Ficóék konszolidációs intézkedései évi 1000 euróba kerülhetnek majd egy háromgyermekes család számára

camera

1

Ficóék konszolidációs intézkedései évi 1000 euróba kerülhetnek majd egy háromgyermekes család számára

Fotó: TASR 

Megosztás

A kormány által bemutatott konszolidációs intézkedések éves szinten kb. 1000 euróba kerülnek majd egy háromgyermekes család számára, miközben a legveszélyeztetettebb csoportokat, a gyermekes családokat, az egyedülálló szülőket, illetve a többgyermekes családokat is érinti – hívta fel rá a figyelmet Michal Šimečka, a PS elnöke.

„Az áfa masszív emelkedése a gazdaság minden ágazatában megmutatkozik. Szlovákia az egyetlen ország az EU-ban, amely az elmúlt tíz évben szegényebbé vált. A többi országban nőtt az életszínvonal, mivel ott gyorsabban nőnek a fizetések, mint az árak, illetve a megélhetési költségek. Most ez tovább rontja majd a statisztikát“ – nyilatkozta Šimečka.

Štefan Kišš (PS) parlamenti képviselő hozzátette, hogy az egyes élelmiszerek áfájának csökkentése nem egyenlíti ki az áfakulcs 23 százalékra való emelését, mivel egyéb áruk sokkal nagyobb részt képeznek a fogyasztásban.

„A kormánykoalíció azt a látszatot kelti, hogy ezt a gazdagok fizethetik meg. Én viszont nem ismerek olyan embert, aki ne fizetne áfát. Az áremelkedés jelentős lesz és mindenkit érinteni fog“ – közölte. Szerinte jövőre meghaladja majd az 5 százalékot az infláció, miközben a reálbérek csökkenni fognak.

Felhívta továbbá rá a figyelmet, hogy a kormány eredetileg 1,7 milliárd euró nagyságú konszolidációról beszélt, kedden viszont egy 2,7 milliárd eurós csomagot mutattak be. „A kormány tartalékot készít magának a populizmusra és arra, hogy legyen miből osztogatni“ – jegyezte meg.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program