guare: Okos, de szétszórta végrehajtó funkciók fejlesztése c. gyermeknevelési tanácsadó könyvében ismertetett, 4-13 éves gyerekek részére kidolgozott forradalmi program ezeknek a gondoknak a megoldásában segít. A gyerekek többsége ugyanis nem azért nem teljesíti a kéréseinket, mert figyelmen kívül hagy minket vagy bosszantani akar. Gyakran egyszerűen még nem rendelkeznek azokkal a végrehajtó funkciókkal, amelyek szükségesek a feladatok elvégzéséhez. Ezért nem segít a kérlelés, alkudozás, fenyegetés vagy büntetés sem – ha valamit még nem tudnak megcsinálni, akkor bármilyen nyomás hatástalan marad. Szerencsére van megoldás. Hogy pontosan mi, azt megismerhetik Dr. Peg Dawson, Dr. Richard Guare: Okos, de szétszórt c. könyvéből, a benne lévő tesztek segítségével pedig felmérhetik gyermekünk erősségeit és gyengeségeit. A könyv a tesztek eredménye alapján testre szabott, könnyen elsajátítható módszereket tanácsol, hogy úgy otthon, mint az iskolában képességei legjobbját tudja nyújtani gyermekünk. 

Hasonló tünetekkel jelentkezik a ma már közismert ADHD szindróma is. Ha ezzel kapcsolatban szeretne többet tudni a www.diderot.sk oldalán megnézheti Christine Ettrich orvos-kutató A hiperaktívfigyelemhiányos gyerek /Segítség az ADHD megértéséhez és kezeléséhez (2. kiadás) nagy sikerű könyvét.

Egy laikus sokszor nem is gondolná, hogy a gyerek bizonytalanságát, önbizalomhiányát, stresszes viselkedését a külvilágból felé áramló rengeteg, és az agy számára már-már feldolgozhatatlan külső inger okozza. A világhírű pszichológus-pedagógus Kim John Payne Egyszerűbb gyerekkor – Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket? c. kötetében ennek a problémának a megoldására ad rendkívül hasznos tanácsokat, miként menthetjük meg gyermekünket a fékevesztett tempót diktáló konzumtársadalomtól, a tagolatlan információk sokaságától, és biztosíthatunk nekik stresszmentes gyermekkort. A szerző, aki könyvével már több országban mozgalmat indított el, nem instant megoldásokat kínál, hanem egy szemléletmódot: a gyermekkor tiszteletét. Ezáltal nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is élvezhetik a bensőségesebb, meghittebb családi légkört és a növekvő szülői hitelességet.

Az országos statisztikák szerint az elmúlt tíz évben háromszorosára nőtt az autizmus spektrum zavarral diagnosztizált gyerekek száma. Ebből kifolyólag egyre több családban él speciális nevelési igényű kisgyerek. Victoria M. Boone Autizmussal élő gyermekek pozitív szemléletű nevelése segítsünk leküzdeni az akadályokat, adjunk szárnyakat gyermekünknek c. kiadványa hatékony technikákat kínál autista gyermekek szüleinek, hogy támogassák gyermekeik fejlődését. Az autista gyermek nevelése nagy kihívás, de a könyv tudományosan bizonyított módszereket mutat be, amelyek segítenek a mindennapi feladatokban és a pozitív viselkedés kialakításában. A szerző eszközei lehetővé teszik, hogy saját tervet dolgozzanak ki, amely erősíti a pozitív viselkedést és csökkenti a problémás viselkedést. Az ABA alapelveire épített stratégiák segítenek elérni, sőt túl is szárnyalni a kitűzött célokat. A könyv megrendelhető a www.diderot.sk  weboldalon.

