Újabb maximumot ért el a Duna Pozsonynál, átlépte a 980 centimétert!

camera

1

Újabb maximumot ért el a Duna Pozsonynál, átlépte a 980 centimétert!

Fotó: TASR 

Megosztás

Kedden még úgy tűnt, 970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál, szerdára viszont már a 980 centimétert is meghaladta.

Továbbra is harmadfokú árvízkészültség van Pozsonyban és a Dunaszerdahelyi, valamint a Komáromi járásban a Duna emelkedő vízszintje miatt.

Kedden úgy tűnt, tetőzött a Duna Pozsonynál, időközben azonban újabb árhullám vonult végig az osztrák Duna medencéjén az olvadó alpesi hó miatt. Ez vezetetett a vízszint ismételt emelkedéséhez és az új maximumhoz Pozsonyban – írja az iMeteo.sk.

Szerdán 02:15-kor a szintje elérte a 983 cm-es magasságot, reggel 7 órakor 981 cm volt Pozsonyban. Jelenleg a tegnapi értékek szintjén van, 970 cm körül. Dévénynél 910 centiméter a vízállás.

„Az árhullám levonulását lassítja, hogy a Morva folyó szintén most tetőzik, emellett Ausztriában is lassú az apadás az Alpokban olvadásnak indult hó miatt” – idézte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézetet (SHMÚ) a TASR.

Bős alatt továbbra is emelkedik a vízszint. A Duna szlovákiai felső szakaszán lassú apadásra, a középső szakaszán tetőzésre, alsó szakaszán további emelkedésre számít az intézet. A Morva felső folyásán tetőzés és lassú apadás, alsó folyásán elnyúló tetőzés várható.

Az áradásra készülnek a délnyugat-szlovákiai települések is, Komáromban nemcsak a Duna, hanem a Vág is kezd gondokat okozni, a dunai ár ugyanis visszanyomja a Vág vizét. A városi rendőrség biztonsági okokból lezárta a forgalmat a Vág melletti úton arra az esetre, ha víz ömlene az úttestre. Az előrejelzés szerint Komáromban a Duna elérheti majd 840-845 centiméteres magasságot.

Kapcsolódó cikkek:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program