Áfamódosítást helyezett kilátásba a miniszterelnök, ami egyrészt kedvezhet, másrészt viszont megviselheti a pénztárcánkat

camera

1

Áfamódosítást helyezett kilátásba a miniszterelnök, ami egyrészt kedvezhet, másrészt viszont megviselheti a pénztárcánkat

Illusztráció (Fotó: TASR) 

Megosztás

Robert Fico kormányfő idén tavasszal határozottan kizárta a lehetőségét, hogy az általános forgalmi adó (ÁFA-DPH) emelése a jövő évi konszolidációs csomag részét képezheti, most viszont úgy tűnik, fordult a kocka.

"Ellenzem az áfaemelést, más lehetőségeket kell találnunk az államháztartás konszolidációjához" - jelentette ki Fico április elején.

A konszolidációs csomag formájáról azonban – amely a legfrissebb információk szerint több mint 1,5 milliárd eurós lehet – a koalíció minden pártjának meg kell állapodnia. A miniszterelnök maga is elismerte a hétvégén, hogy változhatnak a jelenlegi áfakulcsok. Az egyik megkönnyebbülést jelentene az emberek pénztárcájának, míg a másik megterhelné azokat – írja a Hospodárske noviny.

A miniszterelnök kifejtette, a kormány fontolgatja például az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, öt vagy akár nulla százalékra, más termékek esetében viszont növelhetik az áfát. Fico az STVR Sobotné dialogy című műsorában egy példát is említett: az emberek nem vásárolnak minden évben hűtőszekrényt, így ha annak az áfáját 20-ról 22 vagy 23 százalékra emelnék, kevésbé fájna.

Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mely termékekre alkalmaznák az emelt vagy a kedvezményes áfakulcsot. A kormány azonban jelentős konszolidációs hatást érne el, ha például két százalékponttal emelné az áfa alapszintjét. “Ez több mint kétmilliárd eurót hozna a költségvetésbe a következő két évben” – mondta a lapnak Tomáš Boháček, a 365.bank elemzője.

Az alapvető élelmiszerek jelenlegi 10 százalékos kedvezményes áfakulcsa a teljes bevásárlókosárnak csak nagyon kis részére vonatkozik. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a magasabb áfa inflációs hatással is járna. Ez ismét attól függ, hogy milyen árucikkekre vonatkozna az emelt áfa, és melyeket sorolják majd az alapvető élelmiszerek közé.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program