Pellegrini: A könyvek mindig is az oktatás szimbóluma voltak, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie

camera

1

Pellegrini: A könyvek mindig is az oktatás szimbóluma voltak, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie

Fotó: Peter Pellegrini (Facebook) 

Megosztás

A könyvek mindig is az oktatás szimbóluma voltak, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Nem kell a gazdagok szimbólumává tenni a könyveket. Az ember sikerességéről a tehetségének kell döntenie, illetve annak, hogy milyen keményen képes magán dolgozni, nem annak, hogy gazdag vagy szegény családba született-e – írta közösségi oldalán Peter Pellegrini köztársasági elnök.

Olvassa el továbbá

Az államfő a könyvek áfakulcsának növelésére reagált, ami része a kormány által kedden bemutatott konszolidációs csomagnak. Szerinte csak a művelt nemzet képes előrelépni.

„Egy erős társadalmi érzésű államnak feltételeket kell teremtenie arra, hogy az oktatás könyvek formájában is mindenki számára a lehető legelérhetőbb legyen, aminek köszönhetően mindenki egyforma kiindulóponttal rendelkezhet az életben” – közölte Pellegrini.

Elmondása szerint megérti, hogy Szlovákia egy elengedhetetlen lépés előtt áll, amikor meg kell fizetnie az előző kormány hibáinak az árát. Véleménye szerint viszont ügyelni kell rá, hogy „ezzel a fizetéssel ne romboljuk le a saját jövőnket is”.

„Digitális korban élünk, annak minden kényelmével, beleértve a hihetetlen mennyiségű elérhető információt. Viszont ebből semmi sem pótolja az érzést, amikor az ember bemehet a könyvtárba, levehet egy könyvet a polcról, beszívhatja az illatát és élvezheti a tartalmát, vagy valami újat tanulhat meg” – tette hozzá az államfő.

A konszolidációs csomag részét képezi az áfa alapkulcsának 20-ról 23 százalékra történő emelése, miközben ez a könyvekre is vonatkozik. Kamenický kedden ezt azzal magyarázta, hogy a Pénzpolitikai Intézet elemzése bizonyította, hogy elsősorban a gazdagabb emberek vásárolnak könyveket. A tankönyvekre vonatkozó áfakulcs ugyanakkor 10-ről 5 százalékra csökkenne.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program