Azért az ár az úr

Post Image

Azért az ár az úr

Headphones icon
05:29
camera

2

Azért az ár az úr

A bősi Hullám csárda sem úszta meg (Fotó: Paraméter)

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

A Dunán levonulóban van az árhullám, a fogyasztókra azonban a mostaninál jóval magasabb árak várnak – röviden így foglalhatnánk össze az utóbbi napok legfontosabb eseményeit. Akit pedig érdekelnek a részletek, az ma megtudhatta, hogy a könyvek mostantól hivatalosan is luxuscikknek számítanak, Komárom pedig még csak most vár a legrosszabbra árvízfronton.

Lapozzunk egyet

A szerdán a kormányban elfogadott konszolidációs csomag filozófiája az, hogy a kabinet az egyik kezével elvesz ugyan, ám a másikkal ad. Méghozzá lehetőleg úgy, hogy az adomány nagyobbnak tűnjön, mint amit elvesz. Ezt persze nehéz hazugság nélkül elhitetni a választópolgárral, de Robert Ficónak meglehetősen nagy gyakorlata van ebben. 

Amikor a kormány konszolidációs intézkedéscsomagját bemutató Ladislav Kemenický pénzügyminiszter kedden oda nyilatkozott, hogy nem csökkentik, hanem növelik a könyvekre vonatkozó áfakulcsot, mivel azokat úgyis csak a gazdagok vásárolják, valódi kommentcunamit indított el. Hiába kezdte szinte azonnal magyarázni a bizonyítványát, hogy ő nem is úgy gondolta, amit mondott, sőt: nem is azt mondta, amit mindenki hallott – már késő volt. 

„Azt mondtam, hogy az elemzések azt mutatják, hogy a magasabb bevétellel rendelkező csoportok több pénzt fektetnek a könyvekbe” – védekezett, amivel csak az a gond, hogy nem igaz. Ugyanis szó szerint azt mondta, hogy: „Könyveket sajnos, főként a gazdagabb emberek vásárolnak”. Ez a kijelentés bármikor visszahallgatható. 

„Én vagyok az első, aki minél műveltebb társadalmat akar” – bizonygatta szerdán a pénzügyminiszter, cáfolva a bírálatokat, hogy a Smernek éppen az az érdeke, hogy minél kevésbé olvasott, tehát befolyásolhatóbb választói réteg alakuljon ki az országban. A legnagyobb kormánypárt hozzáállása kapcsán sokan már a könyvégetést vizionálták felháborodott kommentjeikben, erre azonban nem lesz szükség. Már a neves science fiction író, Ray Bradbury is megmondta: „A kultúra elpusztításához nem kell könyveket égetni, elég, ha az emberek abbahagyják az olvasást.” És éppen ez felé tette meg az első, meglehetősen nagy, 23 százalékos lépést a kormány. 

Ne bántsák Kemenickýt!

Kollégái persze azonnal védelmükbe vették az államkincstár smeres őrzőjét, akinek mindenbizonnyal pályafutása leggyakrabban idézett mondata lesz, hogy a könyv az a gazdagok kiváltsága. 

Tomáš Drucker oktatásügyi, Boris Susko igazságügyi és Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter is elmondta, hogy szerintük Kamenický nem úgy értette ezt a könyves dolgot, mint ahogy mondta. A hlasos belügyér a pénzügyminiszter keddi kijelentéseit a konszolidációs csomag megalkotásával járó idő- és anyagi stressznek tulajdonítja. „Ne csináljanak belőle szociális rémet” – szólított fel Šutaj Eštok, majd megjegyezte, hogy a könyveket érintő áfaemelés még nem végérvényes. Hozzátette, hogy a koalíción belül még tárgyalni fognak róla.

Elnöki rovó

Hogy mennyire érzékeny területre gázolt a pénzügyminiszter, aki mostanáig valószínűleg csak a betétkönyvekkel foglalkozott, mi sem mutatja jobban, minthogy az ügyben felemelte a hangját a máskor jószerivel lapító Peter Pellegrini is. A köztársasági elnök úgy üzent a kormánynak, hogy senkinek semmi konkrétat nem vetett a szemére, nehogy valakit megbántson a bírálatával, csak mintegy mellesleg megjegyezte, hogy szerinte a könyveknek mindenki számára elérhetőnek kell lennie, és hogy a könyveket nem kell a gazdagok jelképévé tenni. Mindehhez a bejegyzésében mellékelt egy fotót, melyen nem a pozsonyi luxuslakásában olvasgat, hanem a sokat próbált természetben, szinte a homokzsákcipelés  szünetében éppen pozitív arccal elmélyed egy jókora könyvben. Kis bravó!

Egyvalaki nem szólalt meg könyvügyben, méghozzá Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Talán azért, mert ő is tudja: aligha tekinthető szaktekintélynek ebben a kérdésben. Ismerik a viccet? Leégett Andrej Danko könyvtára, és mind a három könyve a lángok martalékává vált. De nem is ez a legnagyobb baj, hanem hogy az egyik még ki sem volt festve teljesen…

Veszélyben Komárom

Az viszont egyáltalán nem vicc, ami Komáromra vár. A városban mára több utat lezárt a rendőrség azokon a részeken, ahol a Duna és a Vág várhatóan kilép a medréből. Harmadfokú árvízkészültség van Párkányban is, Helembát pedig elvágta a Duna a környező településektől.  

Az tarthatja még a lelket a komáromiakban, hogy tizenegy évvel ezelőtt,  a folyó szintje 889 centiméteres magasságot ért el, a jelenlegi becsült tetőzés viszont nem jelent veszélyt a városra nézve. Továbbra is csak ártérben számítanak áradásra, a gátak védik a várost – Komárom tehát valószínűleg megmenekül, de Örsújfalu városrészében a vízparti területeket részben elöntheti a víz. 

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program