Megöli a szlovákiai magyar könyvpiacot a 23 százalékos áfa, a pénzügyminisztert „kitiltották” egy magyar könyvesboltból

camera

1

Megöli a szlovákiai magyar könyvpiacot a 23 százalékos áfa, a pénzügyminisztert „kitiltották” egy magyar könyvesboltból

Fotó: TASR 

Megosztás

Januártól várhatóan 23 százalékra emelkedik a könyvek áfakulcsa, ami a szlovákiai magyar könyvkereskedőknek fájhat a legjobban. Magyarországon ugyanis csak 5 százalékos a könyvekre kivetett áfa, vagyis 18 százalékos különbség lehet az árakban csak az adó miatt. Magyar könyvesboltok zárhatnak be Szlovákiában, ha megvalósul a Fico-kormány terve.

Robert Fico kormányfő és Ladislav Kamenický pénzügyminiszter kedden ismertette a konszolidációs csomag részleteit, a legnagyobb változás az általános forgalmi adó (áfa) jelentős emelése. Az alapkulcs a jelenlegi 20 százalékról 23-ra emelkedik, emellett a kormány két kedvezményes – 19% illetve 5% – áfakulcsot is bevezet, de ezt csak a termékek kis hányadára. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszűnik a jelenlegi 10 százalékos kedvezményes kulcs, ami eddig a könyvekre és a sajtótermékekre is vonatkozott. Ezekre januártól a 23 százalékos áfakulcs vonatkozik majd, vagyis legalább 13 százalékos áremelkedés várható.

A környező országokhoz képest ez kiugróan magas adóteher lenne a könyvekre, Magyarországon és Lengyelországban 5, Csehországban pedig idén januártól 0 százalék a könyvekre kivetett áfa.

Kamenický szerint a várható áremelkedés nem okoz majd gondot a lakosságnak, mivel szerinte könyveket különben is csak a tehetősebb réteg vásárol magának. A kormány tervei és a miniszter szavai komoly felháborodást váltottak ki, az internet megtelt a minisztert gúnyoló, a szavait kifigurázó mémekkel.

Olvassa el továbbá

Magyarország versenyelőnyben

Az intézkedés elsősorban a szlovákiai magyar könyvterjesztés számára lehet halálos, mivel a magyarországi terjesztő csak az áfa miatt 18 százalékos árelőnnyel indulnak. Mivel a magyarországi könyvpiac a szlovákiai magyarhoz képest többszörös méretű, ezért az árelőny ennél jóval nagyobb, ezért nem éri majd meg Szlovákiában magyar könyveket terjeszteni.

Míg egy áfa nélkül tíz eurós könyv Szlovákiában 12,30 euróba kerülhet, Magyarországon 10,50 euróért árulhatják.

Gondban a magyar könyvesboltok

Bödők László, a Panta Rhei könyvesbolt-hálózat tulajdonosa szerint nehéz időszak vár a szlovákiai könyterjesztésre, nemcsak a magyar hanem a szlovákra is. Ráadásul az intézkedés az új könyvek, a friss szerzők lehetőségeit is szűkíti, a kiadók várhatóan visszafogják majd a kiadást. „Nagyon negatív hatást várok, ha tényleg megvalósul ez a terv, szűkül majd a kínálat, ami elsősorban a kortárs szerzőket érinti majd” – mondta a Paraméternek Bödők.

Ladislav Kamenický szerint a könyvkereskedők vállalhatnák legalább az adóemelés egy részét, ha nem az egészet. Szerinte a könyvek Szlovákiában túlárazottak, azt azonban nem mondta meg, hogy ezt miből gondolja.

Bödők azonban kizártnak tartja, hogy a könyvkereskedők át tudnák vállalni az adóemelést, sőt szerinte az áremelkedés magasabb is lehet a 13 százaléknál, mivel a kiadókat a többi intézkedés is terheli majd.

„Csak a tranzakciós adó mintegy 100 ezer eurós tétel lesz a cégünk számára, amit szintén ki kell gazdálkodni – mondta Bödők. – Biztosan nagyon nehéz időszak jön a számunkra.” Ő legalább 10 százalékos visszaesésre számít az eladásban.

Az áfaemelést és az egyéb költségeket a könyvkiadók és a forgalmazók nem tudják magukra vállalni, várhatóan a teljes pluszterhelést a vevőknek kell majd megfizetniük. „A könyvpiac nagyon alultőkésített piac, az elképzelhetetlen, amit a pénzügyminiszter mondott, hogy csökkentsük 50 százalékkal a könyvek árát.

Kamenickýnek is tisztában kell lennie azzal, hogy milyen a bérleti díj, közös költség egy bevásárlóközpontban, az embereket is fizetni, még 3 százalékot sem tudunk átvállalni” – magyarázta Bödők.

Aki kitiltotta Kamenickýt a boltjából

Hasonlóan borúsnak látja a könyvkiadás és terjesztés jövőjét Győry Attila, a Családi Könyvklub vezetője, aki az áfaemelést a pénzügyminiszteren akarja „megbosszulni”.

