„Sosem mondtam, hogy az alacsony bevételűeknek nincs szükségük könyvre” – botrányos kijelentése után mossa kezeit a pénzügyminiszter

camera

1

„Sosem mondtam, hogy az alacsony bevételűeknek nincs szükségük könyvre” – botrányos kijelentése után mossa kezeit a pénzügyminiszter

Ladislav Kamenický (középen - Fotó: TASR) 

Megosztás

Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter elutasítja a személyével szembeni negatív kampányt a könyvek áfakulcsának emelésével kapcsolatban. A szerdai kormányülést követően kijelentette, hogy a keddi sajtótájékoztatón elhangzott szavait a konszolidációs intézkedésekről szándékosan kiforgatták.

„Azt mondtam, hogy az elemzések azt mutatják, hogy a magasabb bevétellel rendelkező csoportok több pénzt fektetnek a könyvekbe. Sosem mondtam, hogy az alacsonyabb bevétellel rendelkezőknek nincs szükségük könyvre” – védekezett, majd elutasította azokat a megjegyzéseket, hogy nem érdekelné őt az oktatás.

Olvassa el továbbá

„Én vagyok az első, aki a lehető legkisebb adót vetné ki a könyvekre. Én vagyok az első, aki minél műveltebb társadalmat akar” – jelentette ki, majd rámutatott, hogy a tankönyvek esetében 10-ről 5 százalékra csökkent az áfakulcs.

Elmondása szerint a konszolidációs intézkedések esetében az volt a fő szempont, hogy az a lehető legkevésbé érintse az alacsonyabb bevétellel rendelkező csoportokat.

„Tegnap itt lassan olyan kép alakult ki, hogy egy ember számára, aki azzal foglalkozik, hogy eltartsa a családját, az a legnagyobb probléma, hogy nem mehet el egy kávézóba egy lattéra és könyvet olvasni. Nem, ez nem probléma. Az emberek az élelmiszerekkel, a gyógyszerekkel, a villanyárammal foglalkoznak. Ezek mindegyikénél csökkent az áfa” – jegyezte meg.

Egyúttal elutasítja, hogy azok bírálják az intézkedéseket, akik az előző kormányban felelősek voltak az államháztartásért.

„Gondoskodtak róla, hogy az egész Európai Unión belül a legrosszabb államháztartást örököljük, szétszórták a pénzt és hatalmas eladósodást okoztak” – közölte, majd hozzátette, hogy ezt a számlát most nekik kell kifizetniük az intézkedések által.

Álszenteskedésnek nevezte továbbá, hogy olyanoktól érkezik bírálat, akik maguk is hasonló intézkedést javasoltak. Megemlítette például az SaS 2023 tavaszi javaslatát, amelyben a könyvek, újságok és folyóiratok 10 százalékos áfája alóli mentesség eltörlését szorgalmazták, de felhozta az Ódor Lajos által vezetett kabinet konszolidációs intézkedési javaslatát is. Kamenický úgy gondolja, hogy a könyvek elérhetőségének javítása a legnagyobb könyvkereskedések kezében van, amelyek szerinte emelni fogják az árakat.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program