A férjet lelőtte, az özvegyet elvette? Gyilkosság miatt emeltek vádat Kádár Krisztián ellen, és a hullát eltüntető "Csonti" lesz a koronatanú

camera

3

A férjet lelőtte, az özvegyet elvette? Gyilkosság miatt emeltek vádat Kádár Krisztián ellen, és a hullát eltüntető "Csonti" lesz a koronatanú

Kádár Krisztián 2018. szeptember 5-én a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon zajló csallóközi maffiaper egyik tárgyalásán (Fotó: Paraméter-archív)

Megosztás

A Nagyszombati Járásbíróság csütörtökön (szeptember 19.) vádat emelt Kádár Krisztián ellen egy 1998. november 29-én elkövetett dunaszerdahelyi emberölés ügyében. Az áldozat, Nagy Tibor meggyilkolásának állítólag két szemtanúja is volt, de már csak egyikük van életben: a Sátor Lajos-féle maffia kivégzőosztagának központi alakja, Nagy Zsolt "Csonti". A vád elsősorban az ő állításaira épül.

A 49 éves vádlottól nem áll távol az emberölés, hiszen a dunaszerdahelyi származású Kádár Krisztián jelenleg – más bűncselekmények miatt – 25 éves fegyházbüntetését tölti. A súlyos büntetést 2019-ben nemcsak a dunaszerdahelyi maffiában betöltött szerepe és a Sátor-ügy miatt rótták ki rá, bűnlajstromán más emberölések is szerepeltek: részt vett a 2003-as Écsi-gyilkosságban, valamint a Reisz Andor ellen 2006-ban elkövetett bestiális emberölésben is szerepet vállalt. A rendőrség emellett gyanúsítottként kezeli Kádárt több más emberölési ügyben is, melyek kapcsán még mindig folyik a nyomozás.

Az 1998-as dunaszerdahelyi gyilkosság vizsgálata már több mint két éve lezárult, és eredetileg már 2022 tavaszán sor kerülhetett volna a vádemelésre. Akkor viszont a Nagyszombati Járásbíróság úgy gondolta, az ügyben inkább a Specializált Büntetőbíróság lehet az illetékes. A két évig tartó illetékességi jogvita végén a bűnügy végérvényesen visszakerült a Nagyszombati Járásbíróságra.

A csütörtöki (szeptember 19.) tárgyaláson a Nagyszombati Kerületi Ügyészség ügyésze ismertette a vádat, miszerint Kádár Krisztián az azóta már elhunyt Raisz Csabával tervelte ki az akkor 27 éves, “Iszi” néven ismert Nagy Tibor meggyilkolását. A vád szerint a bűntényre Dunaszerdahelyen, Kádár lakhelyén, egy Csallóközi utcában található családi házban került sor 1998. november 29-én.

"Raisz Csaba és Nagy Zsolt jelenlétében Kádár Krisztián odalépett a sértett Nagy Tiborhoz, majd egy azonosítatlan lőfegyverrel fejbe lőtte őt, aminek következtében a sértett a helyszínen életét vesztette."

– áll a vádiratban. A rendőrségi nyomozás következtetései szerint Nagy Zsolt nem tudott arról, hogy Kádár és Raisz a sértett megölését tervezik, viszont szerepet vállalt a holttest elrejtésében. Az ügyészség által benyújtott vádirat ezzel kapcsolatban így fogalmaz:

"Nagy Tibor holttestét Kádár Krisztián és Raisz Csaba egy ezüstszínű Škoda Felícia csomagtartójába rakták, és Nagy Zsoltot arra utasították, hogy a hullát szállítsa el egy dióspatonyréti víkendházba. (...) Azután, hogy Nagy Zsolt megérkezett az említett víkendházba, ott megvárta Kádár Krisztiánt és Raisz Csabát, akik miután megérkeztek, Nagy Tibor holttestét a ház mellett lévő emésztőgödörbe dobták. Ezt követően az emberi maradványok felfedezésének megnehezítése érdekében Kádár Krisztián és Raisz Csaba utasítására Nagy Zsolt a helyszínen elkészített kaviccsal fedte el a holttestet.

