Pellegrini bár óvatoskodva, de azért a kormány minden döntését támogatja

camera

1

Pellegrini bár óvatoskodva, de azért a kormány minden döntését támogatja

Peter Pellegrini (Facebook-printscreen) 

Megosztás

A magát a kormánytól függetlenként megnevező köztársasági elnök az STVR O 5 minút 12 című műsorának vendégeként beszélt a társadalmi megbékélés támogatásáról, miközben ő is beállt azok közé, akik valótlanságokkal akarják bemocskolni a Šimečka családot.

Peter Pellegrini Matej Drlička Szlovák Nemzeti Színház (SND) igazgatói posztjáról való menesztését teljesen helyénvalóként nevezte meg, egyben kiemelte, elégedett Zuzana Ťapáková posztra való kinevezésével. Pellegrini azt mondta, megérti, hogy a kultúra ilyen szempontból érzékenyebb terep, mint a gazdaság, vagy az ipar, de szerinte a színház is csak “egy a sok kulturális intézmény közül”. Ezzel kapcsolatban egy némileg gúnyos hasonlattal arra akart rámutatni, hogy az emberek egy részét jobban érdekli, ki áll az SND élén, mint az, ki áll annak az intézménynek az élén, ami fűtést biztosít télen.

Az államfő egyben azzal vádolta Drličkát, hogy már rég “elveszítette Martina Šimkovičová kulturális miniszter bizalmát”, leváltását pedig szerinte nem lehetett volna ennél konszolidáltabb módon végrehajtani.

Pellegrini Boris Susko igazságügyi miniszter Dušan Kováčikot érintő döntésére való első reakciója ugyan valóban meglepő volt, hiszen nyomatékosan rámutatott, egyetlen politikus sem dönthet a bíróság által elrendelt büntetésekről, végül egyáltalán nem nevezte meg hibásként a tárcavezetőt, miközben kiemelte, hogy a korrupciós ügyben szakszerű döntés születik majd, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Kováčik szabadon engedéséről

A “lex atentát” törvénycsomag kapcsán az államfő kettős érzésekről számolt be, mert ugyan jogsértést nem fedez fel bennük, nem gondolja, hogy mindez hozzájárul majd a társadalmi megbékéléshez. Ennek kapcsán arra is rámutatott, mindenképp meg kell védeni az állampolgárok tüntetésekhez való jogát, de azért azt sem tagadta le, nem tartja problémának, ha azokat keretét a tervek közt szereplő szigorú szabályok határozzák majd meg.

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egyik közelmúltban felmerülő lehetséges botrányához kapcsolódóan az államfő mindenkit megnyugtatott, senkinek a telefonjához nem férnek hozzá és így nem is fognak “turkálni benne”, arra ugyanakkor már nem adott egyértelmű választ Pellegrini, hogy a SIS rendelkezik-e az izraeli fejlesztésű Pegasus kémprogrammal, mivel szerinte ez “titkosított információ”. Egyben bírálta az ellenzéket a téma felszínre hozásával, hiszen úgy gondolja, ez “nem releváns ügy”.

A kémszoftverről

A SIS kapcsán persze felmerült a Michal Šimečka parlamenti alelnöki posztról való leváltását övező botrány is, amely a titkosszolgálat politikába való közvetlen befolyásának veszélyére mutathat rá, Pellegrini viszont megvédte Pavol Gašpar igazgatót és elfogadta apja, Tibor Gašpar magyarázatát, mely szerint véletlenül fia fiókján keresztül továbbította a kérdéses dokumentumot. Ezzel szemben annál inkább ellenségesen viszonyult Šimečkához, a kormány képviselőkhöz hasonlóan a politikus családját emlegetve, és azzal vádolva az ellenzéki mozgalmat, hogy “proxyproblémákat talál ki”.

Előzmények

Végezetül azért a társadalmi megbékélésről is szó esett, a köztársasági elnök ugyanis kiemelte, hogy jövő héten fokozatosan fogadja majd, először a kormány, majd az ellenzék képviselőit, hogy mindenkit arra buzdítson, a “valós problémákkal foglalkozzanak”. Gondolatát azzal zárta, hogy a politikának a megoldásokról kellene szólnia, nem arról ki tud jobban ártani a másiknak.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program