Szerencsés az a szülő, aki még nem tapasztalta meg milyen érzés, amikor beszél a gyerekéhez, miközben ő/az pókerarccal mered a semmibe, vagy éppen a telefonját nyomogatja, és szemmel láthatóan egyáltalán nem érdekli mit mondanak neki. Mit lehet ilyenkor tenni? Joanna Faber háromgyerekes gyógypedagógus, akinek több évtizedes gyakorlata van speciális nevelési igényű gyerekek tanításában, és Julie King nevelési tanácsadó Beszélj úgy, hogy meghallgassa – amikor nem hallgat rád – hiszti, nyafogás, kiborulás és más kihívások c. könyve kipróbált kommunikációs stratégiákat mutat be, amelyek segítenek a testvérek civakodásában, a kütyühasználat dilemmáiban, a házi feladat körüli bonyodalmakban, a büntetés hátulütőiben és a dühkitörések kezelésében. Valós példák, humoros illusztrációk és szórakoztató gyakorlatok segítik a szülőket, nagyszülőket és pedagógusokat a mindennapi küzdelmekben. Ha szeretne többet tudni arról, hogyan beszéljenek gyerekeikkel, és hogyan hallgassák meg őket, akkor érdemes elolvasniuk Adele FaberElaine Mazlish szerzőpáros Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje c. sikerkönyvét, amelynek már kezdő sorai is sokat ígérnek: „Csodálatos ​szülő voltam, mielőtt gyermekeim születettek volna” – kezdi könyvét az írópáros. Nem éreztük ezt gyakorló szülőként oly sokszor? Elméletben mindig sokkal könnyebben mennek a dolgok, de amikor saját családunkban kell szembenézni a durcás gyerekkel, a hisztivel, a kiabálásokkal, sértődésekkel, akkor megfogadjuk: „Holnaptól másképp lesz! Azután kezdődik elölről, mert nem tudjuk, hogyan.”

Eva Bronsweld Temperamentumos gyerekHogyan adjuk a legjobbat az erős akaratú gyerekeknek? c. bestsellere már több tízezer szülő számára nyújtott fontos felismeréseket és segítő kezet a gyereknevelés során tapasztalt nehéz helyzetekben. Okozhat-e hisztit egy rosszul félbevágott szendvics? Előfordul, hogy nem tudtok elindulni, mert kilóg egy cérna a zokniból? A temperamentumos gyerekek érzékenyebben reagálnak a külvilág ingereire, gyakran önfejűek és intenzívek. Időre van szükségük, hogy “megérkezzenek”, és támogatásra, hogy biztonságban érezzék magukat. A rendkívül olvasmányos könyv világosan magyarázza a temperamentumos gyerekek tulajdonságait, és praktikus tanácsokat ad, hogy több örömöt élhessenek meg.

Vannak könyvek, amelyek generációk kedvencei, amelyek címe hallatán mindenkinek egyformán megmelegszik a szíve, és mosolyra derül az arca. Emlékek és élmények jönnek felszínre, ha csak az eszünkbe jutnak. Pedig valójában, a mai könyvekhez képest ezek a „retro” kiadványok, egyszerűek. Kedves kis rajzok, aranyos mesék. Mégis felejthetetlenek és szerethetőek nagyon. Remélhetőleg a mai gyerkőcök is ugyanúgy fognak örülni Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje (Rónay Emy rajzaival) kedves történetének, az Ablak Zsiráf képes gyermeklexikonnak, amely segített megismerni a világot, Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon (K. Lukács Kató rajzaival) vidám és tanulságos meséinek, amelyek mindig mosolyt csaltak az arcunkra, és persze Varga Katalin: Mosó Masa mosodája (F. Győrffy Anna rajzaival) c. mesekönyvének, amely egy olyan varázslatos világot tár elénk, ahol még a mosás is kalanddá válik.

Gond nélküli óvoda- és iskolakezdést kíván mindenkinek a Diderot könyvesbolt csapata!

Munkanapokon 9-től 17- óráig, hétvégén pedig 9-től 12 óráig a 0908 165 852 vagy a (035) 7701 152 telefonszámon tudják leadni a rendelést. Pár napon belül pedig átvehetik a könyvesboltban, vagy házhoz viszi a GLS futár. 

Ráadásul 49 eurós vásárlás felett ingyenesen szállítják a megrendeléseket!

www.diderot.sk

(PR-cikk)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program