Fico bízik benne, hogy egységes lesz a kormánykoalíció a Šimečka leváltásáról szóló szavazáson

camera

1

Fico bízik benne, hogy egységes lesz a kormánykoalíció a Šimečka leváltásáról szóló szavazáson

Michal Šimečka (Fotó: TASR) 

Megosztás

A Smer-SD képviselői kitartanak Michal Šimečka (PS) parlamenti alelnök leváltása mellett, a frakciójuk egységesen fog szavazni – jelentette be Ján Richter frakcióvezető. Bízik benne, hogy egységes lesz az egész kormánykoalíció.

A parlamenti vita Richter szerint igazolta a leváltási javaslat megalapozottságát, több felszólaló rámutatott, hogy átláthatatlan módon ítéltek meg egyes támogatásokat, és véleménye szerint az ellenőrző szerveknek is foglalkozniuk kell ezzel.

„Az okok ismertek, nem kaptunk magyarázatot semmire, ellenkezőleg, tovább erősödött a gyanú” – tette hozzá Tibor Gašpar (Smer-SD), a parlament alelnöke.

Gašpar hozzáfűzte, Šimečka leváltása után gondok lesznek a parlamenti ülések levezetésével. Jelenleg Peter Žiga (Hlas-SD) a megbízott házelnök, Šimečka és Gašpar mellett még Andrej Danko (SNS) a parlament alelnöke. Gašpar megismételte, egy alelnöki poszt az ellenzéknek jár, és a kormánypártok azt várják, hogy Šimečka leváltása után a PS új jelöltet állít.

A leváltásról szóló rendkívüli ülés csütörtökön volt, a leváltást a Smer-SD és az SNS indítványozta. Indoklásuk szerint olyan alapítványok kaptak állami támogatást, amelyek Šimečka egyes családtagjaihoz kötődnek, és felmerült a manipuláció gyanúja a támogatások elosztása során. Azért is bírálták Šimečkát, mert szerintük azért szervezett tüntetéseket a kulturális és az igazságügyi minisztérium vezetése ellen, mivel ezek vágják el a családjának nyújtott anyagi támogatások szálait.

Šimečka visszautasította a bírálatokat. Szerinte a túl jól végzett ellenzéki munkája miatti bosszúról van szó. Az ellenzéki PS, SaS, KDH és a Slovensko nem vesz részt a szavazáson. A korábbi nyilatkozatok szerint a Hlas-SD is a leváltásra fog szavazni.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program