Meg vannak számlálva a parlament alelnökének napjai – a Hlas is támogatja Šimečka leváltását

camera

1

Meg vannak számlálva a parlament alelnökének napjai – a Hlas is támogatja Šimečka leváltását

Michal Šimečka (Fotó: TASR) 

Megosztás

A Hlas-SD parlamenti képviselői megszavazzák Michal Šimečka (PS) menesztését a parlament alelnöki funkciójából.

Ezt Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter jelentette be a keddi sajtótájékoztatón. Egyúttal felszólította az ellenzéki képviselőket is, hogy támogassák Šimečka menesztését. A belügyminiszter sajnálja, hogy a legerősebb ellenzéki párt elnöke nem mondott le önként a parlament alelnöki posztjáról.

“Elsődleges politikai érdekünk a szlovák kormány programnyilatkozatának teljesítése, amely egyértelműen meghatározta a céljait – a jobb, biztonságosabb és békésebb életet. Ezeknek a céloknak a megvalósítása egy koalíciós kormányban azonban csak akkor lehetséges, ha minden koalíciós partner prioritásként tekinti a közös kormányprogram teljesítését” – áll a Hlas párt sajtóközleményében, amelyben arra is kitérnek, hogy Szlovákia jelenleg nehéz időket él át, példaként pedig az államháztartás történetének legrosszabb helyzetét, valamint a hibrid fenyegetéseket említik.

“Ugyanakkor szemtanúi vagyunk annak, hogy megkérdőjelezik Szlovákia szuverén kül- és belpolitikai pozícióihoz való jogát, és megpróbálják politikai és gazdasági eszközökkel büntetni ezeket a pozíciókat.
Az ilyen objektíven nehéz időket csak úgy lehet kezelni, ha a kormánykoalíció pártjai nem emelik saját érdekeiket Szlovákia érdekei fölé. Ebben a helyzetben lehetetlen az egész kormány politikáját az egyének személyes érdekeihez igazítani. Elfogadhatatlan, hogy a megosztott szlovák társadalomban további konfliktusok szülessenek, amelyek elveszik a polgárok kormányba vetett bizalmát és annak képességét, hogy megoldja az emberek valódi problémáit. Az egyetlen lehetőség, hogy szigorúan betartják azokat a szabályokat, amelyeket a kormánypártok a koalíciós szerződésben rögzítettek” – emlékeztettek, és egyúttal kitértek a házelnöki pozícióra is, az erről szóló vitát a párt lezártnak tekinti, továbbra is ragaszkodnak a koalíciós megállapodás betartásához.

“Ezzel összefüggésben tegnap a koalíciós tanácson megegyeztünk abban, hogy a benyújtott törvényjavaslatok egy részét továbbra is a koalíción belül tárgyaljuk, és csak ezután terjesztjük a parlament elé. Ragaszkodni fogunk azonban ahhoz, hogy összhangban legyenek a koalíciós megállapodással. Abban az esetben, ha a koalíciós megállapodást nem tartják be, a Hlas kész politikai támogatását kizárólag a kormányprogram végrehajtására korlátozni” – szögezték le, és egyúttal elismerték, a kormányprogram keretein kívül esik a parlament alelnöke, Michal Šimečka leváltására tett javaslat.

"A Hlas azonban ezzel összefüggésben belátja, hogy alapvető politikai kérdésekben az illetékes pártnak nem a kormánykoalíció jelenlegi helyzete, hanem hosszú távú meggyőződése és választói jogos elvárásai alapján kell eljárnia" – nyomatékosították.

A párt elnöke, Matúš Šutaj Eštok kettős mércét emlegetett, példaként pedig Ľuboš Blaha esetét említette, akit azért akart meneszteni az ellenzék az parlament alelnöki pozíciójából, mert leakasztotta az irodája faláról az akkori köztársasági elnök, Zuzana Čaputová portréját, helyette pedig Che Guevara képét tette oda.

"Pártunk volt az, amely elsőként szólította fel a PS elnökét a politikai felelősségvállalásra, illetve hogy mondjon le a parlamenti vezetőségében betöltött pozíciójáról. Bevallom, meg voltam győződve arról, hogy Michal Šimečka politikai kultúrája magasabb szinten van. Éppen ő az, aki folyamatosan kritizálja a kormány tisztviselőit" – húzta alá, kiemelve, elfogadhatatlan, hogy Šimečka családtagjai aktív hivatali ideje alatt mintegy egymillió eurót kapjanak közpénzből.

A parlament a csütörtöki rendkívüli ülésen tárgyal majd a Šimečka menesztésére tett javaslatról, amit a Smer és az SNS képviselői nyújtottak be. A két kezdeményező párt azt állítja, hogy Michal Šimečka családtagjainak alapítványai hatalmas pénzadományokban részesültek, amit a kedvezményezettek nem megfelelő módon használtak fel, a szociálliberális politikus pedig szerintük csakis azért támogatta a kormányellenes tüntetéseket, mert ezeket a támogatásokat a kormány elvágta. Ezeket az állításokat, bár egyre több kormánytag mellett még a teoretikusan független köztársasági elnök, Peter Pellegrini is hangoztatta, eddig senkinek sem sikerült bebizonyítania valóságtartalmukat.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program