Kollégái a stresszre fogják Kamenický szerencsétlen kijelentését, hogy Szlovákiában főként a gazdagok vásárolnak könyveket

camera

1

Kollégái a stresszre fogják Kamenický szerencsétlen kijelentését, hogy Szlovákiában főként a gazdagok vásárolnak könyveket

Ladislav Kamenický (Fotó: TASR) 

Megosztás

A kormány tagjai meg vannak róla győződve, hogy Ladislav Kemenický (Smer) pénzügyminiszter a könyveket nem tekinti a gazdagok kiváltságának. A pénzügyminiszter keddi kijelentéseit a teljes konszolidációs csomag kontextusához, illetve a miniszterre nehezedő nyomással hozzák összefüggésbe.

Olvassa el továbbá

Tomáš Drucker (Hlas) oktatásügyi miniszter a szerdai kormányülés előtt közölte: nem örül a könyvekkel kapcsolatos áfaemelési javaslatnak, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az előző kormány által hagyott számlát kell befizetniük.

„A konszolidációs intézkedéseket úgy állítottuk fel, hogy a lehető legigazságosabbak legyenek, és legkevésbé érintse az alacsony jövedelemmel rendelkezők csoportját. Természetesen vannak köztük fájdalmas dolgok, amiknek én sem örülök, például a könyveket érintő áfakulcs emelése, de ez is annak a következménye, hogy be kell fizetnünk a számlát, amit az előző kormány hagyott itt nekünk” – nyomatékosította. Szerencsétlennek tartja Kemenický könyvekkel kapcsolatos kijelentéseit, ugyanakkor meg van róla győződve, hogy a miniszter nem tekinti luxusnak a könyveket, ami a gazdagokat illeti meg.

Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter a könyvek áfaemelésével kapcsolatban megjegyezte, hogy Kamenický a minisztérium elemzéseiből indult ki, de ő sem gondolja, hogy a pénzügyminiszter a gazdagok kedvtelésének tartaná a könyveket, illetve negálná jelentőségüket az oktatás szempontjából.

Hasonló véleményen van Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter, aki Kamenický keddi kijelentéseit a konszolidációs csomag megalkotásával járó idő- és anyagi stressznek tulajdonítja. „Ne csináljanak belőle szociális rémet” – szólított fel a belügyminiszter, majd megjegyezte, hogy a könyveket érintő áfaemelés még nem végérvényes. Hozzátette, hogy a koalíción belül még tárgyalni fognak róla.

Maga a pénzügyminiszter csupán annyit mondott, hogy a kormányülést követően nagyon szívesen nyilatkozik a kijelentéseivel kapcsolatban.

A konszolidációs csomag részét képezi az áfa alapkulcsának 20-ról 23 százalékra történő emelése, miközben ez a könyvekre is vonatkozik. Kamenický kedden ezt azzal magyarázta, hogy a Pénzpolitikai Intézet elemzése bizonyította, hogy elsősorban a gazdagabb emberek vásárolnak könyveket. A tankönyvekre vonatkozó áfakulcs ugyanakkor 10-ről 5 százalékra csökkenne.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program