Korpa közé keveredett a kormánypárti Hlas, és készen áll a disznóságra

Post Image

Korpa közé keveredett a kormánypárti Hlas, és készen áll a disznóságra

Headphones icon
04:56
camera

2

Korpa közé keveredett a kormánypárti Hlas, és készen áll a disznóságra

Matúš Šutaj Eštok (TASR) 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Úgy néz ki, a közepesen izmos kormánypárti Hlast kevésbé érdekli az, hogy érvényt szerezve a koalíciós szerződésnek végre megkaparinthassa a házelnöki pozíciót. Ehelyett inkább beáll a Robert Fico vezette kórusba, hogy még hamisabban szóljon a nóta arról, miért kellene kipenderíteni a parlament ellenzéki alelnökét a tisztségéből.

Ezek bármit lenyelnek

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter kedden jelezte, azt követően, hogy pártja napokig kérette magát, végül beadta a derekát, és képviselői hajlandóak megszavazni Michal Šimečka menesztését az alelnöki funkciójából. Nem mintha a  hlasosoknak erre lenne különösebb  okuk, de hát ők az a csapat, akik lenyelnek mindent. Még azt is, hogy a nekik járó törvényhozási elnöki poszthoz nem férnek hozzá, mert azt a politikailag rettenetesen “korrekt” Andrej Danko egyszerűen magának követeli. Ám ezen felül tudnak emelkedni. Azt viszont biztosan nem élné túl a Hlas, ha a két koalíciós partnere hónapokon keresztül úgy mutogatna rá, mint aki kiáll az ellenzék vezére mellett. Így aztán Šutaj Eštok azt mondja, bár a kormányprogram keretein kívül esik a parlament alelnöke leváltására tett javaslat, a Hlas azonban belátja, hogy alapvető politikai kérdésekben az illetékes pártnak a hosszú távú meggyőződése és választói jogos elvárásai alapján kell eljárnia. Ez a halandzsa indokolja a részükről, hogy csütörtökön megbűnhődhet Šimečka. És hogy ne felejtsük el az ürügyet sem, miért történik mindez: Fico rögeszméje, hogy a politikai ellenfele családtagjainak alapítványai súlyos pénzeket kaptak az államtól, amit a kedvezményezettek állítólag nem megfelelően használtak fel, és a PS vezetője csakis azért támogatta a kormányellenes tüntetéseket, mert ezeket a forrásokat a kormány elvágta. Így kerek a történet. Legalábbis a laposföldhívők szemszögéből.

Mikloškót helyzetbe hozták

Az ellenzéki térfélen is helyzet van, hiszen természetes, hogy kihasználják a koalíciós feszültséget a házelnöki tisztséggel kapcsolatban. A kereszténydemokraták számára például gusztustalan, amit a koalíció művel a jelzett poszttal, ami Peter Pellegrini államfővé választása óta – tehát már vagy öt hónapja – betöltetlen. Nem is aprózza el a KDH, hanem egyenesen saját jelöltet javasol, František Mikloško veterán képviselő személyében. És mivel állítólag teljes az ellenzéki egyetértés ebben a kérdésben, igaz az a megállapítás, hogy Mikloško mögött többen sorakoznak fel ebben a pillanatban, mint bármilyen kormánypárti jelölt mögött.

A konszolidáció körvonalai

Azonban a koalíciónak nagyobb baja is van ezeknél a szinte jelképes kérdéseknél. Az pedig az államkassza helyzete. Ami kong az ürességtől, és ami meg arra készteti a kormányzó erőket, hogy rendbe tegyék a pénzügyeket. Ez a konszolidációnak nevezett hókuszpókusz, aminek a körvonalai már látszódnak. Arról már hétfőn is értesülhettünk, hogy a megszorító intézkedések részeként megszüntethetnének egyes munkaszüneti napokat, mert ebben éppenséggel Európa-bajnokok vagyunk. Aztán most már arról is szó esik, hogy változhatnak a jelenlegi áfakulcsok. A miniszterelnök szerint a kabinet fontolgatja például az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, öt vagy akár nulla százalékra, más termékek – mondjuk a hűtőszekrények – esetében viszont növelhetik ezt az adót. Még nem született döntés a mikéntről.

Hopp, te Žiga

De nem kell félteni a hatalom urait, valamit majd biztosan kiokoskodnak. Ahogy azt akkor is tették, amikor pár hónapja botrányos módon átszabták a büntető törvénykönyvet, hogy a koalíciós holdudvar figurái ne üssék meg a bokájukat a korábbi viselt dolgaik miatt. Így aztán nem is meglepő, hogy olyan hír is érkezett ma, ami arról szól, hogy az illetékes ügyész egy új rendelkezés – a lerövidített elévülési idő – miatt leállította a parlament megbízott elnöke ellen korábban indított korrupciós eljárást. Peter Žiga tehát megúszta a vádat, hogy az “előző életében” lefizette volna  a Legfelsőbb Bíróság bíráját. Olyan bulit csinálhat, hogy csak úgy reng majd belé a nemzeti tanács.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program