9,7 méteren tetőzött a Duna Pozsonynál – a károk tetemesek, de Bősnek is köszönhetően Szlovákia milliókat keres az áradással

camera

40

9,7 méteren tetőzött a Duna Pozsonynál – a károk tetemesek, de Bősnek is köszönhetően Szlovákia milliókat keres az áradással

Fotók: TASR - Jaroslav Novák, Michal Svítok (További képekért kattints a fotóra!) 

Megosztás

Hétfőről keddre virradó éjszaka tetőzött a Duna Posonynál, mégpedig 9,7 méteres magasságban. A kedvezőtlen időjárás okozta károk elérik a 20 millió eurót Szlovákiában – közölte közösségi oldalán Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter. Szlovákiai szakaszának felső részén már a Morva folyó sem emelkedett, amely Pozsony határán ömlik bele a Dunába.

A Duna a vártnál korábban és magasabb szinten tetőzött, viszont nem döntötte meg az eddigi rekordot, amit 2013-ban mértek – akkor a vízszint a szlovák fővárosban meghaladta a 10 métert. Akkor is és most is árvízvédelmi gátakkal védték a várost.

Taraba a közösségi oldalán közölte, hogy a Duna éjszaka 970 centiméteren tetőzött, kedden reggel pedig már csak 962 centiméteres volt, így lassan, de csökkenni fog a vízszint. Hozzátette, a bősi és a dunacsúni vízerőműn jelenleg 10 293 köbméternyi víz folyik át másodpercenként.

„A becslések szerint az áradások okozta károk 20 millió euró körül mozognak. Másrészt viszont a vízerőműveknek köszönhetően naponta átlagban 1,3 millió eurót keresünk. Összehasonlításképpen: a tavaszi áradással kb. 36 millió eurót kerestünk” – írta a környezetvédelmi miniszter.

Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) városrészében jelenleg stabilabb az áradás okozta helyzet, Dárius Krajčír polgármester szerint viszont javulásról még nem lehet beszélni. A meteorológusok szerint sem kedden, sem az elkövetkező napokban nem várható eső, miközben a hőmérséklet fokozatosan emelkedni fog.

Kapcsolódó cikkek:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program