A Fico-kormány 2,6-2,7 milliárdos megszorítást tervez: 23 % lesz az áfa, jön a tranzakciós adó, 90 euró lesz az autópálya-matrica, de a nyugdíjasokat nem merik bántani

camera

1

A Fico-kormány 2,6-2,7 milliárdos megszorítást tervez: 23 % lesz az áfa, jön a tranzakciós adó, 90 euró lesz az autópálya-matrica, de a nyugdíjasokat nem merik bántani

Fotó: TASR 

Megosztás

A kormánykoalíció három pártja megállapodott a 2025-ös költségvetésben, az áfa alapkulcsa a jelenlegi 20 százalékról 23 százalékra emelkedik, de lesz két kedvezményes kulcs: 19 és 5%. Csökken a gyerekes családok támogatása, de a 13. havi nyugdíj megmarad. Az 5 százalékos adókulcs vonatkozik majd az alapélelmiszerekre, a gyógyszerekre és még néhány más termékre, kicsit olcsóbb lehet az energia is. Jövőre 2,6-2,7 milliárd eurót akar megspórolni illetve pluszban beszedni a kormány, lesz különadó és emelkedik a cégek nyereségadója is.

Robert Fico miniszterelnök szerint a konszolidáció elkerülhetetlen, de szociálisan fenntartható lesz. A kormánykoalíció három pártja, a Smer, a Hlas és az SNS megegyezett a jövő évi állami költségvetésben, amely a kormányfő szerint mintegy 2,7-2,6 milliárd eurós megszorítást tartalmaz, így a hiány az idei mintegy 5,6 százalékról 4,7 százalékra csökken. „A konszolidációt az ország érdekei szempontjából tartjuk fontosnak, nem pedig azért, mert ezt az Európai Unió is megköveteli” – mondta Fico. Az Unió három százalék alatti hiányt kér a tagállamoktól, de nem azonnal, Szlovákia ezt 2027-re teljesítené.

Olvassa el továbbá

A miniszterelnök a leghangsúlyosabban Ódor Lajos kormányát hibáztatta az ország jelenlegi problémái miatt, pedig Ódorék csak hat hónapig, májustól szeptember végéig vezették az országot. Ráadásul hatásuk sem nagyon volt az államháztartás helyzetére, mivel egyetlen költségvetést sem tudtak elfogadni, törvényeket sem módosíthattak, hiszen nem rendelkeztek parlamenti többséggel.

Durván emelkedik az áfakulcs

A megszorítást egyrészt a kiadások csökkentésével, másrészt pedig a bevételek növelésével akarja elérni. A legnagyobb bevételnövekedés feltehetően az áfakulcs emelésével tervezi elérni a pénzügyminiszter.

Az alapkulcs a jelenlegi 20 százalékról 23 százalékra emelkedik, ebből lesz két alacsonyabb kivétel: 19 százalékos és 5 százalékos adókulcs, a jelenlegi 10 százalékos kedvezményesadókulcs megszűnik.

Az élelmiszerre, az energiára és még néhány más tételre a kormány 19 százalékos forgalmi adót vet ki, ez 1 százalékpontos csökkenés a jelenleg 2 százalékos kulcshoz képest. Az 5 százalékos, legalacsonyabb kulcs pedig az alapélelmiszerekre, a gyógyszerekre, a tankönyvekre – és az SNS követelésére – a szállásadásra vonatkozik majd.

Tévét, hűtőt még inkább idén vegyenek

Ez azt is jelenti, hogy a legtöbb termék ára legalább 3 százalékkal emelkedik az áfa növekedése miatt.

Így aki tévét vagy hűtőgépet venne, esetleg házat renoválna, az tegye meg még idén, mert jövőre minden drágább lesz

. Kivételt jelentenek majd a kedvezményes adókulcs alá eső termékek, vagyis például a már említett élelmiszer és az energia. A pénzügyminisztérium egyelőre még nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan mi tartozik majd az alapélelmiszerek közé, amelyeknek várhatóan a legnagyobb mértékben csökken majd az ára. Ezekre a termékekre most 10 százalékos adókulcs vonatkozik, vagyis az adócsökkenés, ha ezt a kereskedők nem „nyelik le”, 5 százalékos árcsökkenést eredményezhet.

A könyvek és az autópálya-matrica ára emelkedni fog

A tankönyveken kívül minden más könyv esetében a jelenlegi 10 százalékról 23 százalékra emelkedik az áfa, vagyis akár 13 százalékos áremelkedésre is számíthatunk a könyvpiacon. Ladislav Kamenický pénzügyminiszter ezt azzal indokolja, hogy könyveket úgyis a gazdagabb rétegek vásárolnak maguknak.

„Könyveket a jobb anyagi helyzetben lévők vásárolnak maguknak, akik megengedhetik, hogy többet fizessenek” – állítja a pénzügyminiszter.