A vád szerint Kádár és Raisz azért ölték meg Nagy Tibort, hogy ne kelljen a férfival osztozniuk azon a profiton, amire a három férfi vélhetően lopott autók értékesítésével tett szert.

camera

3

A férjet lelőtte, az özvegyet elvette? Gyilkosság miatt emeltek vádat Kádár Krisztián ellen, és a hullát eltüntető "Csonti" lesz a koronatanú

Raisz Csaba és Raisz Szilárd 2007. április 11-én a Nagyszombati Kerületi Bíróságra érkeznek, ahol vádlottként hallgatták ki őket az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében. A testvérpár 2008. szeptember 17-én tűnt el nyomtalanul, holttesteiket 2011-ben találta meg a rendőrség (Fotó: SITA-archív) 

Az emberölés miatt azért csak Kádárral szemben emeltek vádat, mert feltételezett tettestársa, Raisz Csaba már nincs az élők között. 2008-ban Sátor Lajos és Nagy Zsolt “Csonti” gyilkolták meg őt és bátyját, Szilárdot, mert Sátor attól tartott, hogy az idősebb testvér, Szilárd esetleg terhelő vallomást tehet ellene az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében.

Raiszék 2008-as meggyilkolását maga “Csonti” is elismerte, 2019-ben többek között ezért az ügyért is elítélték. Ugyanakkor az esetnek Kádár is részese volt. Ő volt az, aki a gyilkosság után Nagy Zsolt nyékvárkonyi háza elől elszállította Raiszék Mercedes terepjáróját. A rendőrség 2011-ben találta meg a fivérek maradványait Horváth Lehel csótfai birtokán, ám Kádárt és Horváthot abban a bűnügyben csak tanúként tartották számon a hatóságok.

Ártatlannak vallja magát

Amennyiben Kádár Krisztiánt a bíróság bűnösnek találná a nyereségvágyból társtettesként elkövetett gyilkosság vádjában, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. Kádár azonban a tárgyaláson mindent tagadott.

"Én ártatlan vagyok, bíró úr"

– jelentette ki a vádlott, aki viszont a vallomástételtől elzárkózott. Elmondta: csak a legfőbb tanú, Nagy Zsolt kihallgatása után hajlandó vallomást tenni.

A Kádárt védő ügyvédpáros is annak adott hangot a tárgyalóteremben, hogy a vádirat megalapozatlan és törvényellenes, a tanúk állításai ellentmondanak egymásnak, a koronatanú, vagyis Nagy Zsolt által elmondottak pedig valótlanok. A vádemelés során a védelem kijelentette: a bizonyítási eljárás során készek megcáfolni a vádiratba foglalt tényállásokat.

camera

3

A férjet lelőtte, az özvegyet elvette? Gyilkosság miatt emeltek vádat Kádár Krisztián ellen, és a hullát eltüntető "Csonti" lesz a koronatanú

Nagy Zsolt 2023. október 17-én a a pozsonyi börtön tárgyalótermében (Fotó: Barak Dávid) 

Szerelmi indíték?

A büntetőper tárgyát képező 1998-as gyilkosság már csak azért is érdekes, mert nem ez az első eset, hogy nyilvános bírósági tárgyaláson szó esett róla.

Nagy Zsolt 2018-ban, a csallóközi maffiaper egyik tárgyalásán azt mondta, hogy Nagy Tibor 1998-as meggyilkolása összefüggésben állt azzal, hogy Kádárral beléptek Sátor Lajos bűnszervezetébe. Azonban ami az indítékot illeti, Nagy Zsolt annak idején úgy vallott, hogy a kivégzést egy szerelmi szál motiválta.

"Tanúja voltam, amikor Kádár Raisz Csabával lelőtt egy férfit, »Iszit«. Csaba szerelmes volt Iszi feleségébe, és úgy gondolta, ha »Iszi« már nincs, közelebb kerülhet a nőhöz, szeretők lehetnek. Tévedett, mert miután »Iszit« megölték, a felesége Kádárral jött össze. Emiatt Csaba és barátai egyszer megvertek engem és Kádárt. Ő úgy gondolta, ha segíteni fogunk Sátoréknak, akkor Csabáék majd békén hagynak minket. Így lettünk Kádárral a Sátor-csoport tagjai”

– vallotta annak idején “Csonti”. A bűncselekmény valódi indítékát a büntetőper keretében zajló bizonyítási eljárás majd várhatóan feltárja, az viszont tény, hogy Kádár később feleségül vette Nagy Tibor özvegyét. Házasságuk azután bomlott fel, hogy Kádárt 2019-ben 25 szabadságvesztésre ítélték. Exfeleségét a jelenlegi büntetőperben – első férjének özvegyeként – mint károsult tartják számon.

A bírósági tárgyalás november 5-én tanúkihallgatásokkal folytatódik.

A Sátor-féle maffiaügyek legutóbbi bírósági felvonásai:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program