„Az első intézkedésünk volt, hogy a pénzügyminisztert nyilvános közleményben tiltottuk ki a Családi Könyvklubból” – tájékoztatta a Paramétert Győry.

A kitiltást Győry azzal indokolja, hogy “Ladislav Kamenický Úr – az elmúlt napokban NYILVÁNOS, kulturálatlan viselkedésével, minősíthetetlen megnyilvánulásával MEGSÉRTETTE a Családi Könyvklub könyvesbolti vendégeit!”

Győry szerint is a magyar könyvekkel foglalkozókat sújtja majd leginkább a 23 százalékos áfa. „Nagyon kemény időszak jön, és elsősorban a magyar könyvterjesztésben. Nem mindegy, hogy 5 százalékos vagy 23 százalékos áfa” – utalt a magyarországi áfakulcsra Győry.

A magyarországi árakkal Bödők szerint is még kevésbé tudnak majd versenyezni, mint eddig. „Már eleve egy kicsit drágábbak a magyarországi könyvek nálunk, mert viszonylag kevés fogy, ami megdrágítja a behozatalt, a fuvar, a rezsi nagyobb. Továbbra is lesz majd a polcokon magyar behozatal, de a vásárlók többsége – ha teheti – valószínűleg átmegy majd Magyarországra vásárolni” – mondta Bödők.

A szlovák könyvek versenyeznek a csehekkel is, ahol 0 százalékos az áfa. „Csehországban magasabb példányszámmal dolgoznak, az áfa 0 százalékos, tehát ez ugyanolyan vagy méég nagyobb konkurencia lesz a szlovák könyveknek, mint a magyarországi kiadás a magyar könyvek esetében” – mondta Bödők.

Győry: a kormánynak „birkák” kellenek

Szerinte a kormány lépése szimbolikusnak is tekinthető, egyfajta „hadüzenet” a kultúrának. „Ez a szabadságról, a gyerekekről, a jövőről szól, azt támadja a kormány” – mondta Győry. Úgy véli ugyanis, hogy elsősorban a gyerekkönyvek drágulnak majd. „Egy felnőtteknek szóló regényt ki lehet adni puha borítóban, kevesebb illusztrációval, hogy olcsóbb legyen, de a gyerekkönyvekkel ezt nem lehet megtenni” – magyarázta Győry. – A szülők kevesebb könyvet vesznek majd a gyerekeknek, sok gyerekhez el sem fog jutni a könyv.

De valószínűleg ez a kormányzat célja, nem akarnak gondolkodó embereket, nekik »birkák« kellenek, akiket összeesküvés-elméletekkel könnyű befolyásolni.”

Ő attól tart, hogy újabb könyvesboltok szűnnek majd meg a déli országrészben, vagy egyszerűen nem fognak magyar könyveket forgalmazni. „Lesznek városok, ahol nem lesz magyar könyvesbolt. Királyhelmecen, Nagykaposon már nincs könyvesbolt Kassán sem lehet maygar könyvet kapni. Aki teheti, átmegy majd Magyarországra” – véli a Családi Könyvklub vezetője.

Az intézkedés a könyvtáraknak is nehéz helyzetet teremt. Győry szerint ma mintegy 80-100 könyvtár kínál magyar könyveket Dél-Szlovákiában, ezeket a helyi önkormányzatok tartják fent, de sok polgármester számára a könyvtár már ma is csak „megtűrt intézmény”. „Van olyan könyvtár, ami egy évben csak 50 eurót kap új könyvek vásárlására, ami legfeljebb 4 könyvre elég” – magyarázta Győry.

Nem a gazdagok veszik a könyveket

Bödők nem ért egyet Kamenický azon állításával sem, hogy a könyveket a gazdagabb réteg vásárolja.

„Nekünk teljesen más adataink vannak: a könyvek kétharmadát az átlagbérből vagy annál kevesebből élők vásárolják, mindössze 27 százalék az, amit a havi 1500 eurónál többet keresők vásárolnak meg” – mondta a Panta Rhei tulajnodonosa.

– Nincs nagy különbség a 800 eurós havi bérrel rendelkező és az 1500 eurós bérrel rendelkezők könyvvásárlásában: az egyik átlagosan 6,9 könyvet vesz egy évben, a másik 7,2-t.”

Még változhat a kormány álláspontja

A Panta Rhei vezetője abban bízik, hogy a kormány még meggondolja magát. „Látjuk, hogy már keddtől is történtek változások, a koalíción belül sem egységes az álláspont, bízom benne, hogy ezt a tervet még felülbírálják. Bízom benne, hogy a könyvek alacsonyabb kulcs alá tartoznak majd – mondta Bödők. – A 19 százalék nem segítene, az csak lassúbb halált jelentene, az 5 százalék viszont már elfogadható volna.”

Olvassa el továbbá

Változhat a koalíció álláspontja, legalábbis erre utal Peter Pellegrini köztársasági elnök Facebook-bejegyzése is, aki könyvvel a kezében fotóztatta magát.

„Az erős szociális érzelmű államnak olyan körülményeket kellene teremtenie, hogy a műveltség a könyvek formájában is a lehető legeléhhetőbb maradjon” – írta a köztársasági elnök a Facebookra.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program