A kormány feltehetően úgy véli, hogy az autópályákat is inkább a jobb módúak használják, mivel az éves autópálya-matrica ára 50 százalékkal, a jelenlegi 60 euróról 90 euróra emeli jövőre. Nőni fog az útdíj a teherautók számára is.

„Szociálisan fenntartható” – marad a 13. havi nyugdíj

Fico szerint a konszolidáció „szociálisan fenntartható” lesz. A kormány ennek érdekében megtartja a 13. havi nyugdíjat, amit egységes összegben, az átlagnyugdíjnak megfelelően kapnak majd a nyugdíjasok.

Hozzányúl azonban a családtámogatásokhoz, az adóbónusz mértéke csökken, ezen a kormány 170 millió eurót fog megspórolni.

Több változás is várható, az adóbónusz mértéke csökken a szülők fizetésének emelkedésével, emellett pedig a nem jár majd aóbónusz a 18 évesnél idősebb gyerekekre. Ez már az érettségiző osztályokat is érinti, hiszen a legtöbb tanuló már harmadik évfolyamban betölti a 18. életévét. A legsúlyosabban azonban az egyetemista gyerekek szüleit érinti: utánuk egyáltalán nem jár majd adóbónusz.

Javulhat az ország ratingje

Ladislav Kamenický pénzügyminiszter is az előző kormányokra fogta a megszorítások szükségességét. Szerinte a 2020-23 közti időszakban a kormányok több milliárd eurót szórtak el. A pénzügyminiszter 2027-re ígéri, hogy 3 százalék alá csökken az államháztartási hiány.

„A hiányt azért is csökkenteni kell, mert a hiány finanszírozása több százmillió euróba kerül” – mondta Kamenický.

Szerinte a jelentős konszolidációs csomag jót tesz majd az ország adósbesorolásának, az ország ratingjének ami végső soron jó lesz majd a kölcsönnel, például jelzálogkölcsönnel rendelkezőknek, mert csökkenhetnek a kamatköltségek.

Az állam magán is spórolna, de azért elsősorban az adókat növeli

A pénzügyminiszter szerint az állam magán is spórolni akar: az állami hivataloknak 10 százalékot kell megspórolniuk a bérköltségeken, vagyis várhatóan ennyivel csökkenteniük kell az alkalmazottak számát, ha nem akarják a fizetéseket lefaragni.

A kormány a bevételeket különadókkal is növelni akarja.

Az energetikai cégektől 156 milliót, a Slovnafttól 36 milliót, a mobilszolgáltatóktól 25 millió euró pluszt vár.

Ezen felül a nagy, 5 millió eurónál nagyobb adózás előtti nyereséget elérő cégek jövedelemadójának emeléséből további 163 millió euróra számítanak. Számukra ugyanis az adókulcs a jelenlegi 21 százalékról 22-re emelkedik.

Néhány egyéni vállalkozó jobban jár

Az előzetes hírekkel ellentétben az egyéni vállalkozók terhelése inkább csökken, de a legtöbb esetben nem változik.

Marad az átalányköltség elszámolásának lehetősége, és nem emelkednek sem a járulék-, sem pedig az adókulcsok.

A 15 százalékos kedvezményes jövedelemadó-kulcsot azonban a jelenlegi 60 ezer eurós bevétel helyett 100 ezer euróig lehet igénybe venni, ami az adóterhelés csökkenését jelenti, igaz, ebbe a sávba viszonylag kevés egyéni vállalkozó tartozik.

Jön a tranzakciós adó – alacsonyabb, mint Magyarországon

Az áfa után a legnagyobb pluszbevételt a tranzakciós adótól reméli a kormány: több mint 610 millió eurót. Ezt a banki tranzakciókra veti ki, de a pénzügyminiszter állítása szerint csak a vállalatokat és a vállalkozókat terheli majd, magánszemélyeket nem.

„A tranzakciós adó alapkulcsa 0,35 százalék lesz, ami alacsonyabb, mint Magyarországon” – emelte ki a pénzügyminiszter.

Fizetni kell majd minden átutalások, készpénzkivételek, betétek, észvényvásárlások stb. esetében. „A tranzakciós adót 2025. április 1-jétől vezetjük be” – tájékoztatott Kamenický.

A koalíciós partnerek egyetértenek

A koalíciós tárgyalásokat a pénzügyminisztériummal a Hlas nevében Tomáš Drucker oktatási miniszter, az SNS nevében pedig Tomáš Taraba vezette. „Ez a konszolidációs csomag a józan ész győzelme a populizmus felett” – jelentette ki Drucker. Kiemelte, hogy a gyógyszerek a legkedvezményesebb, 5 százalékos adókulcs alá tartoznak majd. Tomáš Taraba a szállásadók kedvezményes, 5 százalékos áfáját emelte ki.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program