Csak egy napja mutatták be, máris módosítottak a konszolidációs csomagon: jobban járnak az éttermek, a tranzakciós adó viszont magasabb lesz

camera

1

Csak egy napja mutatták be, máris módosítottak a konszolidációs csomagon: jobban járnak az éttermek, a tranzakciós adó viszont magasabb lesz

Ladislav Kamenický (Fotó: SME) 

Megosztás

A kormánykoalíció három pártja, a Smer, a Hlas és az SNS megegyezett a jövő évi állami költségvetésben, amely a kormányfő szerint mintegy 2,7-2,6 milliárd eurós megszorítást tartalmaz, így a hiány az idei mintegy 5,6 százalékról 4,7 százalékra csökken.

A csomag részleteit kedden mutatták be: az áfa alapkulcsa a jelenlegi 20 százalékról 23 százalékra emelkedik, de lesz két kedvezményes kulcs: 19 és 5%. Csökken a gyerekes családok támogatása, de a 13. havi nyugdíj megmarad. Az 5 százalékos adókulcs vonatkozik majd az alapélelmiszerekre, a gyógyszerekre és még néhány más termékre, kicsit olcsóbb lehet az energia is, a könyvek viszont jelentősen drágulnak.

Részletek:

Alig egy nappal azt követően, hogy a csomag részleteit bemutatták, szerdán máris módosításokat jeletettek be. A kormány a mai ülésén úgy módosította az államháztartás konszolidációját célzó intézkedéscsomagot, hogy az alacsonyabb általános forgalmi adóval (ÁFA-DPH) nagyobb mértékben támogassa a gasztronómiai ágazatot.

Ez a támogatás további 110 millió euróba kerül, amit a pénzügyi tranzakciókra kivetett magasabb adóból, illetve a cégekre kivetett adókból pótolnak majd. Erről a kormányülés után Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter tájékoztatott.

"Megegyeztünk abban, hogy nagyobb mértékben szeretnénk támogatni a gasztronómiát. Beszéltünk róla, hogy a szálláshelyekre vonatkozóan 5 százalékos áfát határozzunk meg. Itt visszatérünk a 23 százalékra. Támogatni fogjuk viszont a gasztronómiát. Az éttermi étkezésekre eddig 23 százalékos áfát határoztunk meg, ezt 5 százalékra csökkentjük" – magyarázta Kamenický.

Az éttermekben fogyasztott alkoholmentes italokra az üzletben vásárolttal azonos áfa vonatkozik majd csökkentett, 19 százalékos mértékben. Az alkoholos italokra vonatkozóan 23 százalékos áfát határoznak meg, akárcsak a boltokban vásárolt alkoholokra.

"Ez körülbelül 110 millió eurós kiesést jelent. A teljes konszolidáció 2,7 milliárd eurós szinten lesz, és ezt be kell tartanunk az Európai Bizottság által meghatározott szabályok teljesítése érdekében" – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A kiesést két forrásból igyekeznek pótolni. A pénzügyi tranzakciókra kivetett adó mértéke eredetileg 0,35 százalékos volt, ezt 0,40 százalékra emelik, ez pedig további 80 millió eurót teremt majd. Ennek az adónak a felső határa is emelkedik, 30-ról 40 euróra. Emelkedik továbbá a készpénzfelvétel adója is, 0,7 százalékról 0,8 százalékra. A pénzügyminiszter keddi állítása szerint ez csak a vállalatokat és a vállalkozókat terheli majd, magánszemélyeket nem.

További 30 millió eurót akarnak teremteni azáltal, hogy bővítik azoknak a cégeknek a körét, amelyekre magasabb, 22 százalékos jövedelemadó vonatkozik majd. Ez az eredeti elképzelések szerint csak azokra a cégekre vonatkozott volna, amelyek 5 millió eurónál nagyobb adózás előtti nyereséget érnek el, az új határ 1 millió euró lesz.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program