Európa egyik legmodernebb villamosenergia-hálózatát adták át a Dunaszerdahelyi járásban

camera

2

Európa egyik legmodernebb villamosenergia-hálózatát adták át a Dunaszerdahelyi járásban

Fotó: Danube InGrid Project HU/SK - illusztráció 

Megosztás

Az Európai Unió közös érdekű, Danube InGrid nevű projektje keretében épült vilamosenergia-rendszer Békén (Dunaszerdahelyi járás).

Az ES Mierovo elektromos állomást kedden adták át, a projekt kiemelt, legmagasabb nemzeti jelentőségű státuszt kapott.

Az átadón jelen volt a gazdaságügyi minisztérium államtitkára, Kamil Šaško, a Nyugat-szlovákiai Villamosművek (ZSE) vezérigazgatója, Markus Kaune, a Nyugat-szlovákiai Disztribúció (ZSD) vezetője, Radoslav Haluška, valamint az Európai Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökség fenntartható hálózatok és beruházások osztályának vezetője, Olivier Silla.

A villamosenergia-hálózat bővíti a kapacitást a megújuló energiatermelők elosztórendszerbe történő integrálására, valamint a rugalmasabb csatlakozásra. Nyugat-Szlovákiában az elmúlt években megnőtt az érdeklődés a háztartások és a vállalkozók részéről a megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelésének új forrásai, azaz a saját fotovoltaikus elemek összekapcsolása iránt. A ZSE szerint az elektromobilitás fejlődésével és a töltési infrastruktúra bővítésének szükségességével az elosztórendszer fejlesztése iránti igény is nő – írja a Techbox.

Az állomás helyszíneként nem véletlenül választották Béke község kataszterét. A pozsonypüspöki (Podunajské Biskupice) és a dunaszerdahelyi két meglévő 110/22 kV-os elektromos állomása közötti fekvésének köszönhetően ideális helynek bizonyult egy új csatlakozási pont számára.

camera

2

Európa egyik legmodernebb villamosenergia-hálózatát adták át a Dunaszerdahelyi járásban

Fotó: ES Mierovo 

“Az ingatlanok nagy részénél elektromos fűtést használnak, ami jelentős igényeket támaszt az áramelosztással szemben ebben a régióban. Érzékeljük az elektromobilitással kapcsolatos növekvő igényeket és az infrastruktúra bővítésének szükségességét is” – mondta Radoslav Haluška, a ZSD ügyvezető igazgatója.

Az ES Mierovo üzembe helyezésével mindkét említett állomás terhelése csökken, és a 22 kV-os elosztórendszer feszültségviszonyai javulnak ezen a területen. Az állomásra a jövőben összesen 13, 22 kV-os feszültségű vezetéket kapcsolnak majd.

A társaság szerint a 22 kV-os hálózat átalakítása lehetővé teszi az esetleges meghibásodások hatásának csökkentését. Az újonnan kialakított vezetékek jelentős részét föld alatt építik ki, ami a jövőbeni megbízhatóságuk, valamint a környezet- és állatvilág szempontjából is pozitív. Az ötletgazdák szerint az elektromos állomás jelentősen hozzájárul a foglalkoztatás támogatásához is a térségben.

A békei állomás 110/22 kV-os transzformátorállomásként szolgál majd a Nyugat-szlovákiai Disztribúció számára, a későbbiekben pedig lehetőség lesz nagyobb teljesítményű (20 MVA és annál nagyobb) forrás csatlakoztatására is.

A Danube InGrid projekt elsődleges célja egy intelligens hálózat kiépítése a közép-kelet-európai régióban. Nyugat-Szlovákiában az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a megújuló energiaforrásokból származó új villamosenergia-termelő források csatlakoztatása iránt.

„A Duna InGrid projekt azt mutatja, hogy Szlovákia és Magyarország együtt nemcsak saját energiabiztonságát javítja, hanem hozzájárul egy erősebb, biztonságosabb európai energiarendszer kialakításához. Világos példája annak, hogy az európai programok, mint például az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz, hogyan segítik az ilyen kulcsfontosságú infrastrukturális projektek megvalósítását” – tette hozzá Olivier Silla.

A Danube InGrid beruházási kerete a Nyugat-szlovákiai Disztribúció számára 106,5 milliót tesz ki, amelynek 35 százaléka társfinanszírozás. A projekt teljes költsége az összes érintett vállalat esetében 291 millió euró.

A kedden átadott állomás két szlovákiai vállalat – a Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s. és a Západoslovenská distribučná, a. s. –, valamint a magyarországi átvitelirendszer-irányító, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. együttműködésének az eredménye.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program