Fico csak ukrán fasisztákról beszél, az orosz fasisztákat nem látja; már Bacsfán is látszik, mire jó a „büntetőjogi reform”

Post Image

Fico csak ukrán fasisztákról beszél, az orosz fasisztákat nem látja; már Bacsfán is látszik, mire jó a „büntetőjogi reform”

Headphones icon
04:57
camera

2

Fico csak ukrán fasisztákról beszél, az orosz fasisztákat nem látja; már Bacsfán is látszik, mire jó a „büntetőjogi reform”

Robert Fico a Szeredi Holokausztmúzeumban (Fotó: TASR) 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Robert Fico miniszterelnök szerint valószínűleg csak az a fasiszta, akiről Vlagyimir Putyin orosz államfő azt állítja. A szlovák kormányfő a Szeredi Holokausztmúzeumban mondott beszédében csak az ukrán hadseregben szolgáló „fasisztákról” beszélt,

az azonban nem jutott eszébe, hogy a a nácikhoz hasonlóan jelenleg most Oroszország próbál elfoglalni, és ezzel párhuzamosan ki is irtani egy egész nemzetet – az ukránt.

Fico úgy látja, az ukrán hadseregben „olyan egységek rohangálnak, akik elég egyértelmű jelzéssel rendelkeznek arról, hova tartoznak”. Azt valahogyan nem veszi észre, hogy a teljes orosz hadsereg olyan háborút indított, amely elég egyértelművé teszi besorolását. Ukrán falvakat és városokat rombolnak le, ukrán erőműveket, víztározókat robbantanak fel, ukránok tízezrei haltak meg és milliók váltak földönfutóvá a 2022 februárjában Putyin által kirobbantott háborúban. Sajnálatos, ha a két és fél éves háború nem volt elég ahhoz, hogy Fico meglássa a hasonlóságot a náci Németország wermachtja és Putyin orosz hadserege között.

Olvassa el továbbá

Elzárhatja az EB a pénzcsapokat

Egyre több jelzés mutat arra, hogy a büntetőtörvénykönyv tavaszi módosítása fennakad az Európai Bizottság jogállamisági szűrőjén, hiába próbálta nyár elején finomítani azt a Fico-kabinet. Ez azonban Szlovákia számára súlyos anyagi következményekkel fog járni: uniós támogatások akadhatnak el a Speciális Ügyészség megszüntetése, pontosabban a korrupció elleni harc meggyengítése miatt. Az Unió ugyanis nem kifejezetten az intézményekhez ragaszkodik, ha azt látná, hogy a speciális ügyészség munkáját teljes mértékben el tudja látni az állam egy másik hasonló bűnüldöző szerve, akkor nem büntetne az intézmény megszüntetése miatt.

Brüsszelben azonban azt látják, hogy a Ficóék által „büntetőjogi reformcsomagnak” nevezett módosítások hatására több, korrupciós ügyben folytatott büntetőeljárás is leáll, ráadásul az igazságügyi miniszter elítélt bűnözőt, a volt speciális ügyészt is szabadon engedi.

A legújabb hírek szerint az Európai Bizottság már készíti azt az intézkedési javaslatot, amely leállítani az uniós támogatások egy részének kifizetését. A kormány illetékesei természetesen tagadják, hogy gond lenne. Az EB hivatalos nyilatkozata sem beszél azonnali intézkedésekről, azt azonban megerősíti, hogy még mindig vizsgálják a Speciális Ügyészség megszüntetését.

Olvassa el továbbá

Már Bacsfán is látszik, hogy mire jó a „büntetőjogi reform”

A bacsfai golfpálya tulajdonoscseréi miatt indult büntetőeljárás leállítása azt bizonyítja, hogy a Fico-féle „büntetőjogi reform” nemcsak az uniós pénzekre veszélyes, hanem Szlovákia polgárainak vagyona sincs biztonságban. A bacsfai golfpálya szintén Marian Kočner érdekeltsége volt, aki olyan „érdekes” módon szerezte azt meg, hogy a rendőrség eljárást indított, majd az ügyészség vádat emelt ellene hitelező megkárosítása miatt.

Most két vádlott ellen megszüntették az eljárást, mert az elévülési idő tavasszal megfeleződött, így az ügyük már elévültnek számít.

Marian Kočner ugyanakkor továbbra is vádlott marad. Ugyan a jelenlegi döntés még nem jogerős, de ha netán mégis elítélné őket a bíróság, a büntetésük akkor is sokkal alacsonyabb lenne, mivel a büntetési tétel felső határa 8-ról 5 évre csökkent a Fico-féle reformmal.

Olvassa el továbbá

Danko szerint inog a koalíció

Egyelőre csak üzengetés szintjén folytatódik a torzsalkodás a Hlas és az SNS között. Andrej Danko, az SNS elnöke kijelentette, hogy neki nem sürgős a parlament elnökének megválasztása, valószínűleg azért, mert a Hlas továbbra is ragaszkodik ehhez a poszthoz. A nemzetiek elnöke azonban úgy véli, meginoghat a koalíció, ha a Hlas csütörtökön nem szavazza meg Michal Šimečka (Progresszív Szlovákia) leváltását a parlament alelnöki posztjáról.

Olvassa el továbbá

Dankónak Richard Raši, a Hlas miniszterelnök-helyettese válaszolt, aki kizártnak nevezte, hogy Dankóból házelnök legyen ebben a koalícióban. Raši egyébként a Hlas jelöltje a házelnöki posztra, ami Peter Pellegrini köztársasági elnökké választása óta, vagyis már áprilistól üres.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program