Három órára a gyerekek vették birtokukba a dunaszerdahelyi Fő utcát – ilyen volt az 5. autómentes nap! (FOTÓK)

camera

21

Három órára a gyerekek vették birtokukba a dunaszerdahelyi Fő utcát – ilyen volt az 5. autómentes nap! (FOTÓK)

Fotók: a szerző 

Megosztás

Az autósok részéről nyilván némi morgás, de azt jócskán túlharsogó gyerekzsivaj is eltölti ilyenkor a dunaszerdahelyi Fő utca környékét a Csaplár VMK-tól a városházáig. Ötödik alkalommal rendezték meg az autómentes napot, idén viszont már nem hat, csak három órára, kilenctől délig zárták le a város legforgalmasabb ütőerét.

Az időjárásnak csipkednie kellett magát, hogy tarthassa az elmúlt évek trendjét, ami azt mutatja, hogy minden második évben adatik meg a jó idő, míg a köztes években az autómentes nap legattraktívabb részét, az utca birtokba vételét meggátolja a ború és az eső, ahogy azt például tavaly, és három éve is tette. Az ötödik autómentes nap tulajdonképpen az elképzelések szerint alakult, idén pedig már nem háromig, csak délig zárták le a Fő utcát.

Szokás elmondani, hogy ez mindenkinek szól, valahol azonban mégis leginkább a gyerekeknek. A Fő utcát ugyanis a számukra bekészített attrakciók lepik el, kezdve az akadálypályáktól, amelyeket bringával vagy épp rollerrel teljesíthetnek, folytatva a mozgást, mozgásfejlesztést, kreativitást, környezettudatosságot, környezetvédelmet népszerűsítő és szolgáló foglalkozásokkal, egészen az olyan szervekkel való találkozásokig, mint a rendőrség, melynek munkatársai gyerekek közlekedési ismereteit szélesítették például kifestőkön keresztül, illetve az önkéntes tűzoltók, akiknek küzdelmét a természettel az elmúlt napok is alaposan bemutatták.

Évről évre téma az autómentes napon a városi tömegközlekedés is. Tavaly még épp néhány hónappal az elektromos buszok megérkezése és az ingyenes tömegközlekedés bevezetése előtt jártunk, de idén is helyet kapott a Fő utcán egy hidrogén meghajtású autóbusz, és Hájos Zoltán polgármester az autómentes nap megnyitóján ismét szót ejtett terveikről a városi tömegközlekedés fejlesztését illetően.

„Szeretnénk egy újabb pályázatba bekapcsolódni, melyen keresztül további vissza nem térítendő EU-s támogatást szerezhetünk. Ismert, hogy főleg a reggeli járatokon a jelenlegi buszok kihasználtsága lényegében teljes, ezért szeretnénk nagyobb kapacitású elektromos autóbuszt vásárolni, hogy a lakosok nagyobb kényelemben juthassanak el a céljukhoz” – árulta el a polgármester.

Beszélt arról is, hogy ugyancsak a terveik között van, hogy 20 meglévő buszmegállót alakítanának át platformossá, ezáltal akadálymentesítve azokat, továbbá elhelyeznének egy számlálót is a buszmegállókban, amely GPS-rendszert igénybe véve mutatná, hogy hány perc múlva érkezhet meg a busz az adott megállóhoz.

  • Hagyományosan az autómentes naphoz kapcsolódik két, a környezettudatosságot erősítő program eredményhirdetése és díjazása. Az egyik az FCC Environment hulladéggazdálkodási vállalat Kukamanó projektje, melybe oktatási intézmények kapcsolódhatnak be papírhulladék gyűjtésével. Zuzana Krenyitzká, az FCC kommunikációs menedzsere elmondta, a tavalyi iskolaévben zajló papírgyűjtő versenyükön 3 régióból összesen 45 iskola és óvoda, ezen belül 9963 diák kapcsolódott be, összesen pedig 300 550 kg papírt gyűjtöttek össze.

„Minden tonna összegyűjtött papírral körülbelül 27 kg káros emissziót spórolunk meg. A mostani versenynek köszönhetően ezáltal 8 ezer kg emissziót spóroltunk meg. A projekt célja a fiatalok bekapcsolása és annak elérése, hogy tudatosan gondolkodjanak a környezetükről” – fogalmazott.

A Duna menti régióból összesen 19, Dunaszerdahely városából 7 iskola és óvoda csatlakozott a tavalyi iskolaévben a projekthez, melynek az már a 15. évfolyama volt, idén pedig már el is kezdődött a tizenhatodik. A dunaszerdahelyi iskolákban és óvodákban együtt összesen 56 tonna papírt gyűjtöttek össze, a legtöbbet a Szabó Gyulában (24 740 kg) és a Kodály Zoltánban (23 720 kg). Dunaszerdahelyen a harmadik helyen a Smetana ligeti alapiskola végzett 3 280 kg papírral, a dél-szlovákiai régióban pedig az egy diákra eső papírmennyiséget illetően az alsószeli alapiskola érte el a legjobb eredményt 342 kg-mal.  

  • A másik program, amelyben ilyenkor eredményt hirdetnek, a Bringázz a munkába, melyben a városban működő intézményekből és cégektől egyének és csapatok is versenyezhettek.

Összességében elmondható, hogy a rövidített autómentes napon résztvevők azt tapasztalhatták, egyszer egy évben túlélhető, ha néhány órára sétálóutcává, játszótérré alakul a városnak az a pontja, amelyről ez a legkevésbé elképzelhető. A gyerekek így azt láthatják, hogy nincs lehetetlen, az értelmes, józan célok megvalósíthatók.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program