Újabb merényletet kísérelhettek meg Donald Trump ellen

camera

7

Újabb merényletet kísérelhettek meg Donald Trump ellen

Fotók: AP/TASR 

Megosztás

Lövések dördültek el Donald Trump közelében vasárnap Floridában, miközben a republikánus elnökjelölt a golfklubja egyik pályáján tartózkodott - írja az MTI.

Az FBI később a SME szerint megerősítette, hogy megakadályoztak egy Trump elleni merényletkísérletet.

A volt elnök védelméért felelős titkosszolgálat és Donald Trump kampánycsapata is azt közölte, hogy a politikus biztonságban van.

A hatóságok tájékoztatása szerint vizsgálják az eset körülményeit. Egyelőre nem tudni, a gyanúsított férfi adott-e le lövést.

A Trumpot védő titkosszolgálat egyik embere helyi idő szerint 13.30-kor (közép-európai idő szerint 19.30-kor) a pályán egy lyukkal a volt elnök és elnökjelölt előtt járt, amikor a kerítés mögött, mintegy 350-400 méterrel Trumptól észrevette egy támadófegyver csövét. Azonnal lövést adott le az irányába, amire a feltételezett támadó elmenekült.

A rendőrség ezután egy AK-47 gépkarabélyt és egy Go-Pro kamerát foglalt le. A gyanúsított a helyszínről egy fekete Nissannal menekült el a helyszínről, a közeli autópályán azonban a rendőrök megállították és őrizetbe vették – tudta meg a BBC.

Trump ezután a floridai Mar-a-lago-i házában maradt, és követőinek azt írta, semmi nem állíja meg, és soha nem adja fel. Az eset után Kamala Harris alelnök, demokrata párti elnökjelölt azt írta ki az X-re (ex-Twitter), hogy Joe Bidennel együtt örül annak, hogy Trump jól van. Tim Walz alelnökjelölt pedig azt, hogy az erőszaknak nincs helye Amerikában.

camera

7

Újabb merényletet kísérelhettek meg Donald Trump ellen

Election 2024 Trump 

A New York Times közölte, hogy a gyanúsított az 58 éves Ryan Wesley Routh, akinek már volt dolga a rendőrséggel korábban is. 2002-ben egy rendőri ellenőrzés során fegyvert fogott és elbarikádozta magát egy boltban. Többször is kiderült róla, hogy nem fizette rendesen az adót, 1998-ban pedig fedezetlen csekkel próbált fizetni, ami bűncselekmény. Több polgári per is folyt ellene, melyek során több tízezer dollár kifizetésére kötelezték. Észak-Karolinából származik, nemrég költözött Hawaii-ra, ahol ingatlanokkal kezdett foglalkozni.

Donald Trump ellen július 13-án a Pennsylvania állambeli Butler városban egy választási gyűlésen merényletet kíséreltek meg. Akkor a támadót, a 20 éves Thomas Matthew Crooks-t a hatóságok semlegesítették, és életét vesztette. A merénylet során egy ember életét vesztette, ketten súlyosan megsebesültek, míg Donald Trump a fülén könnyebb sebesülést szenvedett.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program